Μάχη κατά του κορωνοϊού: Καινοτόμο αναπνευστήρα ετοιμάζουν CERN και ΕΜΠ

O καθηγητής Γαζής περιγράφει στο star.gr την εφαρμογή της συσκευής στις ΜΕΘ

Όλα όσα είπε ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μέλος του CERN από το 1984

Ένα καινοτόμο σύστημα αναπνευστικής συσκευής, το οποίο δυνητικά μπορεί να ριχθεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού και να χρησιμοποιηθεί στις ΜΕΘ, αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα στο CERN, με την ενεργή συμμετοχή Ελλήνων ερευνητών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

«Πρόκειται για μία διεθνή προσπάθεια ευρωπαϊκών εργαστηρίων και άλλων πολυτεχνείων και πανεπιστημίων μαζί με το CERN, το Eυρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας Σωματιδιακής Φυσικής στη Γενεύη, όπου είμαστε ιδρυτικά μέλη», σημείωσε στο star.gr ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο Ευάγγελος Γαζής, καθηγητής Σωματιδιακής Φυσικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και μέλος του CERN από το 1984

Όπως εξήγησε, η προσπάθεια αφορά στην ανάπτυξη ενός συστήματος αναπνευστήρα, που ονομάζεται HEV (High Energy Ventilator), ο οποίος στηρίζεται στην υψηλή τεχνογνωσία που έχει ήδη αναπτύξει το CERN για άλλα συστήματα, που αφορούν στη βασική έρευνα για τη δομή της ύλης και για τα φαινόμενα του Big Bang.

Βρετανία: Σκύλοι εκπαιδεύονται στην ανίχνευση του Covid-19

Κάτι περισσότερο από ένας απλός αναπνευστήρας- Πώς λειτουργεί

Σύμφωνα με τον κ. Γαζή, ο HEV (High Energy Ventilator) είναι στην πραγματικότητα ένα πλήρες σύστημα, με αυτόματο έλεγχο, μικροϋπολογιστή κτλ. τα οποία είναι ενσωματωμένα σε μία μικρή συσκευή, ύψους περίπου ενός μέτρου και διαστάσεων 40x 50 cm.

Σε αυτήν, υπάρχει μία δεξαμενή μείγματος αέρος και οξυγόνου, η οποία τροφοδοτεί τον ασθενή, όταν είναι διασωληνωμένος κυρίως από την ασθένεια του κορωνοϊού, με ειδικά συστήματα ανάδρασης, προκειμένου τόσο το μείγμα, όσο και η πίεση και η διάρκεια του παλμού του αέρα που εισέρχονται στον ασθενή, να αναδιορθρώνονται ανάλογα με τις ανάγκες του. Ταυτόχρονα, λαμβάνεται και αναλύεται και η εκπνοή, ενώ τα αποτελέσματα της αναπνευστικής διαδικασίας του ασθενούς φαίνονται στον πίνακα ελέγχου.

Ουσιαστικά η συσκευή προσαρμόζει το οξυγόνο που χρειάζεται ο ασθενής ανά πάσα στιγμή ανάλογα με τη φυσική κατάστασή του. Η ανάγνωση και η διόρθωση του εισαγόμενου αέρα γίνεται μέσα σε χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Αν και φαίνεται αρκετά πολύπλοκη η διαδικασία, σύμφωνα με τον κ. Γαζή, με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του CERN, η συσκευή σχεδιάστηκε αρκετά εύκολα και γρήγορα, με σκοπό να έχει φτηνό κόστος παραγωγής και να είναι φιλική στη χρήση της.

Στο εσωτερικό του αναπνευστήρα HAV, βλέπουμε τη δεξαμενή μείγματος αέρος και οξυγόνου, η οποία τροφοδοτεί τον ασθενή όταν είναι διασωληνωμένος

«Η Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (στην οποία ανήκω), συνεργάζεται με τη Σχολή Μηχανολόγων- Μηχανικών και τον καθηγητή Βασίλειο Σπιτά, έχοντας αναλάβει το πνευματικό και μηχανικό κομμάτι αυτής συσκευής, που αφορά στον έλεγχο της παροχής του μείγματος του αέρα, το ρυθμιστή πιέσεως, το συμπιεστή κτλ», πρόσθεσε ο κ. Γαζής.

