Όμικρον: Εντοπίστηκε μετάλλαξή της που δεν ανιχνεύεται ούτε με μοριακό test

Αυτή είναι η πρώτη φωτογραφία της μετάλλαξης από μικροσκόπιο!

Όσα είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη μετάλλαξη Όμικρον

Παγκόσμια ανησυχία υπάρχει για τη νέα παραλλαγή Όμικρον, η οποία φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο σοβαρή από τη μετάλλαξη Δέλτα

Η Όμικρον έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της σε 57 χώρες του κόσμου, με τα περισσότερα κρούσματα να αντιμετωπίζουν ήπια τη νόσο του κορωνοϊού

Μετάλλαξη Όμικρον: Το δερματικό σύμπτωμα που εμφανίζεται σε παιδιά

Μάλιστα, το πανεπιστήμιο του Χονγκ Κόνγκ δημοσίευσε σήμερα την πρώτη φωτογραφία της νέας παραλλαγής από μικροσκόπιο. 

Από νωρίς γνωρίζουμε ότι η νέα παραλλαγή περιέχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων. Ωστόσο, σήμερα ανιχνεύτηκε από βρετανούς επιστήμονες μια «αόρατη» μετάλλαξη της παραλλαγής Όμικρον, την οποία δεν πιάνουν τα μοριακά τεστ! 

Μετάλλαξη Όμικρον: Πώς πρόεκυψε το στέλεχος - Δύο τα βασικά σενάρια

To όνομα που δόθηκε ανεπίσημα στη μετάλλαξη είναι «Stealth», όρος που παραπέμπει στα αόρατα μαχητικά. 

Σύμφωνα με την Guardian, οι επιστήμονες ανακάλυψαν την Stealth έπειτα από τη ραγδαία αύξηση των συγκεκριμένων κρουσμάτων μέσα σε μόλις μία μέρα (από τα 101 στα 437).

Τα καλά και τα κακά νέα για τη μετάλλαξη Όμικρον

«Υπάρχουν δύο γενεαλογίες εντός της Όμικρον, η BA.1 και η BA.2, που είναι αρκετά διαφοροποιημένες γενετικά», δήλωσε ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του University College του Λονδίνου. «Οι δύο γενεαλογίες μπορεί να συμπεριφέρονται διαφορετικά» πρόσθεσε. 

Μετάλλαξη Όμικρον: «Είναι μεταδοτική, αλλά με ήπια συμπτώματα»

Δεν γνωρίζουμε ακόμα αν η Stealth θα συμπεριφερθεί σαν την τυπική Όμικρον και θα εξαπλώνεται τόσο εύκολα.  Η «αόρατη Όμικρον» εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε γονιδιώματα του ιού που υποβλήθηκαν πριν λίγες μέρες στη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά δεν αποκλείεται να έχει ήδη εξαπλωθεί ευρύτερα.

«Η μετάλλαξη Όμικρον έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Δανία»

Υπολογίζεται ότι το 6% των 709 περιπτώσεων της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν καταχωριστεί στη βάση γονιδιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήκουν σε αυτή τη μη ανιχνεύσιμη από τα μοριακά τεστ μετάλλαξη. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top