Γώγος: Ασυμπτωματικός 1 στους 3 – Κλείστε τ’ αυτιά σας στην παραπληροφόρηση

Με το άνοιγμα του τουρισμού σε σύνολο 6.320 κρουσμάτων, 841 ήταν εισαγόμενα

Στη θέση του Σωτήρη Τσιόδρα, βρισκόταν σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος για την ενημέρωση για τον κορωνοϊό από το υπουργείο Υγείας. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στη σημερινή ενημέρωση για τα 202 κρούσματα κορωνοϊού, σημείωσε ότι φαίνεται πως η Ευρώπη βιώνει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας και μέσα σ’ συτό είναι και η Ελλάδα, χαρακτήρισε την κατάσταση της πανδημίας κρίσιμη και «έκλεισε» την ομιλία του, με την έκκληση προς τους πολίτες να κλείνουν τα αυτιά τους στην παραπληροφόρηση. 

Κορωνοϊός: Γώγος και Χαρδαλιάς σήμερα στην ενημέρωση

Ο Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε αρχικά στα 202 νέα κρούσματα κορωνοϊού, που ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ,  τονίζοντας πως 9 από αυτά βρέθηκαν στις πύλες εισόδου. Επιπλέον, από τα εγχώρια κρούσματα, 29 αφορούν γνωστές συρροές και 21 προέκυψαν έπειτα από ταξίδι στο εσωτερικό.

Κορωνοϊός - Ελλάδα: 202 νέα κρούσματα - Στους 279 οι νεκροί

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας  σημείωσε πως το 19,5% από τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, που σήμερα έφτασαν τα 11.200, σχετίζεται με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 43,8% σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

Τετραπλασιάστηκε ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ μέσα σ΄ έναν μήνα

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, όπου καταγράφονται πλέον περισσότερα από 4,3 εκατ. μολύνσεις του κορωνοϊού, ο κ. Γώγος σημείωσε πως φαίνεται να βρίσκεται μπροστά σε ένα είδος 2ου κύματος στο οποίο μέσα βρίσκεται και η Ελλάδα. Το φαινόμενο στην Ευρώπη φαίνεται ότι σχετίζεται με την άρση των περιοριστικών μέτρων, τη σχετική χαλάρωση και την απόλυτη έλλειψη συμμόρφωσης με τους κανόνες, σημείωσε ο λοιμωξιολόγος.

Ο Χαράλαμπος Γώγος έδωσε όμως στοιχεία και για τα κρούσματα κορωνοϊού που προέκυψαν μετά το άνοιγμα των συνόρων της χώρας τον Ιούλιο. Όπως είπε, σε σύνολο 6.320 κρουσμάτων, 841 ήταν εισαγόμενα, ήτοι 13% επί του συνόλου των επιβεβαιωμένων μολύνσεων. 

Το 30% των θετικών στον κορωνοϊό είναι ασυμπτωματικοί, ένα ποσοστό που έχει τη σημασία του στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο λοιμωξιολόγος χαρακτήρισε την κατάσταση της πανδημίας κρίσιμη και τόνισε ότι αυτό δεν αφορά στην υγειονομική κατάσταση στη χώρα. Υπάρχει μια σχετική αύξηση των διασωληνωμένων, ωστόσο οι νοσηλείες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό είναι διαχειρίσιμες. Ο κ. Γώγος σημείωσε πως η κρισιμότητα της περιόδου έγκειται στο γεγονός πως πρέπει να επιστρατεύσουμε ότι μέσα έχουμε ώστε «να περιορίσουμε τη διασπορά σε αυτή τη φάση πριν τον χειμώνα».

Ωστόσο, ο καθηγητής στάθηκε ιδιαίτερα στην περίοδο του χειμώνα που έρχεται και η οποία και θα συνοδευτεί από την εποχιακή γρίπη κι άλλες ασθένειες. Όπως είπε, παράλληλα με τα μέτρα για τον κορωνοϊό θα περιορίσουμε και την μετάδοση άλλων ιώσεων, όπως η γρίπη.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε σε ό, τι αφορά στην ιατρική αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Όπως είπε, έχουν βελτιωθεί πολύ τα θεραπευτικά μέτρα και αυτό δίνει μια άνεση στην αντιμετώπιση των ασθενών.

Ο Χαράλαμπος Γώγος έκλεισε την ενημέρωση με μια έκκληση. «Να μην έχουμε ανοιχτά τα αυτιά στην παραπληροφόρηση, να ακούμε τους επιστήμονες και τα επιστημονικά δεδομένα, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε πάντα μαζί τους» κατέληξε.