Παιδιά το 30% των κρουσμάτων - Μπορεί να αλλάξει το πρωτόκολλο στα σχολεία

«Είμαστε σε ύφεση, όμως έχουμε μπροστά μας τον χειμώνα», λέει ο Αρκουμανέας

Τι είπε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος για τα κρούσματα που εντοπίζονται στα σχολεία - Βίντεο: Σκάι

Σε επιφυλακή βρίσκονται τα σχολεία της χώρας, αφού μετά την έναρξη των μαθημάτων πριν δύο εβδομάδες, αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά. Ήδη έκλεισαν τα πρώτα σχολικά τμήματα στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ανησυχία είναι έντονη για το αν θα συνεχιστεί ομαλά η φετινή σχολική χρονιά.  

Κορωνοϊός: Αύξηση της μετάδοσης σε παιδιά 4-18 ετών

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στα σχολεία είναι ότι το 25-30% των κρουσμάτων στη χώρα είναι ηλικίας 4-18 ετών, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας μιλώντας στον Σκάι. Εκτίμησε, ωστόσο, πως τις επόμενες δύο εβδομάδες τα κρούσματα θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα και δεν αναμένεται κάποια ιδιαίτερη αύξηση μέχρι και το τέλος του Σεπτέμβρη.

Σαρηγιάννης: «Παιδιά 1 στα 2 κρούσματα μέχρι το τέλος του έτους»

Η πανδημία βρίσκεται σε μια ύφεση, είμαστε στο φθινόπωρο και έχουμε και το χειμώνα... προετοιμαζόμαστε. Δεν προβλέπεται κάποια αύξηση μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Γώγος: «Μπορεί να αλλάξει το πρωτοκόλλο στα σχολεία»

Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι νοσηλείες παιδιών στα παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού. Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον Σκάι υπογράμμισε, την ανάγκη να δημιουργηθούν νέες κλίνες στα παιδιατρικά τμήματα για το επόμενο κύμα, καθώς όπως τόνισε «γύρω στο 25% των κρουσμάτων καθημερινά είναι παιδιά».

Προσπάθειά μας είναι να ανιχνεύουμε συνεχώς τα παιδιά που νοσούν και να απομονώνονται. Τα κρούσματα σε απόλυτους αριθμούς είναι σχετικά σταθερά.

Αναφορικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που είναι σε ισχύ στα σχολεία, ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι τίποτα δεν είναι παγιωμένο: «Δε βλέπουμε ακόμα κάποια επιδείνωση, διότι ζούμε ακόμα την περίοδο του καλοκαιριού. Χρειάζεται πολύ καλή επιτήρηση και πολλά τεστ», πρόσθεσε.

Κορωνοϊός: «Θα αυξάνονται τα κρούσματα στα δημοτικά σχολεία»

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στον Ant1, τόνισε ότι η μετάλλαξη «χτυπά» κυρίως ανεμβολίαστα παιδιά και προειδοποίησε ότι τα κρούσματα θα αυξάνονται ειδικά σε παιδιά του δημοτικού που δεν έχουν εμβολιαστεί, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα πρωτόκολλα στα σχολεία.

Τέλος, ο  καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος απαντώντας στις απόψεις πως θα ήταν καλύτερο για τα παιδιά να μη γίνεται παρέμβαση στο ανοσοποιητικό τους με τα εμβόλια, τόνισε πως κάτι τέτοιο ξεπερνά τα όρια της τρέλας και δε γίνεται ρισκάρεις  να «εκπαιδευτεί» το ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού με φυσική λοίμωξη, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης.

Κορωνοϊός: Δεκάδες κρούσματα σε σχολεία της Θεσσαλονίκης

Ο κ. Γώγος έκρουσε το καμπανάκι για αύξηση κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα που αντικατοπτρίζεται και στα κρούσματα που εντοπίζονται στα σχολεία.

Συνολικά 50 ενεργά κρούσματα «μετρά» το 10ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Τη Δευτέρα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ότι αναστέλλεται η λειτουργία δύο τμημάτων του σχολείου: το τμήματα Β2 (Β τάξη) του 10ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης - Συκέων στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παραμείνει σε αναστολή μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και το τμήμα Γ2 (Γ Τάξη) του ίδιου σχολείου που θα μείνει κλειστό έως και 1/10.

Όπως γνωστοποίησε σήμερα στο grtimes ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Συκεών – Νεάπολης, Μιχάλης Βουλγαρίδης, στο πρώτο τμήμα που ανέστειλε τη λειτουργία τη Δευτέρα εντοπίστηκαν 11 κρούσματα σε σύνολο 20 μαθητών, ενώ στο δεύτερο που ανέστειλε τη λειτουργία του μία μέρα αργότερα, εντοπίστηκαν 12 κρούσματα σε σύνολο 23 μαθητών.

Από την ημέρα που τα τμήματα έκλεισαν, ακόμα 27 κρούσματα του κορωνοϊού βρίσκονται διάσπαρτα στα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου, φτάνοντας έτσι τον συνολικό αριθμό στα 50.

«Κρούσματα υπάρχουν σε όλα τα τμήματα του σχολικού συγκροτήματος. Αλλού έχουμε τέσσερα, αλλού δύο, αλλού ένα, όμως αυτά βάσει των πρωτοκόλλων δεν αναστέλλουν τη λειτουργία ενός τμήματος, καθώς δεν ξεπερνούν το 50%+1 του συνόλου των μαθητών. Ωστόσο, επειδή τα παιδιά αυτά, έχουν έρθει σε επαφή με συμμαθητές τους, τις επόμενες ημέρες αναμένουμε σημαντική αύξηση», είπε χαρακτηριστικά.

 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top