Πτώση F-16 στη νήσο Ψαθούρα: Μεταφέρθηκε στο 251 ΓΝΑ ο πιλότος

Συνολικά τέσσερα αεροσκάφη συμμετείχαν στην άσκηση εναέριας μάχης

Οι πρώτες πληροφορίες για την διάσωσή του / Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων STAR 

Συναγερμός σήμανε στην πολεμική αεροπορία, μετά την πτώση μαχητικού αεροσκάφους F-16 νοτιοανατολικά της Χαλκιδικής, όπου και χάθηκε το στίγμα. Ο πιλότος είναι σώος, αφού εγκατέλειψε το αεροσκάφος και χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτο. Στήθηκε μεγάλη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη διάσωσή του.

Σώος ο πιλότος του F-16 που κατέπεσε νότια της Χαλκιδικής

Ο στρατιωτικός συντάκτης του Star, Κώστας Συμεωνίδης, μετέφερε στο μεσημεριανό δελτίο τις νεότερες πληροφορίες. Ο πιλότος του μονοθέσιου μαχητικού F-16 φαίνεται πως είναι καλά στην υγεία του, επικοινωνεί με τα συνεργεία διάσωσης.

Υπενθυμίζεται ότι ο πιλότος είχε εγκαταλείψει το αεροσκάφος και μπήκε με ασφάλεια στην ειδική βάρκα που έχουν τα αεροσκάφη. Ήταν σε θέση να επικοινωνεί και με τα σωστικά συνεργεία. 

Έπεσε F-16 στη νήσο Ψαθούρα, νότια της Χαλκιδικής - Σώος ο πιλότος

Το ατύχημα έγινε περίπου στις 13:30 το μεσημέρι, στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ψαθούρα, νότια της Χαλκιδικής. 

Παράλληλα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Κώστα Συμεωνίδη, το αεροσκάφος F-16 που έπεσε ήταν ένα από τα τέσσερα συνολικα αεροσκάφη που συμμετείχαν σε άσκηση εναέριας μάχης. 

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν ο πιλότος αντιλήφθηκε κάποιο εσωτερικό πρόβλημα στο αεροσκάφος ούτε εάν έκανε προσπάθεια να ενημερώσει τον πύργο ελέγχου. 

Η επιχείρηση διάσωσης ήταν γιγαντιαία, και σε αυτή συμμετείχαν το Λιμενικό, η Πολεμική Αεροπορία με ένα ελικόπτερο Super Puma από τη Λήμνο, ένα ελικόπτερο Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού και ένα C-130 σε επαγρύπνηση. Στην περιοχή έσπευσε και η φρεγάτα «Αιγαίο» αλλά και σκάφη του Λιμενικού. 

Μεταφέρεται στο 251 ΓΝΑ ο χειριστής του F-16

Σύμφωνα με νέο δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, ο πιλότος περισυνελέγη λίγο μετά τις 15:00 και πλέον μεταφέρεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

«Ο χειριστής του αεροσκάφους F-16 Block 52+ της 337 Μοίρας της 110 Πτέρυγας Μάχης, το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή Ψαθούρας, την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024, περισυνελέγη στις 15:02 σώος από ελικόπτερο Super Puma της 130 Σμηναρχίας Μάχης, της Πολεμικής Αεροπορίας και κατευθύνεται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας».