Σεισμοί Σαντορίνη: Νέος σεισμός 4,6 Ρίχτερ - Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Μέτρα και σε Ανάφη, Ίο, Αμοργό - 200 δονήσεις σε 48 ώρες
Δεν έχουν σταματήσει εδώ και ένα 48ωρο οι σεισμοί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού με τις δονήσεις να είναι συνεχείς και ανά λίγα λεπτά. Σε πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές, ενώ τα έκτακτα μέτρα που ελήφθησαν για το νησί της Θήρας, επεκτάθηκαν και σε Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη Σαντορίνη αναμένονται τις επόμενες ώρες ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.
Παράλληλα έκτακτη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα υπό τον πρωθυπουργό λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη.
Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, προκειμένου να αξιολογήσουν τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί στη Σαντορίνη και τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις.
Σαντορίνη: Πάνω από 200 σεισμοί σε 48 ώρες
Για περίπου τρεις ώρες σήμερα το πρωί καταγράφηκαν περισσότεροι από 30 σεισμοί άνω των 3 Ρίχτερ και έτσι στο νησί έφτασαν προληπτικά και για παν ενδεχόμενο δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ.
Πριν από λίγο και συγκεκριμένα στις 14:55 σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,6 Ρίχτερ. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώθηκε μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών.
🔔#Earthquake (#σεισμός) M4.7 occurred 26 km NE of #Firá (#Greece) 4 min ago (local time 14:55:44). More info at:
— EMSC (@LastQuake) February 2, 2025
📱https://t.co/QMSpuj6Z2H
🌐https://t.co/s8wXVsZVQT
🖥https://t.co/22ZX2PLRWU pic.twitter.com/fpkUyOCo1H
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε επίκεντρο 19 χιλιόμετρα νότια νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού, ενώ το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 14,1 χιλιόμετρα.
Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη δόνηση επίσης στα 4,7 Ρίχτερ.
Στη Σαντορίνη βρίσκονται δέκα μέλη της ΕΜΑΚ και άλλα 16 δασοκομάντος της ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων). Μαζί τους βρίσκονται και σκυλιά εκπαιδευμένα στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμών.
Από χθες, η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου, σε συνεργασία με τη δημοτική Αρχή της Σαντορίνης, αποφάσισαν να μείνουν κλειστά τα σχολεία της Δευτέρα, ενώ ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν σε κλειστούς χώρους.
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Κλειστά σχολεία και αποφυγή συγκεντρώσεων
Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο – ερευνητή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Γεώργιο Βουγιουκαλάκη, η περιοχή βρίσκεται σε σεισμική κρίση, με πάνω από 200 δονήσεις να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες. Τα επίκεντρα εντοπίζονται κυρίως στην Άνυδρο, ένα ακατοίκητο νησί κοντά στη Σαντορίνη, γεγονός που εγείρει προβληματισμό.
Σαντορίνη: Μπαράζ σεισμών
Ο χορός των Ρίχτερ στις Κυκλάδες δεν έχει τέλος. Στις 13:41 το σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση στη Σαντορίνη μεγέθους 4,3 Ρίχτερ. Στις 13:04 είχε γίνει ένας ακόμα σεισμός, μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, ενώ το πρωί είχαν προηγηθεί δύο ισχυροί σεισμοί 4,5 Ρίχτερ και 4,1 Ρίχτερ.
Σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό: Μπαράζ δονήσεων μέσα σε λίγες ώρες
Από το πρωί έχουν σημειωθεί δεκάδες σεισμοί πάνω από 3,3 Ρίχτερ, ενώ το πρωί σημειώθηκε ένας σεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ.
Ο τελευταίος σεισμός των 4,3 Ρίχτερ είχε εστιακό βάθος στα 12,5 χλμ, ενώ για ακόμη μια φορά το επίκεντρο ήταν στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα 20 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Μέσα σε μία ώρα σημειώθηκαν πάνω από πέντε σεισμοί, με τους τρεις να ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ.
Οι ειδικοί πάντως επιμένουν ότι η σεισμική δραστηριότητα είναι τεκτονική, προέρχεται από τα ρήγματα της λεκάνης της Ανύδρου και όχι ηφαιστειακή, αν και επ’ αυτού υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους.
Σεισμός: Τα έκτακτα μέτρα που είναι σε ισχύ
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
- Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
- Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
- Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
- Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Οι πολίτες θα πρέπει:
- να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
- να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
- να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
- να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
- να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
- να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.