Τους προφυλάκισαν για λαθραία τσιγάρα και τους αθώωσαν στο δικαστήριο

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2019 στη Θεσσαλονίκη

Αθώοι κρίθηκαν τα 29 άτομα στα οποία αποδίδονταν το αδίκημα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και λαθρέμποριο τσιγάρων. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν είχαν καταβάλει δασμούς εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο του 2019  στην Θεσσαλονίκη και οι συλλήψεις είχαν γίνει στην πλατεία Αριστοτέλους. Διακινούσαν τα παράνομα καπνικά προϊόντα στην ευρύτερη περιοχή της Αριστοτέλους, στο Καπάνι και την Ξηροκρήνη.

Στο πλαίσιο της έρευνας για την εξάρθρωση της οργάνωσης κατασχέθηκαν σχεδόν 100.000 πακέτα τσιγάρα. Από μέσα Νοεμβρίου 2018 έως και τέλη Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκαν 13 αστυνομικές επιχειρήσεις, συνελήφθησαν 43 άτομα, εκ των οποίων και μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατασχέθηκαν 94.171 πακέτα τσιγάρα και 1.788 συσκευασίες καπνού, που δεν έφεραν την ειδική ταινία φόρου κατανάλωσης του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και δύο Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, ως μέσα μεταφοράς λαθραίων τσιγάρων.

Εκτιμάται ότι από την κατάσχεση των παραπάνω καπνικών προϊόντων απετράπη οικονομική ζημία ύψους 401.564,69 ευρώ σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, από τη διαφυγή καταβολής των ανάλογων φόρων.

Επίσης, κατά τον παρελθόντα χρόνο, με βάση παραστατικά που κατασχέθηκαν διαπιστώθηκε η μεταφορά – διακίνηση 1.181 χαρτοκιβωτίων από μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι διαφυγόντες δασμοί των οποίων υπερβαίνουν το ποσό των 2.300,000 ευρώ.

O δικηγόρος του φερόμενου ως αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, Απόστολος Λύτρας, δήλωσε: «Το δικαστήριο δέχθηκε τους ισχυρισμους μας, δηλαδή ότι δεν υπήρχε καμία συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και ότι δεν υπάρχει λαθρεμπόριο διότι δεν προέκυψε αν η προέλευση των καπνικών προϊόντων ήταν εγχώρια ή όχι». «Από το αποτέλεσμα της απόφασης είμαστε ικανοποιημένοι, αν και οι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι μετά την απολογία τους στον ανακριτή» κατέληξε.

Ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας