Πύρινη κόλαση στον Σχίνο Κορινθίας: Εκκενώθηκαν οικισμοί – Κάηκαν σπίτια

Πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς

Τον πύρινο εφιάλτη έζησαν οι κάτοικοι στον Σχίνο Κορινθίας, καθώς μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης σε χορτολιβαδική έκταση. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος, Στέφανος Κολοκούρης, ο οποιος συντονίζει την κατάσβεση δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι η φωτιά πλέον παρουσιάζει καλύτερη εικόνα.

Η μεγάλη φωτιά στον Σχίνο ξέσπασε την Τετάρτη το απόγευμα σε χορτολιβαδική έκταση και πήρε τεράστιες διαστάσεις

Η φωτιά δεν έχει πλέον ενιαίο μέτωπο, αλλά υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, κάτι που κάνει λίγο καλύτερη την κατάσταση, αλλά οι επικεφαλής φοβούνται αναζωπυρώσεις προς το μεσημέρι, καθώς η ΕΜΥ έχει προειδοποιήσει για επιδείνωση των καιρικών φαινομένων στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιοριστεί η πυρκαγιά τις επόμενες κρίσιμες ώρες.

Το μέτωπο της φωτιάς ξεπέρασε τα 10 χλμ. και κινήθηκε στον ορεινό όγκο των Γερανείων, ενώ ο καπνός έφτασε μέχρι την Αθήνα.

Φωτιά Σχίνος: Εκκενώθηκαν έξι οικισμοί

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι αρχές διέταξαν την προληπτική εκκένωση δύο οικισμών, του Σχίνου και της Αγίας Σωτήρας. Στις  02:30 τα ξημερώματα η φωτιά είχε πάρει κατεύθυνση προς τις Βαμβακές και στις 04:00 το πρωί η Πυροσβεστική διέταξε την εκκένωση του συγκεκριμένου οικισμού, αλλά και της Μαυρολίμνης. Το πρωί εκκενώθηκαν, επίσης, οι οικισμοί του Μάζιου, του Παρασκευά και του Αλεποχωρίου.

Προληπτικά εκκενώθηκαν δύο μοναστήρια, του Αγίου Ιωάννου και της Αγίας Παρασκευής, ενώ σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες έχουν καεί τρία σπίτια. Υπάρχουν επίσης ζημιές σε διάσπαρτες μεμονωμένες κατοικίες στην ευρύτερη περιοχή. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί πολιτών ή πυροσβεστών.

Τουλάχιστον τρία σπίτια έχουν καεί ολοσχερώς από τη φωριά στον Σχίνο

Οι κάτοικοι βρίσκονται στο παραλιακό μέτωπο του Αλεποχωρίου και στο στάδιο των Μεγάρων. 

Σχίνος: Ισχυρή πυροσβεστική δύναμη στη μάχη με τη φωτιά

Όλη τη νύχτα έδιναν μάχη με τις φλόγες 87 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα και μηχανοκίνητο ειδικό τμήμα. 

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν οι ρίψεις νερού από αέρος από 17 αεροσκάφη συνολικά και 4 ελικόπτερα, 2 του Στρατού που κάνουν κατάσβεση και από 1 της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος που συντονίζουν

Οι αρχές εκκένωσαν έξι οικισμούς καθώς οι φλόγες πλησίαζαν απειλητικά 

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν και πλέον στην περιοχή επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 85 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων και το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής. Στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο τους. 

Ο Περιφερειάρχης Κορίνθου άφησε υποννοούμενα για εμπρησμό

Ο Περιφερειάρχης Κορίνθου, Παναγιώτης Νίκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 άφησε υπονοούμενα για εμπρησμό, λέγοντας πως κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη περιοχή εκδηλώνονται πυρκαγιές. 

Τόνισε ότι είναι μια εξαιρετικά άσχημη μέρα και πως το έργο των πυροσβεστών είναι δύσκολο, αφού η φωτιά καίει σε δύσβατο σημείο και οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες.