Τα κριτήρια προτεραιότητας για τον εμβολιασμό και οι αλλεργικές αντιδράσεις

Τι είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τη μετάλλαξη

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας, μίλησε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε στα κριτήρια για τη σειρά προτεραιότητας στον εμβολιασμό, τις αλλεργικές αντιδράσεις από το εμβόλιο αλλά και τη μετάλλαξη του κορωνοϊού. 

Στις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών

Η ίδια έκανε γνωστό ότι εμβολιάστηκε σήμερα και νιώθει χαρά. «Στόχος να μη μείνει ούτε ένα άτομο χωρίς να κάνει το εμβόλιο. Βαθμιαία θα έρχονται περισσότερες παρτίδες εμβολίων. Εξακολουθούμε όμως να χρειαζόμαστε μία προτεραιοποίηση» ξεκαθάρισε και απαρίθμησε τα κριτήρια για τη σειρά προτεραιότητας για τον εμβολιασμό:

  • Ο αυξημένος κίνδυνος από νόσηση. Έχει διαπιστωθεί ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο για βαριά νόσηση. Οι ηλικιωμένοι θα είναι από τους πρώτους.
  • Ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεσης στον ιό. Η κύρια ομάδα που εκτίθεται και κινδυνεύει σοβαρά, είναι οι υγειονομικοί. Οι υγειονομικοί αποτελούν παράδειγμα για τους υπόλοιπους. Υπάρχει μία ευρεία αποδοχή του εμβολίου.
  • Η διασφάλιση της φροντίδας και της νοσηλείας ατόμων ευάλωτων, ηλικιωμένων, που ζουν σε ειδικές δομές, ή αποκατάστασης.
  • Οι λίγοι, όμως απαραίτητοι, υπάλληλοι για τη λειτουργία του κράτους. Ήταν λιγότεροι από 50.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι στη σειρά αυτή προτεραιότητας δεν περιλαμβάνονται άτομα κάτω των 18 ετών. «Δεν υπάρχουν μελέτες για άτομα κάτω των 18 και ευτυχώς η νόσηση είναι ήπια και σπάνια έχει μία σοβαρότητα» είπε.

Σπάνιες οι αλλεργικές αντιδράσεις από τα εμβόλια

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών στάθηκε επίσης στις αλλεργικές αντιδράσεις, που ίσως απασχολεί ένα ικανό ποσοστό των πολιτών.  «Σύμφωνα με το ECDC, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες. Δύο τρεις περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο εμβολιασμούς. Αλλεργίες έχουμε σε φάρμακα, σε τρόφιμα, σε τσιμπήματα εντόμων, ή τοξικές ουσίες. Αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό. Εξάλλου, υπάρχει προετοιμασία σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, για την αντιμετώπιση κάθε αλλεργικής αντίδρασης. Μόνο άτομα που έχουν βαριές αλλεργίες, μπορεί να χρειαστεί, πριν εμβολιαστεί, τη γνώμη του αλλεργιολόγου» τόνισε.

Φυσιολογική διαδικασία οι μεταλλάξεις του ιού

Όσον αφορά στη μετάλλαξη είπε ότι «ο κορωνοϊος έχει κάνει μεταλλάξεις και θα κάνει και άλλες. Είναι μία φυσιολογική διαδικασία. Μπορεί να καταλήξει και σε μία μεταβολή των χαρακτηριστικών του. Μέχρι σήμερα, οι αλλαγές είναι πιο αργές από εκείνες στον ιό της γρίπης. Δεν επιβάλει την ανάγκη τροποποίησης του προγραμματισμού ή του εμβολίου».

Μεταδοτικός και επικίνδυνος ο ιός της παραπληροφόρησης

Τέλος, η κ.Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε έναν άλλο ιό , τον «ιό της παραπληροφόρησης», τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικά μεταδοτικό και επικίνδυνο και για τον οποίο δεν υπάρχει και εμβόλιο». 

«Αυτό υποτιμά τη νοημοσύνη όλων μας. Εδώ είμαστε για να αντιτάξουμε τις φαιδρές αιτιάσεις για το εμβόλιο. Το σχέδιο Ελευθερία έχει σαν σύμβολο την ασπίδα και στο μέσο μία σύριγγα, του εμβολίου. Διότι το εμβόλιο θα αποτελέσει την ασπίδα και το όπλο μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας» κατέληξε.