Καιρός: Έρχεται ο «Λέανδρος» να βάλει στον πάγο όλη τη χώρα

Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει

Σφοδρό κύμα ψύχους θα σαρώσει από αύριο, Πέμπτη, και μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας όλη τη χώρα, με το σκηνικό να θυμίζει πολύ τις χιονοπτώσεις του 2002. Η κακοκαιρία «Λέανδρος», όπως την ονόμασαν οι μετεωρολόγοι του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών θα ξεκινήσει την επέλασή τους από σήμερα το βράδυ. 

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού από το Star, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

Σύμφωνα με ανάρτηση του μετεωρολόγου Κλέαρχου Μαρουσάκη στο Facebook «από την μελέτη των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων υπάρχει πιθανότητα αυτό το κύμα ψύχους να θυμίσει τον ισχυρό χιονιά που έπληξε τη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2002 όπου γύρω στα Θεοφάνεια στην Αττική χιόνιζε για τρεις συνεχόμενες ημέρες, ενώ ο υδράργυρος κατρακύλησε πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν στη βόρεια Ελλάδα βάζοντας στην κυριολεξία πολλές περιοχές στην “κατάψυξη” και για αρκετές ημέρες».

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Πότε αναμένονται τα χιονια

Η πρώτη φάση χιονοπτώσεων αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή και η δεύτερη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Δεν αποκλείεται τα φαινόμενα να είναι πολύ πιο έντονα το Σαββατοκύριακο. Στη δεύτερη φάση χιονοπτώσεων, δηλαδή το Σαββατοκύριακο, περιλαμβάνεται σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και η Αττική.

Σύμφωνα με το meteo.gr, οι θερμοκρασίες θα είναι «πολικές» τις προσεχείς ημέρες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να καταγραφούν διψήφιες αρνητικές θερμοκρασίες τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει η πρόγνωση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ψυχρή εισβολή με ιδιαίτερα χαμηλές κατά τόπους θερμοκρασίες ξεκινά από το βράδυ της Τετάρτης 13/1. Η ψυχρή αυτή εισβολή που θα συνοδευτεί από χιονοπτώσεις σε μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής χώρας θα προκαλέσει την κακοκαιρία «Λέανδρος» από την Πέμπτη 14/1 έως τη Δευτέρα 18/1. Ιδιαίτερα ψυχρές αέριες μάζες θα επικρατήσουν στη χώρα, τουλάχιστον έως τη Δευτέρα 18/1.

Οι θερμοκρασίες κοντά στην επιφάνεια θα πέσουν σε αρνητικές τιμές ακόμη και στα πεδινά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο θα σημειωθεί ολικός παγετός από το Σάββατο 16/1 έως τη Δευτέρα 18/1. Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται ενδεικτικά η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται από την Τετάρτη 13/1 έως τη Δευτέρα 18/1:

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της λοιπής ηπειρωτικής χώρας από το βράδυ της Πέμπτης 14/1.

Παρά το γεγονός ότι μεταξύ των διαστημάτων χιονόπτωσης θα υπάρχουν διαστήματα βελτίωσης του καιρού, το ισχυρό ψύχος, ιδιαίτερα τις νύχτες, θα δημιουργήσει προβλήματα.

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Τριπλό… χτύπημα πολικού ψύχους

Σύμφωνα με τον κ. Μαρουσάκη, σχηματίζονται τρεις διαδοχικές κακοκαιρίες που ανάλογα τη θέση και την τροχιά που θα ακολουθήσουν θα καθοριστεί και το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν και πόσο χαμηλά θα κατέβουν τα χιόνια. 

Αιτία γι' αυτή την εξέλιξη αποτελεί η κίνηση πολικής αέριας μάζας από τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης προς τη χώρα μας, κίνηση η οποία προέκυψε από το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που έπληξε την Ιβηρική χερσόνησο με τα πολλά χιόνια και το ψύχος στις εκεί περιοχές.

Loading...

Δείτε την πορεία της κακοκαιρίας από το windy.com

Η πολική αέρια μάζα θα αλληλεπιδράσει αφενός με τις πολύ θερμές αέριες μάζες που μας ήρθαν από τη βόρεια Αφρική και αφετέρου με θαλάσσιες εκτάσεις που θα συναντήσει στην πορεία της κι έτσι θα σχηματίσει βαρομετρικά χαμηλά που θα φέρουν διαδοχικές κακοκαιρίες στην χώρα μας.

Το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί προς τη νότια Αδριατική και το βόρειο Ιόνιο και θα προκαλέσει ισχυρή κακοκαιρία το διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή. 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι πολύ πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, οι θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη αλλά και οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες με έμφαση θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Σε αυτό το διάστημα είναι πολύ πιθανό τα χιόνια να καλύψουν τη Θεσσαλονίκη και να φτάσουν μέχρι και σε χαμηλά υψόμετρα του νομού Αττικής.

Το δεύτερο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί μέσα στο Ιόνιο προς τα νότια τμήματά το διάστημα Σάββατο - Κυριακή δίνοντας αντίστοιχης υφής κακοκαιρία από Θεσσαλία και πιο κάτω. Σε αυτό το διάστημα δεν αποκλείεται να δούμε τα χιόνια να φτάνουν μέχρι και πολύ χαμηλά στο νομό Αττικής.

Το τρίτο βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί το διάστημα Δευτέρα - Τρίτη προς το νότιο νοτιοανατολικό Αιγαίο δίνοντας αντίστοιχης υφής κακοκαιρία με αυτή του πρώτου βαρομετρικού χαμηλού σε περιοχές που βρέχονται από το Αιγαίο και συγκεκριμένα από το ύψος του Βόλου και πιο κάτω.

Κακοκαιρία «Λέανδρος»: Σε ποιες περιοχές ο υδράργυρος θα πέσει κάτω από το 0

Από Σάββατο και μετά, ο υδράργυρος θα κατρακυλήσει πολλούς βαθμούς κάτω από το 0. Δεν αποκλείεται να καταγραφούν θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους -10 με -12 βαθμούς κελσίου κι αυτό όχι σε ορεινές περιοχές αλλά σε πεδινές. Αυτό θα οδηγήσει σε σχηματισμό ισχυρού παγετού που ίσως να κρατά όλη την ημέρα δηλαδή να είναι ολικός.