Εμβολιασμένοι VS Ανεμβολίαστοι: Ποια η στάση τους απέναντι στα εμβόλια

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΚΑΠΑ Research

Συγκέντρωση την Κυριακή στο Σύνταγμα κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού / Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Τη στιγμή που επιστήμονες και κυβέρνηση κάνουν έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να επιτευχθεί το τείχος ανοσίας πριν τον χειμώνα, δημοσκόπηση της Κάπα Research αναδεικνύει το χάσμα που υπάρχει ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους στη χώρα.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 25 Αυγούστου 2021 και συμμετείχαν 1.203 άτομα στις 13 περιφέρειες της Ελλάδας. Καταγράφεται σε ποσοστά η διαφορετική προσέγγιση που έχουν για την πανδημία του κορωνοϊού και τον εμβολιασμό οι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη.

Διαφορετική προσέγγιση έχουν και οι «αρνητές» του εμβολίου, για τους οποίους η κρίση της πανδημίας είναι περισσότερο οικονομική και όχι υγειονομική.

Παρακάτω θα αναλύσουμε τα σημαντικότερα σημεία της έρευνας.

Ένα 40% των εμβολιασμένων πολιτών υποστηρίζει ότι η χώρα μας σήμερα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ποσοστό που αγγίζει το 80% των ανεμβολίαστων πολιτών.

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη στους θεσμούς, τα ευρήματα είναι πολύ ενδιαφέροντα. Οι εμβολιασμένοι εμπιστεύονται πολύ περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) από τους ανεμβολίαστους, όπως και την κυβέρνηση. 

Από την άλλη, οι ανεμβολίαστοι εμπιστεύονται περισσότερο την εκκλησία από ότι οι εμβολιασμένοι αλλά και τα social media.

Στην ερώτηση σχετικά με το πόσο ανησυχούν να νοσήσουν από κορωνοϊό, οι εμβολιασμένοι απάντησαν πολύ (36%) και αρκετά (45%), τη στιγμή που μόνο το 9% των ανεμβολίαστων ανησυχούν πολύ και το 22% αρκετά. 

Όσον αφορά στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, το 88% των εμβολιασμένων δηλώνει ότι τηρεί τα μέτρα έναντι 68% των ανεμβολίαστων. 

Τα ποσοστά κόπωσης από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό δείχνουν ότι οι ανεμβολίαστοι πολίτες είναι πολύ πιο κουρασμένοι (67%) από τους εμβολιαμένους (36%). Ωστόσο οι περισσότεροι εμβολιασμένοι δηλώνουν «αρκετά» κουρασμένοι από τα μέτρα.

Πότε θα ξεμπερδέψουμε από τον κορωνοϊό

Μεγάλο είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων πολιτών -σε σχέση με τους εμβολιασμένους- που πιστεύει ότι ο κίνδυνος της πανδημίας έχει περάσει. 

Ποιους εμπιστεύονται για το θέμα του εμβολιασμού

Τόσο οι εμβολαισμένοι (90%) όσο και οι ανεμβολίαστοι (58%) εμπιστεύονται περισσότερο τον προσωπικό τους γιατρό για το θέμα του εμβολιασμού, παρόλο που σημειώνεται εγάλη διαφορα μεταξύ τους. 

Οι εμβολιασμένοι δηλώνουν ότι εμπιστεύονται περισσότερο το εμβόλιο της Pfizer ενώ οι ανεμβολίαστοι κανένα.

Την ίδια στιγμή, το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων δηλώνει ότι συμφωνεί με την επιβολή περιοριστικών μέτρων μόνο στους ανεμβολίαστους. 

Τι πιστεύουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Οι ανεμβολίαστοι πολίτες εξηγούν γιατί δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο. Το μεγαλύτερο ποσοστό υποστηρίζει ότι το εμβόλιο εγκρίθηκε πολύ γρήγορα και δεν έχει δοκιμαστεί αρκετά.

Αμέσως μετά ακολουθεί η άποψη ότι υπάρχει ανησυχία για τις παρενέργειες αλλά και ότι πρόκειται για αντόδραση στην πίεση που ασκείται.

Τα βασικότερα ευρήματα της έρευνας

  1. Το δεύτερο καλοκαίρι της πανδημίας έχει οριστικοποιηθεί μια νέα μορφή της ελληνικής κοινωνίας  που δεν υπήρχε πέρυσι πόσο μάλλον τον Μάρτιο του 2020. Δεν είναι πια η παρατεταμένη αγωνία για τη δημόσια υγεία και την υγεία των οικείων, ούτε η κόπωση από τα μέτρα πρόληψης ή η ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας που χαρακτηρίζουν την κοινωνία και συνιστούν σημεία που όλοι οι Έλληνες συμμερίζονται. Ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού  αντιδρά έντονα, κινείται στα όρια του κοινωνικού εξτρεμισμού χωρίς, ωστόσο, να αποτελεί περιθώριο από αριθμητική σκοπιά.
  2. Για τους «αρνητές» του εμβολίου, ο αντιεμβολιασμός έχει χαρακτήρα ευρύτερης κοινωνικής στάσης και συμπεριφοράς. Άλλωστε, για αυτήν την ομάδα, η κρίση της πανδημίας είναι περισσότερο οικονομική και όχι υγειονομική.
  3. Η κεντρική προσέγγιση των αρνητών βλέπει τη χώρα σε αδιέξοδο, κοινωνικό και οικονομικό. Οι περισσότεροι πορεύονται με πυξίδα την οργή, με παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας, αδιαφορία για πολιτική έκφραση με την κλασική έννοια της καθολικής  ψήφου, ενημέρωση από ανεπίσημες πηγές και άτυπα -μη θεσμικά- δίκτυα και, εσχάτως,  καταφεύγουν σε ένα αίτημα εκλογών για ανατροπή του πολιτικού σκηνικού χωρίς όμως να  υποδεικνύουν την εναλλακτική που θα προκύψει.
  4. Η ελπίδα να μεταπειστούν οι ανεμβολίαστοι εντοπίζεται στους προσωπικούς γιατρούς και  φαρμακοποιούς.
  5. Οι εμβολιασμένοι, με μεγαλύτερο ή μικρότερο ενθουσιασμό, είναι συσπειρωμένοι στην προσπάθεια που συντονίζουν οι αρμόδιοι φορείς και η κυβέρνηση.
  6. Ένα ενδεχόμενο νέο σκληρό lockdown είναι πιθανόν να διακινδυνεύσει τη συσπείρωση αυτή των  εμβολιασμένων, να προκαλέσει ισχυρές επιφυλάξεις και κοινωνικές αντιδράσεις.