Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, η νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ η οποία έχει ξεσηκώσει πληθώρα αντιδράσεων μεταξύ γιατρών αλλά και ασθενών.
Τέλος το κουπόνι - Έρχονται QR codes στα φάρμακα από 9 Φεβρουαρίου
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Τι αλλάζει στη νέα πλατφόρμα
Προς απάντηση στις αντιδράσεις που έχουν ξεσηκωθεί, το υπουργείο υποστηρίζει ότι η νέα πλατφόρμα είναι και πιο εύχρηστη και πιο απλή ως προς τη χρήση της.
Απ' τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ ο νέος τρόπος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έπαψαν να ισχύουν και τα αυτοκόλλητα κουπόνια που υπήρχαν πάνω στα φάρμακα και οι φαρμακοποιοί κολλούσαν πάνω στις συνταγές. Στη θέση τους έρχονται τα ψηφιακά κουπόνια, κάθε ένα από τα οποία θα διαθέτει ένα μοναδικό barcode που λειτουργεί ως ηλεκτρονικό «ίχνος» του εκάστοτε φαρμάκου.
Τσακλόγλου: Δωρεάν φάρμακα σε 310.000 χαμηλοσυνταξιούχους
Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα συνδέεται με το σύστημα επαλήθευσης φαρμάκων του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO).
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη για το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης:
Νέα πλατφόρμα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης: Πώς να συνδεθείτε
- Οι Οδηγίες σύνδεσης στη νέα εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, ΕΔΩ.
- Συνδεθείτε εκ νέου στο https://www.e-prescription.gr/portal/ και επιλέξτε από το μενού αριστερά την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.
Ακριβότερα από σήμερα εκατοντάδες φάρμακα
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Οι αντιδράσεις των γιατρών
«H αλλαγή της πλατφόρμας ηλεκτρονικής συνταγογράφησης θεωρούμε ότι είναι ένα ανούσιο και σπάταλο εγχείρημα, το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την σκοπιμότητα της. Παρά την αρχική παρουσίαση της αλλαγής ως μια κίνηση εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών υγείας, η πραγματικότητα δείχνει ότι το νέο σύστημα είναι όχι μόνο περιττό, αλλά και πηγή κατευθυνόμενης σπατάλης πόρων. Η νέα πλατφόρμα δεν απλοποίησε καμία διαδικασία. Αντίθετα στην μεταφορά χάθηκαν διαδικασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν ευεργετικές για τους χρήστες – ιατρούς. Οι διαχρονικές ελλείψεις στην τεχνική υποστήριξη και η μη επαρκής εξοικείωση, δημιουργούν αχρείαστη σύγχυση και πολλαπλές καθυστερήσεις», αναφέρει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδος.
«Συχνά η ταχύτητα του συστήματος είναι τόσο αργή που καθιστά την ολοκλήρωση ακόμη και των πιο βασικών ενεργειών αδύνατη. H κατάσταση αυτή απομακρύνει τους ασθενείς και τους λιγοστούς ιατρούς που έχουν απομείνει ως συμβεβλημένοι ή μη, από τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, με άμεσο αποτέλεσμα την αναζήτηση ακριβών ιδιωτικών ασφαλιστικών λύσεων», προσθέτουν οι παθολόγοι.