Lockdown: Επανέρχεται η άδεια ειδικού σκοπού - Τι ισχύει για την τηλεργασία

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Όλα τα μέτρα που θα ισχύουν σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βιβής Χαραλαμπογιάννης.

Σε καθεστώς lockdown μπαίνει από αύριο και μέχρι την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου η Αττική. Ειδικά μέτρα θα ισχύουν και για τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη, κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων.

Lockdown στην Αττική: Αναλυτικά όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο

Τι θα ισχύει στις δημόσιες υπηρεσίες

Στις δημόσιες υπηρεσίες θα ισχύουν τα ακόλουθα:

- Λειτουργία με το αναγκαίο προσωπικό και υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% του προσωπικού.

- Υποχρεωτική προστασία υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό.

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο: Τι ισχύει για την άσκηση και το περπάτημα

- Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, επιπλέον των υπαλλήλων που ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου.

- Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Lockdown: Ποια καταστήματα κλείνουν και ποια μένουν ανοιχτά

Σχετικά με την προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων στο χώρο εργασίας θα ισχύει:

• Χορήγηση βεβαίωσης κίνησης από και προς την εργασία ή κατά τη διάρκεια αυτής.

• Υποχρεωτική ισχύς τρία ωραρίων που αφορούν στην προσέλευση και αποχώ-ρηση υπαλλήλων. Έτσι, από αύριο το προσωπικό θα ισοκατανεμηθεί σε τρία ωράρια προσέλευσης (7:00, 8:00 και 9:00) με αντίστοιχη αποχώρηση (15:00, 16:00 και 17:00).

Τι θα ισχύει στον ιδιωτικό τομέα

Στο ιδιωτικό τομέα προβλέπονται τα ακόλουθα:

- Υποχρεωτική προστασία εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή
τηλεργασίας όπου είναι εφικτό

- Υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό

Διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους γονείς στο δημόσιο

Σχετικά με τις διευκολύνσεις για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με τέκνα που φοιτούν έως τη Γ' Γυμνασίου καθώς και σε παιδικούς, βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς θα ισχύσουν οι εξής επιλογές:

α) Παροχή εξ αποστάσεως εργασίας εφόσον αυτό είναι εφικτό

β) παροχή εργασίας κατά πλήρες ωράριο σε διαφορετικό από το προβλεπόμενο ωράριο λειτουργίας της υπηρεσίας

γ) παροχή εργασίας με μειωμένο ωράριο εργασίας έως 25% ημερησίως

δ) χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού (τρεις ημέρες δικαιολογημένες από την υπηρεσία και μία κανονική άδεια του υπαλλήλου).
Αυτές οι διευκολύνσεις ισχύουν και για γονείς τέκνων ανεξαρτήτως ηλικίας που φοιτούν σε σχολικές μονάδες και για λόγους υγείας πρέπει να απέχουν από το σχολείο.

Η κ. Χαραλαμπογιάννη ανέφερε, ακόμα, ότι τις επόμενες ημέρες προωθείται ρύθμιση για παράταση της θητείας των αιρετών εκπροσώπων στα υπηρεσιακά και στα πειθαρχικά συμβούλια έως τις 30 Ιουνίου, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθεί η ΚΥΑ που θα παρέχει τη δυνατότητα διεξαγωγής των εκλογών με ηλεκτρονική ψηφοφορία.

Τι ισχύει για την άδεια ειδικού σκοπού

Τι ισχύει με την άδεια ειδικού σκοπού. Όσα είπε κατά την ενημέρωση η η Γενική Γραμματέας Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άννα Στρατινάκη.

Την επαναφορά της άδειας ειδικού σκοπού για τους γονείς εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των οποίων τα παιδιά τους πάνε σχολείο μέχρι την τρίτη Γυμνασίου ή παιδικό σταθμό φέρνει το νέο lockdown από αύριο.

Η άδεια ειδικού σκοπού έχει διάρκεια κατ’ ελάχιστον τριών ημερών, την οποία ακολουθεί στη συνέχεια η χορήγηση μίας ημέρας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι τη λήξη του έκτακτου και προσωρινού μέτρου.

