Κεφαλονιά: Το νησί των επτά «μυστηρίων»

Ένα υπόγειο «ποτάμι» διασχίζει ολόκληρο το νησί

Λίγα είναι τα νησιά που προσφέρουν όμορφα φυσικά τοπία, στιγμές χαλάρωσης αλλά και σημεία για εξερεύνηση. Ένα από αυτά είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου: η Κεφαλονιά.

Η «αρχόντισσα» του Ιονίου, εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει τραβήξει την προσοχή των επιστημόνων, καθώς «φιλοξενεί» πολλά γεωλογικά μυστήρια. Αυτά ερμηνεύονται, μάλλον, από την γεωγραφική θέση της Κεφαλονιάς στην ένωση των τεκτονικών πλακών της Γης, αλλά και πάλι θεωρούνται μοναδικά και αξίζει να τα εξερευνήσετε! 

Καταβόθρες

Ο νερόμυλος στις Καταβόθρες/ Φωτογραφία:Jerry Apostolatos/ kefaloniamas.gr

Το πιο αξιοσημείωτο από όλα τα γεωλογικά φαινόμενα της Κεφαλλονιάς είναι οι περίφημες «καταβόθρες», δηλαδή σχισμές του εδάφους στις οποίες εισρέει με ορμή νερό της θάλασσας. Ο πρώτος επιστήμονας που μελέτησε τις «καταβόθρες», αξιοποίησε την μεγάλη ορμή των νερών φτιάχνοντας έναν νερόμυλο, ο οποίος υπάρχει και λειτουργεί έως σήμερα.

Βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και, από ότι φαίνεται, αποτελούν υπόγειο «ποτάμι» που διασχίζει ολόκληρο το νησί. Την απόδειξη σε αυτό, έδωσαν γεωλόγοι από το Πολυτεχνείο του Γκρατς της Αυστρίας: το 1963 έριξαν 160 κιλά βαφής στο Ακρωτήριο των Αγίων Θεοδώρων στο Αργοστόλι, όπου βρίσκονται οι «καταβόθρες» και, δύο εβδομάδες αργότερα, εμφανίστηκαν ίχνη της βαφής στον κόλπο της Σάμης, τον Καραβόμυλο, αλλά και στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης!

Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης

Ξενάγηση στο Λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης/ Φωτογραφία:Jerry Apostolatos/ kefaloniamas.gr

Όπως το ακούτε: Μια λίμνη μέσα σε μία σπηλιά! Στο πανέμορφο σπήλαιο θα κάνετε βαρκάδα, προτιμήστε τις μεσημεριανές ώρες. Θα παρατηρήσετε τους σταλακτίτες χιλιάδων ετών που το διακοσμούν, αλλά και τους χρωματισμούς που δημιουργούνται από τον ήλιο που φωτίζει το ξεσκέπαστο μέρος της σπηλιάς.

Σύμφωνα με την μυθολογία, η «Μελισσάνη» ήταν νύμφη που αυτοκτόνησε στο σπήλαιο, επειδή ο θεός Πάνας την αρνήθηκε, αλλά η παράδοση υποστηρίζει πως πρόκειται για μία βοσκοπούλα που πέθανε πέφτοντας στο πηγάδι, ψάχνοντας ένα πρόβατό της. Όπως και να έχει, η μυστηριώδης αύρα του σπηλαίου και οι μαγευτικές σκιές του θα σας συνεπάρουν!

Καραβόμυλος

Το χωριό «Καραβόμυλος»/ Φωτογραφία: Βασίλης Λουκάτος/ kefaloniamas.gr

Σύμφωνα με το πείραμα της βαφής που αναφέραμε παραπάνω, τα νερά των «καταβόθρων» καταλήγουν στον Καραβόμυλο, αφού διασχίσουν υπογείως όλη την Κεφαλονιά. Πρόκειται για ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό, δίπλα στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, με μια καταπράσινη τεχνητή λίμνη και έναν παραδοσιακό νερόμυλο. Μια βόλτα θα σας ηρεμήσει αφάνταστα!

Άβυθος

H λίμνη «Άβυθος»/ Φωτογραφία: Βασίλης Λουκάτος/kefaloniamas.gr

Στο νοτιανατολικό κομμάτι του νησιού, βρίσκεται μια καταγάλανη λίμνη που για πολλά χρόνια κανείς δεν είχε βρει το βάθος της! Μέχρι που ένας κάτοικος ασχολήθηκε και τα κατάφερε. Τα αποτελέσματα κατέρριψαν πλήρως τον μύθο, καθώς η λίμνη είχε μόλις 11 μέτρα βάθος. Και πάλι, το τοπίο με την πυκνή βλάστηση και τα περήφανα κυπαρίσσια είναι μαγευτικό!

Κουνόπετρα

Κουνόπετρα/ Φωτογραφία: Παναγιώτης Καλόγηρος/kefaloniamas.gr

Το μυστήριο του κινούμενου βράχου που ξεχωρίζει στη θάλασσα. Μέχρι τον μεγάλο σεισμό του 1953, οι επισκέπτες μπορούσαν να παρατηρήσουν πολύ εύκολα την κίνηση της πελώριας πέτρας, η οποία ήταν ασταμάτητη. Έκτοτε, όμως, το φαινόμενο είναι ανεπαίσθητο, όποτε, αν θέλετε να το παρατηρήσετε πρέπει να έχετε όλες τις αισθήσεις σας σε εγρήγορση. Πιο εύκολο είναι, βέβαια, να πάρετε ένα σπίρτο και να το τοποθετήσετε ανάμεσα στον βράχο και την ακτή. Μετά από λιγη ώρα θα δείτε ότι το σπίρτο θα σπάσει, καθώς η κουνόπτερα κινείται μία προς την ακτή και μία προς το Ιόνιο πέλαγος. 

Δρογκαράτη

Το σπήλαιο της «Δρογκαράτης»/ Φωτογραφία: Jerry Apostolatos/kefaloniamas.gr

Είναι το μοναδικό σπήλαιο στην Ελλάδα στο οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε μια συναυλία, καθώς η εξαιρετική ακουστική του και η ευρύχωρη κεντρική του αίθουσα το ευνοούν ιδιαίτερα. Από γεωλογική άποψη, πρόκειται για ένα από τα σπουδαιότερα σπήλαια της Ελλάδας, καθώς έχει σταλακτίτες και σταλαγμίτες που είναι πάνω από 100 εκατομμυρίων ετών, και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά ποτέ τους 18 βαθμούς κελσίου. Βρίσκεται στα Χαλιωτάτα, στην περιοχή της Σάμης και μπορείτε να το επισκεφτείτε καθημερινά από τις 9:00- 17:00.

Σπηλαιοβάραθρο Αγγαλάκι

Σπηλαιοβάραθρο Αγγαλάκι/ Φωτογραφία:Βασίλης Λουκάτος/ kefaloniamas.gr

Το Σπηλαιοβάραθρο Αγγαλάκι είναι το  μεγαλύτερο από ένα σύστημα σπηλαίων, τα οποία είναι συνολικά 17 και βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση μεταξύ τους. Τα νερά όλων αυτών των σπηλαίων επικοινωνούν μέσω στενών υπόγειων περασμάτων, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Το «Αγγαλάκι» αποτελεί το πλέον προσβάσιμο, γι’ αυτό αξίζει να το εξερευνήσετε!

Πληροφορίες και Φωτογραφίες: kefaloniamas.gr