Νέος Ποινικός Κώδικας: Τι ισχύει για τους τρομοκράτες της 17Ν

Αποφυλακίζονται οι "Πυρήνες" με τον νόμο Παρασκευόπουλου

Ο νέος Ποινικός Κώδικας είναι ξεκάθαρος. Οι πολύ-ισοβίτες έχουν δικαίωμα ακόμα και αύριο να ζητήσουν να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στο σπίτι τους με ηλεκτρονική επιτήρηση. Αρκεί να έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο 16 χρόνια στη φυλακή. Η διάταξη ισχύει χωρίς εξαιρέσεις. 

«Στο παλαιό καθεστώς υπήρχε μια ρητή εξαίρεση για συγκεκριμένα αδικήματα στα οποία οι κατηγορούμενοι οι οποίοι είχαν τελέσει πράξεις όπως ανθρωποκτονία, εσχάτη προδοσία, τρομοκρατικές πράξεις και το εμπόδιο ναρκωτικών δεν είχαν αυτό το ευεργέτημα. Πλέον με το νέο Ποινικό Κώδικα δεν υφίσταται καμία εξαίρεση» εξηγεί στο Star, ο Δημήτρης Μπόλης. 

Τι ισχύει για τους τρομοκράτες της 17Ν

Το ερώτημα είναι έχουν το δικαίωμα οι πολυισοβίτες της 17 Νοέμβρη να εκτίσουν την υπόλοιπη ποινή τους στο σπίτι τους;

Το πρώτο εμπόδιο έρχεται από το βραχιολάκι, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πιλοτικό στάδιο και οι ισοβίτες εξαιρούνται προς το παρόν βάσει Προεδρικού Διατάγματος. 

«Ενώ ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει την αποφυλάκιση των πολυισοβιτών οι οποίοι έχουν εκτίσει 16 χρόνια, φαίνεται ότι η έλλειψη της υλικοτεχνικής υποδομής θα καθυστερήσει την απόλυση των κρατουμένων αυτών» τονίζει στο Star ο κ. Μπόλης. 

Μπορούν να βγουν από τη φυλακή οι πολύ-ισοβίτες της 17Ν; 

Το δεύτερο εμπόδιο φαίνεται να προκύπτει από τις μεταβατικές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα. Το άρθρο 465 αναφέρει ότι:

«Για πράξεις που τελέστηκαν πριν από την 1η Ιουλίου 2019 εφαρμόζεται ο παλιός ποινικό κώδικας για την αποφυλάκιση με όρους, ο οποίος δεν προέβλεπε τίποτα για κατ' οίκον έκτιση ποινής». 

Τα δικαστικά συμβούλια έχουν τον τελευταίο λόγο 

Όλα αυτά προκαλούν ένα θολό τοπίο το οποίο σίγουρα θα κληθούν να λύσουν τα δικαστικά συμβούλια, τα οποία σε κάθε περίπτωση έχουν τον τελευταίο λόγο.

«Τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, είναι πρόχειρα, ψευδή και επιχειρούν να εμπλέξουν την μεταρρύθμιση των Ποινικών Κωδίκων στην προεκλογική αντιπαράθεση» τονίζει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου. 

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη αναφέρει: «Η Νέα Δημοκρατία εφόσον την εμπιστευθούν οι πολίτες θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψει τη μαζική αποφυλάκιση αμετανόητων δολοφόνων. Και θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών». 

Αποφυλακίζονται οι Πυρήνες με τον νόμο Παρασκευόπουλου

Ο Νόμος Παρασκευόπουλου ξεκλειδώνει τα κελιά για τέσσερα μέλη της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Πρόκειται για ηγετικά μέλη τα οποία είχαν καταδικαστεί σε πολυετείς καθείρξεις. Οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου τέθηκαν σε εφαρμογή μόλις το πενταμελές εφετείο κακουργημάτων συγχώνευσε τις ποινές τους από τα 78 στα 25 χρόνια κάθειρξης. Τώρα το λόγο έχει η εισαγγελία που θα αποφανθεί αν έχουν εκτίσει το χρόνο που απαιτείται για να περάσουν την έξοδο των φυλακών.  

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star