Evi Baloo: Με τον φακό της απαθανατίζει τη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η φωτογράφος των ΚΟΜΥ περιγράφει την εμπειρία της στο star.gr

Όλα όσα είπε η φωτογράφος Εvi Baloo

Η Παρασκευή Παναγιωτοπούλου, γνωστή μέσα από τις καλλιτεχνικές δημιουργίες της ως Evi Baloo, είναι η φωτογράφος των Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ. Φοράει μπλε στολή, όπως οι υγειονομικοί, μάσκα και με τη φωτογραφική μηχανή της στο χέρι απαθανατίζει εθελοντικά στιγμές από τη δράση και τη μεγάλη μάχη κατά του κορωνοϊού, που δίνουν οι νοσηλευτές και νοσηλεύτριες των ΚΟΜΥ στην Κρήτη.

«Η πρώτη δράση που έλαβα μέρος ήταν στις 30 Δεκεμβρίου στο Παγκρήτιο στάδιο, στο Ηράκλειο. Η φωτογραφία είναι πιο άμεσος τρόπος έκφρασης και αποτυπώνει την πραγματικότητα. Προσπαθώ να δείξω την αλήθεια, τη δουλειά των νοσηλευτών, ίσως με μία πιο καλλιτεχνική μάτια», είπε στο star.gr. 

Η Evi Baloo ήταν στην Ιταλία όταν ξέσπασε η πανδημία. «Υπήρχε ο φόβος. Ήταν συγκλονιστικό ότι άδειασαν όλα τα σούπερ μάρκετ, δεν υπήρχε τίποτα. Οι άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους και προσπαθούσαν να καταλάβουν τον εχθρό»

Η ίδια σπούδασε ζωγραφική στη Ρώμη και στη συνέχεια φωτογραφία στη Μπολόνια, ενώ μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας στην  Ιταλία, επέστρεψε στην Ελλάδα. Η συνεργασία με τις ΚΟΜΥ προέκυψε όπως είπε, καθώς γνώριζε το συντονιστή και επόπτη αυτών, κ. Μαματζάκη, ο οποίος έχει ως χόμπι τη φωτογραφία.

Rapid tests: Ο δήμος της Αττικής όπου βρέθηκαν τα περισσότερα κρούσματα

«Με φώναξε το Δεκέμβριο να κάνω το πρώτο μου φωτορεπορτάζ, γιατί εκείνος δεν μπορούσε. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με τη διοικήτρια της 7ης  ΥΠΕ, Έλενης Μπορμπουδάκη, αποφασίσαμε να ακολουθώ και να καταγράφω εθελοντικά τις δράσεις των Κινητών Ομάδων Υγείας», είπε.

Rapid test Ανώγεια- Λιβάδια

Όπως διευκρίνισε, η ίδια δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς δεν έχει οριστεί ακόμη η ημερομηνία της δικής της ηλικιακής ομάδας. Έτσι, μια φορά την εβδομάδα κάνει rapid test, για να προστατεύσει πέρα από τον εαυτό και τους οικείους της και τους νοσηλευτές, τους οποίους ακολουθεί σε κάθε δράση.

Πρόσθεσε μάλιστα, ότι οι τελευταίοι την έχουν εντάξει πλήρως στην ομάδα τους, ενώ μεταξύ τους έχει αναπτυχθεί πλέον μία σχέση «οικογενειακή».

Κορωνοϊός: «Πρώτη απόλυση εργαζόμενου επειδή αρνήθηκε να εμβολιαστεί»

Φωτογραφίζοντας τις δράσεις των ΚΟΜΥ

Η Evi Baloo ακολουθεί τις ΚΟΜΥ και απαθανατίζει στιγμές, κατά τη διάρκεια των rapid test που διενεργούν οι υγειονομικοί στον πληθυσμό, καθώς και τον εμβολιασμό ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας σε γηροκομεία. 

«Ξεκινάω με την προετοιμασία των νοσηλευτών την ώρα που ντύνονται, την οργάνωση του χώρου όταν βγάζουν τα τεστ και στη συνέχεια παρακολουθώ τις κινήσεις τους την ώρα που παίρνουν το δείγμα.

Νοσηλευτές φορούν τις μπλε ποδιές τους πριν τη διενέργεια rapid test

Καθώς συνεχίζεται η ημέρα, όταν δω ότι λιγοστεύουν οι δειγματοληψίες θα φωνάξω κάποιους από τους νοσηλευτές για να βγάλουμε κάποιο πορτρέτο ή κάποια συγκεκριμένη φωτογραφία που έχω σκεφτεί», ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, στόχος της είναι να παραμείνει διακριτική με τον κόσμο που φωτογραφίζει.

