Καιρός: Νέα επιδείνωση σήμερα με καταιγίδες, μποφόρ και χιόνια στα ορεινά

Σαρωτικό το πέρασμα της κακοκαιρίας από Άρτα, Αθήνα και Κρήτη

Σαρωτικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας από Άρτα, Αθήνα, Ήπειρο και Κρήτη. Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας, που επλήγησαν από τις ισχυρές καταιγίδες.

Παρακολουθήστε καθημερινά την πρόγνωση του καιρού σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ. από το Star

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού παραμένει σε ισχύ και σήμερα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες, τους θυελλώδεις ανέμους και τα χιόνια στα ορεινά.

Πλημμύρες και ζημιές στην Άρτα

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που «χτύπησαν» χθες την Άρτα, δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα σε όλο τον Νομό.

Στην είσοδο της πόλης, από την παλιά εθνική οδό προς Αγρίνιο, υπερχείλισαν δύο ρέματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες και να διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων. 

Στα ορεινά χωριά του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, η κακοκαιρία δημιούργησε προβλήματα σε όλο το επαρχιακό δίκτυο. Ο δήμαρχος Περικλής Μίγδος, αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως σε πολλά σημεία έγιναν καθιζήσεις του οδοστρώματος, υπήρξαν καταπτώσεις βράχων, ξεριζώθηκαν δένδρα, ενώ η υπερχείλιση μικρών ρεμάτων της περιοχής κατέστρεψε καλλιέργειες, χωράφια ακόμη και γεφύρια.

Στο έλεος της κακοκαιρίας: «Πνίγηκε» η Ήπειρος - Απαγορευτικό στην Κρήτη

Ηράκλειο: Απαγορευτικό απόπλου και ακυρώσεις πτήσεων

Προβλήματα με αεροπορικές πτήσεις και ακτοπλοϊκά δρομολόγια, έχουν προέκυψαν τις τελευταίες ώρες στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης και το λιμάνι του Ηρακλείου, λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Δύο πτήσεις για Ηράκλειο, μία από την Αθήνα και μία από τη Θεσσαλονίκη ακυρώθηκαν, ενώ μια ακόμη πτήση που είχε ξεκινήσει από το Ελ. Βενιζέλος επέστρεψε στο αεροδρόμιο της Αθήνας, καθώς δεν κατάφερε να προσγειωθεί, λόγω των ανέμων, που σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη του αεροδρομίου Ν. Καζαντζάκης έφταναν μέχρι και τους 40 κόμβους.

Μέχρι την εκτόνωση των καιρικών φαινομένων, απαγορεύτηκε και ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Ηρακλείου, όπου εκατοντάδες επιβάτες, και λόγω των ημερών, είχαν φτάσει για να ταξιδέψουν προς τον Πειραιά.

Να σημειωθεί ότι χθες το επιβατικό πλοίο «Φαιστός Παλάς», είχε ένα ατύχημα. Από τους θυελλώδεις ανέμους έσπασαν οι κάβοι, με αποτέλεσμα το πλοίο να μετακινηθεί καθώς έμεινε ακυβέρνητο και να παρασυρθεί στην απέναντι πλευρά στο Κούλε. Ακολούθησε πρόσκρουση στον μώλο που προκάλεσε ρωγμή στο πλοίο, με δύο ρυμουλκά να το επαναφέρουν στη θέση του. Κρίθηκε πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές, με 270 άτομα που θα ταξίδευαν τη νύχτα με αυτό, να μένουν στην προβλήτα περιμένοντας μάταια να επιβιβαστούν.

Μπλακ άουτ στα νότια προάστια λόγω κακοκαιρίας - Τι αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ

Ο καιρός της Δευτέρας: Πού περιμένουμε έντονα φαινόμενα

Οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες θα συνεχιστούν και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με πιθανόν κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα στην Πελοπόννησο, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, πολύ θυελλώδεις ανέμους δυτικών διευθύνσεων, και τη θερμοκρασία σε πτώση. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ βαθμιαία από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 12 έως 16 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 10 έως 15 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από 7 έως 12 βαθμούς), 15 έως 18 βαθμούς στις Κυκλάδες και την Κρήτη, 12 έως 17 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο γενικά από δυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τις πρωινές ώρες πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 16 βαθμούς.Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και μετά το μεσημέρι στις θάλασσες θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και βαθμιαία σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά διαστήματα ισχυρές. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από αργά το απόγευμα και από τα βόρεια.

Ανεμοι: Δυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές και στα δυτικά και τα νότια μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα.Ασθενείς χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 και τις πρωινές ώρες 9 μποφόρ. Από το απόγευμα και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα δυτικά.

Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 7 με 8 και τις πρωινές ώρες τοπικά 9 μποφόρ. Από το βράδυ σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ και από τα βόρεια.

Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα των Χριστουγέννων

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αύριο 24 Δεκεμβρίου, στην ανατολική και τη νότια χώρα περιμένουμε νεφώσεις με τοπικές βροχές, λίγαχιόνια στα βόρεια ορεινά και στα νότια θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις
παροδικά αυξημένες.Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από τις βραδινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ανήμερα των Χριστουγέννων αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, κυρίως στα ανατολικά. Τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά και βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.