Πιθανή μετάλλαξη του κορωνοϊού αύξησε τη μεταδοτικότητα του

Πνευμονία στους ασθενείς με covid-19 προβληματίζει τους ειδικούς

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας προχώρησε σήμερα σε 2 σημαντικές διαπιστώσεις: Πρώτον ότι ο ιός μεταλλάχθηκε και δεύτερον ότι ποτέ στα παγκόσμια χρονικά δεν είχαν συναντήσει πνευμονία από ιό μέσα στο φθινόπωρο.

Η απότομη εκθετική αύξηση του κορωνοϊού στη χώρα μας φέρνει αντιμέτωπους με τη θλιβερή διαπίστωση πως ο covid-19 μεταλλάχθηκε, γι αυτό και βλέπουμε την έντονη μεταδοτικότητα του.

Lockdown: Πώς θα πηγαίνετε τα παιδιά στο σχολείο - Ο κωδικός των SMS

Ερευνώνται πιθανές μεταλλάξεις του ιού στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατρο-βιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Δημήτρης Θάνος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη γονιδιωματική ανάλυση του κορωνοϊού στο πλαίσιο της Εμβληματικής Δράσης, είπε στο Star πως έχει ολοκληρωθεί η ανάλυση των στελεχών του ιού από το πρώτο κύμα της επιδημίας και τώρα ξεκινά η ανάλυση στελεχών του δευτέρου κύματος για να δουν τυχόν μεταλλάξεις.

Πνευμονία στους ασθενείς με covid-19 προβληματίζει τους ειδικούς

Αυτό όμως που απασχολεί τους λοιμωξιολόγους και δεν το έχουν συναντήσει ποτέ όλα τα χρόνια, είναι πως ο ιός αυτός προκαλεί πνευμονία στους ασθενείς ακόμα και σε φθινοπωρινούς μήνες. 

Lockdown: Έτσι θα γίνονται οι μετακινήσεις πολιτών - Αναλυτικές οδηγίες

Μετάλλαξη του covid-19 στη Δανία

Πάντως, στο εξωτερικό οι μελέτες δείχνουν πως ο κορωνοϊός μεταλλάχθηκε και πως η νέα μετάλλαξη εντοπίζεται ήδη σε χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας. Η Δανία, μάλιστα, θα σφαγιάσει συνολικά 15 εκατομμύρια βιζόν που έχουν εκτραφεί στη χώρα καθώς εντοπίστηκε μετάλλαξη στα ζώα, η οποια μεταδόθηκε σε 12 ανθρώπους. Οι Έλληνες ερευνητές της Εμβληματικής Δράσης δε θεωρουν απίθανη μια τέτοια μετάλλαξη! 

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του Star εδώ