Θεσσαλονίκη: Αυξάνεται κάθε μέρα το ιικό φορτίο στα λύματα

Ανησυχία για τη διασπορά των μεταλλάξεων

Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν στις 3/3

Ανησυχία προκαλούν στους ειδικούς οι αυξητικές τάσεις που εμφανίζει καθημερινά το ιικό φορτία των λυμάτων της Θεσσαλονίκης. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 01/03 και της Τρίτης 02/03, είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Παρασκευής 26/2 και της Κυριακής 28/2.

Συγκρίνοντας τις μετρήσεις αυτής της Δευτέρας και Τρίτης σε σχέση με τις αντίστοιχες της Δευτέρας 22/2 και Τρίτης 23/2, η μέση τιμή είναι αυξημένη κατά 50%, δίνοντας μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της σταδιακής ανοδικής πορείας.

Σε ό,τι αφορά στη μέση τιμή της εβδομάδας από Δευτέρα 22/2 έως και Κυριακή 28/2 είναι αυξημένη κατά 10% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης εβδομάδας (Δευτέρα 15/2 έως και Κυριακή 21/2). 

«Παρατηρώντας τις καθημερινές μετρήσεις στο σχετικό διάγραμμα μπορεί να διαπιστώσει κανείς μια σταδιακή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας, που αποτυπώνεται και στην κλινική εικόνα, των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία. Ο αστάθμητος παράγοντας σε σχέση με την εμπειρία του φθινοπώρου για τη Θεσσαλονίκη παραμένουν τα μεταλλαγμένα- πολύ πιο μεταδοτικά στελέχη του ιού, που υπάρχουν στην κοινότητα, εγκυμονώντας κινδύνους για μία ταχύτερη έξαρση της διασποράς που θα εντείνει τις πιέσεις στο σύστημα υγείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις μικρές διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα, ο καθηγητής Χημείας Θοδωρής Καραπάντσιος απάντησε ότι «λόγω της ημερήσιας πειραματικής αβεβαιότητας είναι πιο ενδεικτική η σύγκριση μεταξύ μέσων τιμών ομάδων 2 ή 3 ημερών, τουλάχιστον».

Στα συνημμένα διαγράμματα του ΑΠΘ, που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ημέρες των δειγματοληψιών που καταγράφονται με πορτοκαλί χρώμα αντιστοιχούν σε 100 - 400 κρούσματα (όπως ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες ημέρες από τον ΕΟΔΥ) και οι μέρες που καταγράφονται με πράσινο σε λιγότερα από εκατό ανακοινωμένα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.