Η χρήση της άδειας ειδικού σκοπού δύναται να γίνει είτε από τον έναν γονέα εξ ολοκλήρου είτε και από τους δύο, εφόσον μοιραστούν μεταξύ τους διαστήματα αυτής, ενώ δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα χρήση της και από τους δύο.
Δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι φυσικοί, θετοί ή ανάδοχοι γονείς (εργαζόμενοι) παιδιών, εφόσον τα παιδιά:

•    είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς,

•    φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο),

Το δικαίωμα ισχύει και για τους δύο εργαζόμενους γονείς, εφόσον εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Παρακάτω διακρίνονται οι εξής περιπτώσεις:

α) Στην περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς εργάζονται στον ίδιο εργοδότη, γνωστοποιούν, με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη τους, ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της άδειας ή, σε περίπτωση που μοιραστούν την άδεια, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν από αυτούς.

β) Στην περίπτωση κατά την οποία οι δύο γονείς εργάζονται σε διαφορετικό εργοδότη, γνωστοποιούν, με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τους εργοδότες τους, ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ανωτέρω άδειας ή, σε περίπτωση που μοιραστούν την άδεια, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν από αυτούς.
γ) Στην περίπτωση κατά την οποία ο ένας γονέας εργάζεται με μισθωτή εργασία και ο άλλος είναι ελεύθερος επαγγελματίας, τότε τη δικαιούται κανονικά ο μισθωτός γονέας.

δ) Στην περίπτωση όπου ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο άλλος στο Δημόσιο απαιτείται η προσκόμιση στον εργοδότη της υπεύθυνης δήλωσης του εργαζόμενου γονέα στο Δημόσιο ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, προκειμένου ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής.

ε) Στην περίπτωση όπου εργάζεται μόνο ο ένας γονέας, τότε αυτός δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, εκτός και αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορoνοϊό COVID-19 ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό 67% και άνω, σύμφωνα με απόφαση αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής σε ισχύ ή λαμβάνει αναπηρικό επίδομα από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) ή σύνταξη αναπηρίας (η περίπτωση αυτή αντικαταστάθηκε με το άρθρο 8 της από 13/4/2020 Π.Ν.Π.).

ζ) Στην περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων ή γέννησης τέκνου εκτός γάμου, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας, ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα, εκτός και αν τα ανωτέρω δικαιώματα ασκούνται και από τους δύο γονείς, οπότε μπορούν να κάνουν χρήση και οι δύο με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση (είτε ο ένας αποκλειστικά, είτε να μοιρασθούν την ειδική άδεια σε διαστήματα, τα οποία κοινοποιούν στον εργοδότη τους με υπεύθυνες δηλώσεις που του υποβάλλουν).

η) Στην περίπτωση γέννησης παιδιού εκτός γάμου ή εκτός συμφώνου συμβίωσης (το οποίο εξομοιώνεται πλήρως με τον γάμο), ή σε περίπτωση θανάτου του άλλου γονέα, τότε η ειδική άδεια χορηγείται άνευ άλλης προϋπόθεσης στον μονογονέα (Περίπτωση Μονογονέα).

θ) Στην περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς εργάζονται, αλλά ο ένας εξ αυτών βρίσκεται σε άλλη νόμιμη άδεια (π.χ. κανονική άδεια, ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια), τότε ο πρώτος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για όσο διάστημα διαρκεί η άδεια του δεύτερου.

ι) Στην περίπτωση όπου ο εργοδότης έχει αναστείλει την δραστηριότητά της επιχείρησής του λόγω της λήψης των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση και την πρόληψη μετάδοσης του κορoνοϊού, ο εργαζόμενος γονέας δεν δικαιούται την άδεια ειδικού σκοπού.

Οι εργαζόμενοι που αιτούνται την άδεια προσκομίζουν στους εργοδότες τους σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.

Η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί και τμηματικά, εφόσον εξυπηρετούνται οι ανάγκες του εργαζομένου.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.