Κορωνοϊός: Στο 90% έχει επικρατήσει η μετάλλαξη σε κάποιες περιοχές

Όπως εξήγησε, η επιλογή του ΕΜΠ δεν είναι τυχαία, καθώς είχε ήδη αναπτύξει τέτοια ειδικά πρόσθετα τμήματα της συσκευής, που είναι πολύ σημαντικά για την αξιοποίησή τους.

 

Τα αποτελέσματα της αναπνευστικής διαδικασίας του ασθενούς φαίνονται στον πίνακα ελέγχου του αναπνευστήρα HAV

Επτά οικονομολόγοι περιγράφουν πώς θα είναι η χώρα μετά την πανδημία

Πώς θα βοηθήσει ο HEV στη μάχη κατά της πανδημίας

Σύμφωνα με τον κ. Γαζή ο HEV έχει σχεδιαστεί να έχει εφαρμογή τόσο εντός των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, όσο και εκτός. 

«Δεδομένου ότι στη διάρκεια της πανδημίας ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα εθνικά Συστήματα Υγείας, είναι ο αριθμός των διαθέσιμων αναπνευστήρων στις ΜΕΘ, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής, ο HEV μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπισή του.

Υπήρχαν μάλιστα ευρωπαϊκά κράτη που έκαναν επιλογή ασθενών, εάν θα διασωληνώσουν τον ασθενή Α με την τάδε ηλικία, έναντι του Β με τη δείνα ηλικία», είπε.

Δωρεάν rapid test από τον ΕΟΔΥ - Tι πρέπει να έχετε μαζί σας

Όπως πρόσθεσε, ένα φτηνό και φιλικό στη χρήση όργανο, όπως ο HEV, που μπορεί να βοηθήσει στην αναπνοή των ασθενών, θα είναι πάντα καλοδεχούμενο και αναγκαίο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας, που έχουν περιορισμένους οικονομικούς πόρους και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε πολύ άσχημη κατάσταση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, ο HEV θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκτός ΜΕΘ.  

«Αυτό διότι, παράλληλα με τη διευκόλυνση της αναπνευστικής διαδικασίας του ασθενούς γίνεται και πλήρης έλεγχος και παρακολούθηση, μέσω υπολογιστή και οθόνης και των βιολογικών χαρακτηριστικών του, όπως είναι ενδεικτικά ο ρυθμός οξυγόνωσης της καρδιάς του», εξήγησε.

H οθόνη του αναπνευστήρα HEV δείχνει την πίεση, τη ροή και τον όγκο του παρεχόμενου μείγματος οξυγόνου- αέρα στον ασθενή

Πότε αναμένεται να βγει η συσκευή HEV στην αγορά

Σύμφωνα με τον κ. Γαζή, ήδη νοσοκομεία και πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο έχουν ενδιαφερθεί για τον HEV, ενώ έχουν αποσταλεί και οι πρώτες συσκευές στο Μεξικό, στο Πακιστάν, στον Καναδά και στην Αυστραλία, προκειμένου αυτές να δοκιμαστούν και να βελτιωθούν, όσο ακόμη δεν έχει γίνει βιομηχανικό προϊόν. 

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία της υπογραφής της συμμετοχής μας στην πατέντα, τόσο με βρετανικά πανεπιστήμια, όσο και με το CERΝ. Ως κράτος-μέλος στο διεθνή επιστημονικό οργανισμό, δικαιούμαστε να έχουμε δωρεάν την άδεια λειτουργίας και βελτίωσης της συσκευής, την οποία θέλουμε να τροποποιήσουμε σύμφωνα με τα ιατρικά δεδομένα και τις προδιαγραφές που ισχύουν στη χώρα μας», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Kυτταρικό φάρμακο αναπτύσσουν Έλληνες ερευνητές

Όπως πρόσθεσε, οι όποιες βελτιώσεις που έχει αναλάβει το ΕΜΠ θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Φθινόπωρο του 2021, ενώ στη συνέχεια το πρότυπο που θα δημιουργηθεί μένει να δοκιμαστεί σε κάποιο κρατικό νοσοκομείο. 

«Από εκεί και πέρα, είναι θέμα των εταιρειών, ελληνικών και μη, οι οποίες θα πρέπει να αγοράσουν την άδεια ή την πατέντα για να κατασκευάσουν τη συσκευή και να τη διαθέσουν στη συνέχεια στην αγορά», είπε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top