Ατυχήματα παιδιών μέσα στο σπίτι: Οι πιο συχνές αιτίες

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς για τα μωρό και τα μεγαλύτερα παιδιά τους

Ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Πόσες φορές έχετε σκεφτεί ότι το μωρό ή το παιδί σας είναι ασφαλές και δεν κινδυνεύει στο περιβάλλον του σπιτιού; Πόσες φορές έχετε υποτιμήσει τις ομολογουμένως εξαιρετικές ικανότητες των μικρών «εξερευνητών» να ανακαλύπτουν πράγματα, να τα ανοίγουν και να τα βάζουν στο στόμα τους; Σας έχει τύχει επίσης να έχετε αφήσει το μωρό σας στο κρεβάτι για ένα δευτερόλεπτο και το έχετε βρει στην άκρη του κρεβατιού; 

Υπάρχουν ατυχήματα που είναι ευθύνη του γονιού, αλλά και ατυχήματα που είναι ευθύνη του παιδιού με αμέλεια του γονιού. Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι κάθε ηλικία κρύβει τους δικούς της κινδύνους για τους οποίους οι γονείς θα πρέπει να είναι απόλυτα ενημερωμένοι, ώστε να προστατεύσουν τα παιδιά τους.

Τα ατυχήματα από τα οποία κινδυνεύουν τα παιδιά από ενός έτους και πάνω

Πτώσεις: Σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά έχουν αρχίσει να κινούνται, επομένως τρέχουν, σκαρφαλώνουν, κάνουν ακροβατικά σε έπιπλα και πέφτουν. Επίσης, μπορούν να σκαρφαλώσουν σε κάγκελα και να πηδήξουν από τη βεράντα. «Οι πτώσεις, ίσως, είναι το πιο συχνό ατύχημα σε αυτή την ηλικία. Χτυπάνε σε τραπέζια, το πάτωμα, και τους τοίχους, με αποτέλεσμα να τραυματίζονται σε πρόσωπο, σαγόνι, φρύδια και μέτωπο» εξηγεί ο παιδίατρος, Κώστας Νταλούκας, στο star.gr. Οι πτώσεις από παιδικές χαρές είναι επίσης συχνό φαινόμενο.

Δηλητηριάσεις: Συχνό ατύχημα σε αυτή την ηλικία είναι επίσης και οι δηλητηριάσεις. Το παιδί δεν αναγνωρίζει τι είναι ωφέλιμο και τι δηλητήριο. «Δεν υπάρχει παιδεία να εκπαιδεύονται σε σπίτι και σχολεία ώστε να αποφεύγουν αντικείμενα που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες. (πλυντήριο πιάτων, ρούχων, χλωρίνη, ακουαφόρτε, καυστικά υγρά)» τονίζει ο κος Νταλούκας, και προσθέτει πως αυτόν τον ρόλο θα έπρεπε να τον αναλάβει η πολιτεία μαζί με τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς.

Κατάποση καυστικού υγρού: Αν πέσει πάνω στο παιδί ή το καταπιεί, μπορεί να κάψει δέρμα, οισοφάγο, μάτια, στόμα, βλεννογόνους και να έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Το έγκαυμα στον οισοφάγο δημιουργεί ουλές και στενεύει. Αν είναι πολύ καυστικό υγρό μπορεί να υπάρξει ακόμα και διάτρηση οισοφάγου ή στομαχιού. Απαιτεί πολύωρες, διορθωτικές και διαχρονικές επεμβάσεις.

Διαλυτικά και χρώματα: Δεν πρέπει να κρατιούνται στο σπίτι, αλλά έξω από αυτό, σε ντουλάπα κλειδωμένη με κλειδί που λείπει από τη θέση του.

Φάρμακα ενηλίκων: Είναι πολύ επικίνδυνα, καθώς παιδιά 4-5 ετών μπορούν να τα βρουν και να τα καταπιούν (φάρμακα για την καρδιά, ψυχοφάρμακα, για την υπέρταση κτλ). Σε αυτή την κατηγορία επικινδυνότητας ανήκουν ακόμα και τα φάρμακα για αποσυμφόρηση στη μύτη του παιδιού, το οποίο συχνά ανοίγει το μπουκαλάκι και πίνει το περιεχόμενο. 

Προσοχή στις μπαταρίες λιθίου ή νικελίου τις οποίες επίσης μπορούν να βρουν και να καταπιούν τα παιδιά.

Πνιγμός: Ο πνιγμός από κουρτίνες στο σπίτι είναι πολύ επικίνδυνος αν το παιδί τυλιχτεί γύρω από αυτήν και στραγγαλιστεί μόνο του.  Προσοχή χρειάζεται επίσης ο πνιγμός από κορδόνι, καθώς στο παρελθόν έχει συμβεί το κορδόνι από το μπουφάν ενός παιδιού να πιαστεί στην τσουλήθρα και να πνιγεί.

«Τα παιδιά έχουν ικανότητες που δεν έχουν οι μεγάλοι. Τα χεράκια τους είναι λεπτά με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε χαραμάδες και να ανακαλύπτουν αντικείμενα. Έχουν επίσης μεγάλη επιμονή, μπορούν να ασχολούνται επί ώρες με ένα αντικείμενο για να το ξεβιδώσουν, και επίσης χωράνε κάτω από καναπέδες ή καρέκλες, όπου βρίσκουν επικίνδυνα αντικείμενα, και τα βάζουν στο στόμα τους με κίνδυνο να φράξουν τον λάρυγγα» καταλήγει ο παιδίατρος, Κώστας Νταλούκας.

Τα πιο συχνά ατυχήματα που έχουν τα βρέφη στο σπίτι

Όπως εξηγεί ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας στο star.gr, ένα βρέφος δεν έχει κινητικότητα, άρα ό,τι του συμβεί είναι καθαρά ευθύνη του γονιού. 

Πτώσεις βρεφών: Πολλές φορές οι γονείς αλλάζουν τα μωρά είτε πάνω σε κάποιο ψηλό έπιπλο, είτε πάνω σε αλλαξιέρα, είτε ακόμα και πάνω στο πλυντήριο ρούχων. Έστω και ένα δευτερόλεπτο να αποσπαστεί η προσοχή τους, το μωρό μπορεί να βρεθεί στο πάτωμα. Επίσης, ελλοχεύει ο κίνδυνος το έπιπλο να μην είναι καλά στερεωμένο και μαζί με αυτό να πέσει και το μωρό.

«Γιατρέ, το παιδί μας έπεσε από το κρεβάτι». Αυτή είναι μία από τις πιο συχνές φράσεις που ακούει ο κύριος Νταλούκας, ο οποίος τονίζει πως είναι ένα από τα πιο συχνά ατυχήματα, γι΄αυτό και δεν το αφήνουμε ποτέ πάνω στο κρεβάτι. «Για λίγα δευτερόλεπτα είναι ικανό να γυρίσει τέσσερις τούμπες και να πέσει» εξηγεί στο star.gr. 

Εγκαύματα βρεφών: Μπορούν να συμβούν στην περίπτωση που η μητέρα κρατάει κάποιο ζεστό υγρό. Αυτό ενδεχομένως να πέσει καταλάθος πάνω στο μωρό. Προσοχή και στις βρύσες ου μπάνιου. Υπάρχει πιθανότητα να ανίξουν ξαφνικά, να τρέξει καυτό νερό και να κάψει το μωρό. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top