Δες πώς μπορείς να κάνεις τις συναλλαγές με το Δημόσιο από το κινητό σου

Με το Country OS τέρμα στη γραφειοκρατία και τις ατελείωτες ουρές

Φαντάζεσαι πώς θα ήταν αν αντί να στέκεσαι στην ουρά στις διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, να μπορούσες να τα κάνεις όλα με ένα κλικ από το κινητό σου; Όχι αυτό δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μπορεί να γίνει πραγματικότητα χάρη σε μια ιδέα που έχει ο Κώστας Μάντζιαρης και ο Γιώργος Βαρέλογλου.

Παίρνοντας σαν δεδομένο ότι οι Έλληνες είναι οι πιο δυσαρεστημένοι από την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών σε σχέση με όλους τους Ευρωπαίους, σκέφτηκαν πώς μπορούν αυτό να το αλλάξουν μέσω της εταιρείας τους REBORRN.

Στα τάρταρα η αντίληψη των Ελλήνων για την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών

Στα τάρταρα η αντίληψη των Ελλήνων για την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών

Έτσι προέκυψε η ιδέα Country OS, που βασίζεται στην πίστη τους ότι με τη σωστή χρήση της τεχνολογίας, των δεδομένων και του Design μπορούν να αλλάξουν ολόκληροι οργανισμοί, ακόμα και χώρες.

Το star.gr μίλησε με τον Κώστα Μάντζιαρη και τον Γιώργο Βαρέλογλου για αυτό το υπέροχο concept τους.

Tι είναι το Country OS και πώς προέκυψε σαν ιδέα;

Κώστας Μάντζιαρης: Το Country OS είναι μια πρωτοβουλία που πήραμε στη REBORRN για να δουλέψουμε πάνω σε μια πρόσκληση που μας αφορά καταρχάς σαν πολίτες. Πώς μπορούμε να κάνουμε τις συναλλαγές μας με το κράτος πιο φιλικές και αποτελεσματικές χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και το Design.

Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι η ιδέα για μια εφαρμογή μέσα από την οποία θα μπορούμε να κάνουμε όλο και περισσότερες συναλλαγές με το κράτος, αλλά και να έχουμε πρόσβαση σε όλα μας τα δεδομένα που μας αφορούν και που συνήθως πρέπει να αναζητήσουμε σε ένα ΚΕΠ ή μια υπηρεσία του δημοσίου.

Αυτό με λίγα λόγια είναι το Country OS και είναι η δική μας προβολή στο πώς θα θέλαμε να δούμε τη σχέση μας με το κράτος στο μέλλον σαν πολίτες.

Ποιο κενό της ελληνικής πραγματικότητας ευελπιστεί να λύσει και με ποιο τρόπο;

Γιώργος Βαρέλογλου:  Καταρχάς δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την ελληνική πραγματικότητα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός κρατών, είναι ζήτημα που απασχολεί τις περισσότερες χώρες. Απλώς η Ελλάδα με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής ένωσης έχει μείνει αρκετά πίσω σε σχέση με άλλα κράτη μέλη. Τα οφέλη αυτού του ψηφιακού μετασχηματισμού, έχουν να κάνουν και με τη σημαντική εξοικονόμηση πόρων και υποδομών για το κράτος, αλλά και τη δραματική βελτίωση της ποιότητας των συναλλαγών πολίτη-κράτους.

Πώς λειτουργεί; Τι δυνατότητες προσφέρει στον πολίτη;

Κώστας Μάντζιαρης: Πολύ συνοπτικά, η συγκεκριμένη ιδέα μιλάει για 4 πράγματα. Το πρώτο είναι η συγκέντρωση όλων μας των πιστοποιητικών σε ένα μέρος, από το πιστοποιητικό γέννησης μας μέχρι την ληξιαρχική πράξη γάμου και το ποινικό μας μητρώο. Το δεύτερο είναι η πρόσβαση σε αναλυτικά στοιχεία όπως είναι οι οφειλές μας στην εφορία, στον ΕΟΠΥΥ, ή ένα απλό πρόστιμο. Το τρίτο είναι η δυνατότητα να κάνουμε μια σειρά από συναλλαγές όπως το παράδειγμα της εξουσιοδότησης που δείξαμε μέσα από το video που φτιάξαμε. Τέλος, προτείνουμε τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ερωτημάτων είτε γραπτώς, είτε με τη χρήση τεχνολογίας βιντεο κλήσεων.

Αλλα για να είμαστε ξεκάθαροι, όλα τα παραπάνω είναι στο στάδιο της ιδέας, και παρόλο που είναι τεχνικώς υλοποιήσιμα, σε καμία περίπτωση δεν είναι μια έτοιμη λύση.

Ένα προφίλ.Όλα αυτά που σε κάνουν πολίτη.

Πώς βλέπετε τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης να ψηφιοποιήσει το δημόσιο;

Γιώργος Βαρέλογλου: Είναι πολύ νωρίς για να σχολιάσουμε το έργο μιας κυβέρνησης που δεν έχει κλείσει ούτε δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ψηφιακής πολιτικής και συγκεκριμένα ο κ. Πιερακάκης, φαίνεται πολλά υποσχόμενη και πραγματικά ελπίζουμε να τα καταφέρει στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει.

Εφαρμόζεται κάτι ανάλογο σε χώρες του εξωτερικού;

Κώστας Μάντζιαρης: Όλα τα παραδείγματα που μοιραζόμαστε μέσα από την πρωτοβουλία μας, υπάρχουν και εφαρμοζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε άλλες χώρες. Το μοντέλο του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον και είναι αρκετά κοντά σε αυτό που παρουσιάζουμε. Πέραν αυτού υπάρχουν χώρες μικρότερες όπως η Εσθονία που πρωτοπορεί στον συγκεκριμένο τομέα, αλλά και άλλα παραδείγματα όπως η Σιγκαπούρη.

 

Συνέντευξη: Μαρία Κυπραίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top