Μεταναστευτικό: Πάνω από 2.000 τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Μόνο στο Star: Ο Μπαρμπαλιάς είναι η πρόταση για το κλειστό κέντρο Λέσβου

Σε ερημονήσια θα προτείνει η περιφέρεια να γίνει το κλειστό κέντρο στη Λέσβο σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορείς του Star, ενώ την ίδια ώρα αποκαλύπτει ότι πάνω από 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης.

Ο Μπαρμπαλιάς είναι η πρόταση για το κλειστό κέντρο της Λέσβου και πρόκειται για μία από τις έξι νησίδες που υπάρχουν στο σύμπλεγμα ανατολικά του Μανταμάδου ή Τοκμάκια όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι.

Μεταναστευτικό: Κρίσιμη σύσκεψη στη Μυτιλήνη για τη νέα κλειστή δομή

«Στη νέα δομή θα υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη»

Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιο των κλειστών κέντρων, αφού και η Χίος αντιδρά έντονα στις κλειστές δομές.

«Στόχος μας η δομή να περιλαμβάνει στο εσωτερικό της την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αλλά και άλλες υπηρεσίες, ώστε να μην επιβαρύνονται το νοσοκομείο αλλά και η πόλη», δήλωσε ο Νότης Μηταράκης.

Κομοτηνή: Συνελήφθησαν τρεις Σύροι για κατοχή βαρύ οπλισμού

Ασυνόδευτα ανήλικα στις δομές φιλοξενίας

Την ίδια ώρα, τα χοτ σποτ ειναι ασφυκτικά γεμάτα, ενώ στεγάζουν πάνω από 2.000 ασυνόδευτα ανήλικα. Όπως αποκαλύπτει έγγραφο, που κατέθεσε στη βουλή ο Νότης Μηταράκης και παρουσιάζεται αποκλειστικά από το Star.

Από αυτούς οι 1.031 βρίσκονται μόνο στη Λέσβο, ενώ η αυτοψία της απεσταλμένης του Star Ανθής Παζιάνου στο Καμπ της Μόριας αποδεικνύει ότι υπάρχουν κι άλλοι στους καταυλισμούς.  

Αποκλειστικό: To δρομολόγιο των μεταναστών πριν την τραγωδία στους Παξούς

Ταξίδεψαν μόνοι τους και τώρα ζουν πάλι μόνοι τους σε ελαιώνες ανήλικοι ασυνόδευτοι προσφυγές και μετανάστες. 

Οι μεγάλοι αριθμοί προσφύγων έχουν φέρει τους κάτοικους της Μόριας στα όρια τους, ενώ κάποιοι θερμοκέφαλοι έφτασαν στο σημείο να προπηλακίσουν μέλη των γιατρών χωρίς σύνορα, έξω από τη Μόρια.

Δείτε τις δηλώσεις του Κώστα Μουτζούρη στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star.

Οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται σε τριψήφιους αριθμούς

Εναλλακτικές διαδρομές φαίνεται να αναζητούν και πάλι Τούρκοι διακινητές για να αποβιβάσουν πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Πολλοί, όπως βλέπετε, από την Αφρική.

Μετά τους 306 προχθές, το τελευταίο 24ωρο έφτασαν 226, εκ των οποίων σχεδόν οι μισοί σε μικρά νησάκια και συγκεκριμένα, οι 42 στην Ψέριμο, οι 40 στο Φαρμακονήσι και οι 23 Αγαθονήσι.

Οι υπόλοιποι ακολούθησαν γνώριμους διαδρόμους: 45 στη Λέσβο, 27 στη Χίο και 49 στη Σάμο. 

Χωρίς ανταπόκριση η πρόσκληση του περιφερειάρχη Β. Αιγαίου

«Τα νησιά του Αιγαίου σηκώνουν το μεγάλο βάρος της κρίσης και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», δήλωσε ο Νότης Μηταράκης.

Χωρίς ανταπόκριση αναμένεται να μείνει η πρόσκληση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου προς τον υπουργό Μετανάστευσης, να επισκεφθεί το Σαββατοκύριακο τη Μυτιλήνη για να συζητήσουν από μηδενική βάση το ζήτημα των νέων δομών.

Η στάση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη.

Ζυμώσεις για τις νέες δομές στα νησιά 

Ο Κώστας Μουτζούρης δημοσιοποίησε την απόφασή του να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για την επίταξη των εκτάσεων, όπου θα κατασκευαστούν οι νέες δομές.

Αν και τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, τοπικοί παράγοντες προωθούν πρόταση, η νέα δομή να μη γίνει στην περιοχή Καράβα, αλλά στη νησίδα Μπαρμπαλιάς, απέναντι από το Μανταμάδο, που έχει και νερό.

Με την κυβέρνηση πάντως να δείχνει ιδιαιτέρως επιφυλακτική για τη δημιουργία camp εκτός Λέσβου. 

Αντιδράσεις από τοπικούς φορείς - Εναλλακτικούς διαδρόμους αναζητούν Τούρκοι διακινητές 

Αντιδράσεις αναμένονται, ωστόσο, από τοπικούς φορείς. Απόψε συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Χίου και τη Δευτέρα το αντίστοιχο της Μυτιλήνης.

Ο Νότης Μηταράκης κι ο Γιώργος Κουμουτσάκος ενημέρωσαν, χθες, στο Βερολίνο το Γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών Χέλμουτ Τάϊχμαν, και ζήτησαν δίκαια κατανομή των προσφυγικών βαρών σε όλη την Ευρώπη.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star. 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top