Κορωνοϊός: Προκαταρκτική για τη διαχείριση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη

Καπραβέλλος: «Αν είχαμε κλείσει νωρίτερα θα είχαν σωθεί ζωές»

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη η καταγγελία του Διευθυντή της Εντατικής Μονάδας του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκου Καπραβέλου, ότι αν η πόλη είχε μπει σε lockdown νωρίτερα θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές.

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: «Χάσαμε ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί»

Για την υπόθεση έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων.

Ο κ. Καπραβέλος είχε δηλώσει πως «δεν είχε παρθεί κανένα μέτρο στη Θεσσαλονίκη για να αποφευχθεί αυτή η διασπορά του ιού» και ότι «θα μπορούσε να είχαν κερδηθεί ζωές αν είχαμε πάρει κάποια μέτρα». 

Αυτή ειναι η καταγγελία του διευθυντή της ΜΕΘ  του νοσοκομείου Παπανικολάου που προκάλεσε την εισαγγελική παρέμβαση και τη διενεργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Ο γιατρός έχει καταθέσει ενόρκως στον εισαγγελέα στις αρχές Δεκεμβρίου για τα όσα έζησε, αναφέροντας ότι τα λύματα της πόλης «έδιναν σαφή εικόνα ότι ο κορωνοϊό στην πόλη έκανε πάρτι. Και όμως κάνεις δεν έπαιρνε την απόφαση για lockdown».

Εξαδάκτυλος: «Δεν υπήρξε εισήγηση της επιτροπής για τη Θεσσαλονίκη»

Στην ερώτηση γιατί δεν έκλεισε η συμπρωτεύουσα νωρίτερα αφού υπείχαν σημάδια ότι υπήρχε μεγάλη διασπορά του ιού, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Μέλος της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ελλάδας απάντησε χαρακτηριστικά: «Ζητήθηκε να συζητηθεί αλλά η Επιτροπή ουδέποτε γνωμάτευσε θετικά ή αρνητικά για αυτό το θέμα. Υπήρξε αίτημα για τη Θεσσαλονίκη να ληφθούν αποφάσεις νωρίτερα εντός της Επιτροπής, αλλά ουδέποτε υπήρξε απόφαση της Επιτροπής. Όσοι εκφράζαμε τις ανησυχίες ήμασταν μειωψηφία». 

Η εικόνα της πόλης που αγνόησαν οι ειδικοί

Το lockdown στην Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου. Τα κρούσματα τρεις ημέρες πριν είχαν φθάσει πάνω από 1500.

Από τις 12 Οκτωβρίου, όμως, οι μετρήσεις στα λύματα της πόλης έδειχναν ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται 
Υπάρχει όμως ποινική ευθύνη;

Σύμφωνα με τον ποινικολόγο Μιχάλη Δημητρακόπουλο, «Δεν είναι νομικά επιτρεπτό στους λοιμωξιολόγους που συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές και εισηγούνται τα μέτρα κάποιοι να θέλουν να ποινικοποιήσουν την επιστημονική τους άποψη».

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.