Προσπαθώ να είμαι εντελώς έξω από τα φώτα. Το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι είναι να μην εκθέσω τους ανθρώπους που φωτογραφίζω.

«Ο φακός αποτυπώνει την αγωνία, το φόβο, αλλά και την ηρεμία μετά το τεστ στα πρόσωπα»

Όπως ανέφερε η Evi Baloo, όταν κρατάει τη μηχανή της και τραβάει μία φωτογραφία, προσπαθεί να συγκρατεί τα συναισθήματά της, ενώ το αποτέλεσμα θα το δει αργότερα, όταν επιστρέψει στο σπίτι της.

Ο κόσμος σίγουρα έχει αγωνία όταν γίνεται το τεστ και ο φόβος είναι κυρίαρχος, αλλά όταν πάρουν τα αποτελέσματα είναι πιο ήρεμοι.

Η ίδια διηγήθηκε μάλιστα περιστατικά που της έμειναν χαραγμένα στη μνήμη.

«Θυμάμαι πολύ καλά μία τετραμελή οικογένεια, η οποία είχε βρεθεί θετική στον κορωνοϊό. Όταν η πιο μικρή της οικογένειας βρέθηκε θετική, άνοιξε τα χέρια της και άρχισε να χοροπηδάει από τη χαρά της.

Κατά πάσα πιθανότητα χαιρόταν που δε θα χρειαζόταν να απομονωθεί μόνη της. Είναι δηλαδή αυτό που λένε, ότι θα το περάσουμε και θα το περάσουμε όλοι μαζί.

ΚΟΜΥ Ηρακλείου Εμβολιασμοί 

Στα γηροκομεία πάλι, είχαμε ορισμένους που δεν ήθελαν να κάνουν το εμβόλιο γιατί φοβόντουσαν. Τελικά το έκαναν, γιατί όπως είπαν ήθελαν να δουν ξανά τους δικούς τους. Αυτή ήταν και η κινητήριος δύναμη, να δουν την οικογένειά τους», είπε.

«Είναι πολύ ήρεμο το υγειονομικό προσωπικό, καθόλη τη διάρκεια των rapid test . Ξέρει τι κάνει»

Την ίδια ώρα, αναφερόμενη στις φωτογραφίες του υγειονομικού προσωπικού, η Evi Baloo εξήρε τον επαγγελματισμό των νοσηλευτών και νοσηλευτριών των ΚΟΜΥ.

«Είναι φωτογραφίες αγοριών και κοριτσιών την ώρα της δουλειάς τους. Ξέρουν τι κάνουν και αυτό που κάνουν το κάνουν καλά. Δε δείχνουν φόβο και είναι πολύ ήρεμοι καθόλη τη διάρκεια των rapid test

Ακόμη και όταν ένα rapid βγει θετικό παραμένουν ψύχραιμοι. Θα πάρουν τηλέφωνο κατευθείαν και θα φωνάξουν τον άνθρωπο για επιβεβαίωση του τεστ, ενώ στη συνέχεια θα του εξηγήσουν ήρεμα τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει», σημείωσε.

Rapid test Γούρνες

Μετά την πανδημία θα κάνουμε γιορτή και θα δείξουμε τι έγινε στα χρόνια του κορωνοϊού

Συνολικά η Evi Baloo έχει στο αρχείο της μέχρι τώρα περισσότερες από χίλιες φωτογραφίες, από τις δράσεις που έχει καταγράψει με το φωτογραφικό φακό της, ακολουθώντας τις ΚΟΜΥ. Στόχος όπως αποκάλυψε, είναι μετά το πέρας του κορωνοϊου, να εκτεθεί όλο αυτό το υλικό στο ευρύ κοινό σε μια μεγάλη γιορτή.

Rapid test Αρχάνες

«Σε κάθε δράση θα βγάλω περίπου 150 φωτογραφίες. Μετά θα επιλέξω και θα δουλέψω τις 20, ενώ θα είμαι πολύ ευτυχής αν το αποτέλεσμα που θέλω το έχω τελικά σε μία- δύο. 

Με το πέρας της πανδημίας σκεφτόμαστε να κάνουμε μία μεγάλη γιορτή με τη συμμετοχή όλων και των νοσηλευτών και του κόσμου και να δείξουμε τι έγινε στα χρόνια του κορωνοϊού. Θα υπάρχουν οι δικές μου φωτογραφίες, αλλά και selfies και βιντεάκια που έχουν τραβήξει οι νοσηλευτές», είπε.