Τατόι: «Ζωή» στα πρώην βασιλικά ανάκτορα

Προβλέπεται η δημιουργία μουσείου δυναστείας με 17.000 εκθέματα!

Ζωή στα πρώην βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι δίνει η απόφαση της κυβέρνησης για την αξιοποίηση τους. Η υπουργός, Λίνα Μενδώνη, ανέλαβε τον συντονισμό των αρμόδιων υπουργείων για να προχωρήσει το έργο γρήγορα. 

Η εγκατάλειψη από την πολιτεία έχει καταπλακώσει ιστορικά κτήρια στα παλαιά ανάκτορα στο Τατόι με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να μοιάζουν με σoρούς ερειπίων, όπως το κτίριο τηλεπικοινωνιών του παλατιού. Κάποτε οι υπάλληλοι δεν έλειπαν ούτε λεπτό. Σήμερα η προσέγγιση του κτιρίου κρίνεται επικίνδυνη. Το ίδιο και στα μαγειρεία…και στο γκαράζ. Οι στέγες έχουν καταρρεύσει πάνω σε αυτοκίνητα αντίκες. 

Παρόλα αυτά το μέρος έχει εξαιρετικά σημεία και πλούσια βλάστηση. Η έπαυλη χρησίμευε ως θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας. Ο Γεώργιος Α' και η βασίλισσα Όλγα την εγκαινίασαν το 1889. Τα πλάνα του υπουργείου πολιτισμού αναμένεται να δώσουν την ιστορική αξία που της αρμόζει. 

Μουσείο δυναστείας με 17.000 εκθέματα

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων κτήματος Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής, «προβλέπεται να γίνει μουσείο δυναστείας Γεωργίου του Α' με επανέκθεση των χιλιάδων κειμηλίων, από τα οποία άλλα βρίσκονται στο Τατόι και άλλα έχουν βγει εκτός Τατοΐου για λόγους ασφαλείας. Έχουμε 17.000 αντικείμενα που αυτό σημαίνει ότι μπορούν να δημιουργηθούν πολλές συλλογές και πολλές εκθέσεις».

Οι περισσότερες φωτογραφίες που σώζονται απεικονίζουν τον γιο τους Παύλο με τη Φρειδερίκη και τα τρία τους παιδιά. Μια από τις πιο χαρακτηριστικές είναι αυτή όπου ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος βρίσκεται στο τιμόνι εξερευνώντας τον προαύλιο χώρο. 

«Ζωή» στα πρώην βασιλικά ανάκτορα

Οι δαιδαλώδεις διάδρομοι που οδηγούν σε υπνοδωμάτια, σάλες και γραφεία παραμένουν εντυπωσιακοί. Όμως όλα τα κτίρια είναι σφραγισμένα για να γλιτώσουν από τη λεηλασία.

Ένα από τα πιο θλιβερά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στα πρώην ανάκτορα του Τατίου είναι ο θάνατος του βασιλιά Αλέξανδρου, αδερφού του Γεωργίου Β' και του Κωνσταντίνου, τον οποίο δάγκωσε μαϊμού που είχαν στην βασιλική αυλή ως κατοικίδιο. Μετά από επτά εγχειρήσεις ο 27χρονος βασιλιάς υπέκυψε στα τραύματά του. 

Εκτός όμως από τα ιστορικά στοιχεία τα πρώην ανάκτορα με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης αποκτούν και αγροδιατροφικό ενδιαφέρον. 

Το Τατόι σε όλη του την ιστορία υπήρξε πλήρης αυτάρκης μονάδα παρήγαγε εξαιρετικά γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε τον συντονισμό όλων των αρμόδιων υπηρεσιών ενώ η Λίνα Μενδώνη έστειλε αμέσως περιπολικό καθώς ο χώρος μέχρι πρόσφατα παρέμενε αφύλακτος.