Σεισμός 6,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Έγινε αισθητός και στην Αττική

Σεισμική δόνηση 6,8 Ρίχτερ με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα βόρεια βορειοδυτικά της Σάμου έγινε στις 13:51.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ο σεισμός διήρκησε 15 δευτερόλεπτα και έγινε αισθητός από την Κρήτη μέχρι και την Αθήνα. Tο εστιακό βάθος του σεισμού σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες είναι περίπου 10 χιλιόμετρα.

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στα μικρασιατικά παράλια, ειδικά τη Σμύρνη. Ζημιές, κυρίως σε ακατοίκητα κτίρια υπάρχουν και στη Χίο, με τους κατοίκους να έχουν βγει στους δρόμους ανάστατοι.

Μιλώντας στο star.gr ο ομότιμος καθηγητής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και πρόεδρος της επιτροπής εκτίμησης της σεισμικής επικινδυνότητας της Ελλάδος, Κώστας Μακρόπουλος, ο σεισμός έγινε σε ρήγμα κατά μήκος της Χίου, της Σάμου και της Μυτιλήνης, όπου στο παρελθόν έχει δώσει πολλούς και μεγάλους σεισμούς. 

Ο κ. Μακρόπουλος σημείωσε πως λόγω του μεγέθους του σεισμού αναμένεται έντονη μετασεισμική δραστηριότητα. 

«Είναι ένας μεγάλος σεισμός δεν είναι μικρός. Ελπίζουμε ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος. Είναι σπάνιο να πάμε για μεγαλυτερο. Να μην ξεχνάμε όμως ότι ο κύριος μετασεισμός είναι μία τάξη μικρότερη, οπότε και 5,8 Ρίχτερ να κάνει μετά του 6,8 θα  είναι εξίσου μεγάλος  και θα πολλαπλασιάσει τα προβλήματα σε μία ήδη τραυματισμένη περιοχή», είπε στο star.gr.

 Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στον Σκάι, εξέφρασε φόβο για πιθανή εκδήλωση μικρού τσουνάμι στη Σάμο. Μάλιστα μέσω  μηνύματος που εστάλη από την Πολιτική Προστασία με το 112 γίνεται προειδοποίηση για τσουνάμι και καλούνται οι πολίτες να απομακρυνθούν από τα σπίτια.

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο

Ο σεισμός, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ήταν 6,6 Ρίχτερ και είχε μεγάλη διάρκεια
 

Σύμφωνα με το samos24 έχουν προκληθεί αρκετές ζημιές σε σπίτια, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα από το τσουνάμι. Μεγάλη ζημιά έχει προκληθεί στην Παναγία της Θεοτόκου στο Καρλόβασι, καθώς μεγάλο μέρος του ναού έχει υποχωρήσει. Οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν καταγραφεί στο Καρλόβασι και στο Πυθαγόρειο, κυρίως σε παλιά και εγκαταλελειμμένα κτίρια. Επίσης βράχοι έχουν πέσει στους δρομους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μέχρι στιγμής υπάρχουν τέσσερις τραυματίες με ορθοπεδικά τραύματα που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία του νησιού.
 

Μάλιστα, κάτοικοι της Σάμου αναφέρουν πως η θάλασσα βγήκε στο λιμάνι, μετά το σεισμό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top