Αττικό Πάρκο: Όσα δεν ξέρετε για τους ελέφαντες και τις καμηλοπαρδάλεις

Το star.gr σας ξεναγεί στον χώρο όπου φιλοξενούνται 2.000 ζώα

Δείτε στο βίντεο όσα δήλωσε στο star.gr ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ

Βρίσκεται μία ανάσα από την Αθήνα και είναι ο απόλυτος οικογενειακός προορισμός διασκέδασης. 

Ο λόγος για το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, το οποίο φέτος συμπληρώνει 19 χρόνια λειτουργίας και το γιορτάζει με ξεχωριστές εκδηλώσεις, γεμάτες εκπαιδευτικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους. 

Σε μια από αυτές βρέθηκε το star.gr, και είδε από κοντά πώς γίνεται το τάισμα των ελεφάντων και της καμηλοπάρδαλης. 

Στο Αττικό Πάρκο φιλοξενούνται δύο αρσενικοί Ασιατικοί ελέφαντες

Οι ελέφαντες προκαλούν έκπληξη με το μέγεθος τους αλλά και το πόσο επικίνδυνοι μπορούν να γίνουν αν νιώσουν ότι απειλούνται. Το κατά τ' άλλα φιλήσυχο ζώο μπορεί να τρομάξει στη θέα ενός ποντικού, όμως μπορεί να σκοτώσει ένα λιοντάρι ακόμα και με ένα χτύπημα. 

Από τον Νοέμβριο του 2015 φιλοξενούνται στο πάρκο δύο αρσενικοί ασιατικοί ελέφαντες, ο Μίο και ο Λέσο. Γεννήθηκαν πριν τέσσερα χρόνια στην Ολλανδία με δύο μήνες διαφορά μεταξύ τους. 

Οι ελέφαντες Μίο και Λέσο

Σύμφωνα με τους εκπαιδευτές, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο γίνεται μόνο θετικού τύπου εκπαίδευση, δεν τιμωρούνται τα ζώα, αλλά μόνο επιβραβεύονται. Στους ελέφαντες αρέσει να καταστρέφουν και να πειράζουν πράγματα. Είναι στη φύση τους, για αυτό και από την ημέρα που βρίσκονται στο πάρκο έχουν καταστρέψει αρκετούς κορμούς δέντρων. 

Το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο εκτείνεται σε μια συνολική έκταση 200 στρεμμάτων, φιλοξενώντας περισσότερα από 2.000 ζώα, από 300 διαφορετικά είδη.

Οι πιγκουίνοι που συναντάς στην αρχή του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου

Μπαίνοντας στην είσοδο σε υποδέχονται ξεναγοί, ωστόσο, υπάρχουν κατατοπιστικοί χάρτες και πινακίδες σήμανσης με τα είδη των ζώων που φιλοξενούνται σε κάθε τμήμα του πάρκου για να μη χάνεσαι!

Ζέβρες 

Αρχικά βλέπεις αφρικανικούς πιγκουίνους, πελεκάνους και τα εξωτικά φλαμίνγκο. Τα παγώνια κυκλοφορούν ελεύθερα, ενώ δίπλα στους επισκέπτες υπάρχουν πάπιες και χήνες. 

Πελεκάνος στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Εντυπωσιακός, ανατριχιαστικός, αλλά καθόλου επικίνδυνος είναι ο «Κόσμος των Ερπετών». 

Η αφρικανική κόμπρα σε μαγνητίζει με το υπνωτικό της βλέμμα πίσω από το προστατευτικό τζάμι, ενώ ο βγαλμένος από την εποχή των Δεινοσαύρων «Δράκος του Κομόντο» προκαλεί ανατριχίλα.

Ο δράκος του Κομόντο

Πάντως, αυτός που σου κόβει την ανάσα είναι ο μισοβυθισμένος στην επιφάνεια μιας λίμνης Αμερικανικός Αλιγάτορας.

 

Ο Αμερικανικός Αλιγάτορας

 Ξεχωριστό τμήμα του Πάρκου είναι η Αφρικανική Σαβάνα. 

Ρινόκερος

Εκεί δεσπόζει ο εντυπωσιακός ρινόκερος, η γιγαντιαία χελώνα και ο μικροσκοπικός Σκύλος των Λειμώνων.

Γιγιαντιαία Χελώνα

Ένα θηλαστικό που μοιάζει με σκίουρο κι φημίζεται για τη λαιμαργία και το ταχύτατο μασούλημα του!

Ο σκύλος των Λειμώνων 

Επιβλητικές και πολύ φιλικές με τα παιδιά είναι οι τρεις καμηλοπλαρδάλεις και οι «κολαούζοι» τους, οι ζέβρες, που ακολουθούν τους ....αρκετά ψηλότερους φίλους τους, σχεδόν σε κάθε τους βήμα.

Οι αρσενικές καμηλοπαρδάλεις που φιλοξενούνται στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Η καμηλοπάρδαλη είναι το πιο ψηλό χερσαίο θηλαστικό. Το ύψος τους φτάνει από 4,5 (για τις θηλυκές) έως 6 μέτρα (για τους αρσενικούς). 

Στο πάρκο φιλοξενούνται τρεις αρσενικές καμηλοπαρδάλεις: ο Κάρλος, ο Μομάσα και ο Έβερεστ. Οι καμηλοπαρδάλεις έχουν πέντε κέρατα. Τρέφονται μόνο με τη γλώσσα, η οποία είναι σε σκούρο μωβ χρώμα για να μην καίγεται από τον ήλιο. 

Ο λαιμός τους είναι περίπου 2 μέτρα και έχει 7 σπονδύλους. Έχουν διπλή στρώση βλεφάρων που αυτό τις βοηθάει να προστατεύουν τα μάτια τους από τον αέρα και τη σκόνη. Η καρδιά τους ζυγίζει 10 κιλά, ενώ τρώνε 20 με 30 κιλά τροφής ημερησίως. 
 

Η καρδιά της καμηλοπάρδαλης ζυγίζει 10 κιλά! 

Για τους ρομαντικούς, όπως ανέφερε στο star.gr ο ιδρυτής του πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, τις Παρασκευές 19 Ιουλίου και 16 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις υπό το φως του φεγγαριού που θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 το βράδυ.

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης