Αρκετά νησιά «βράζουν» από κρούσματα κορωνοϊού με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο, κατάσταση που ενδεχομένως να επηρεάζεται από την απουσία περιορισμών μετά από δύο χρόνια πανδημίας.
Κορωνοϊός: Ανησυχία των επιστημόνων για τη μετάλλαξη «Κένταυρος»
Τα πέντε νησιά που βρίσκονται στο «κόκκινο» είναι η Εύβοια με 1.809 κρούσματα, η Κρήτη με 2.168 κρούσματα στο Ηράκλειο και 1.367 κρούσματα στα Χανιά, η Κέρκυρα με 910 κρούσματα, η Μυτιλήνη με 808 και η Χίος με 56.
Η ανάλυση του Γκίκα Μαγιορκίνη για τη θερινή πορεία του κορωνοϊού
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης έκανε ανάρτηση σε ιστόποπο κοινωνικής δικτύωσης για την πορεία της θερινής έξαρσης του κορωνοϊού:
Σχετικά με την πορεία της θερινής έξαρσης της COVID-19.
Καταρχήν σημειώνουμε ότι λόγω του τριημέρου (και των πολλών αδειών) αναμένουμε μειωμένη προσέλευση για ελέγχους-test.
Συνεχίζει η συρρίκνωση των διαγνώσεων για ακόμα μία εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων κινείται κάτω από τους 120. Και οι 2 δείκτες αυτοί βρίσκονται εντός των πλαισίων που είχαμε προβλέψει από την αρχή της έξαρσης. Η μείωση 27% στις διαγνώσεις πιθανόν να έχει επηρεαστεί και από την μειωμένη προσέλευση που αναφέραμε παραπάνω.
Κορωνοϊός: 73.710 κρούσματα την εβδομάδα 8 - 14 Αυγούστου
Η αποσύζευξη των διασωληνώσεων από τον αριθμό θανάτων με COVID-19 συνεχίζεται όπως έχει περιγραφεί και προηγουμένως.
Χαρακτηριστικό είναι ότι παρατηρούμε μεγάλη μείωση στις εισαγωγές και τους θανάτους με COVID-19, μείωση που σε κύματα όπως της Delta και της Alpha θα περιμέναμε αργότερα (περίπου 10 με 14 ημέρες). Η μείωση αυτή δεν επηρεάζεται από την προσέλευση για test και επιβεβαιώνει την συνεχιζόμενη συρρίκνωση της θερινής έξαρσης.
Η αποσύζευξη των θανάτων-διασωληνώσεων μαζί με την βράχυνση της χρονικής διαφοράς φάσης θανάτων-κρουσμάτων ταιριάζουν με την επικράτηση των συγκυριακών θανάτων "με" έναντι των καθαρά αιτιολογικών θανάτων "από" COVID-19 σε αυτή την έξαρση.