Η «Οδύσσεια» των καρκινοπαθών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Ουρές ταλαιπωρίας

Ασθενείς στήνονται στις ουρές για ώρες - Τριτοκοσμικές οι συνθήκες

Απελπιστική είναι η κατάσταση στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, εκεί που σχεδόν σε καθημερινή βάση «στήνονται» χιλιάδες καρκινοπαθείς είτε συγγενείς καρκινοπαθών, προκειμένου να εκτελέσουν πανάκριβες συνταγές.

Οι υπάλληλοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού και ο κόσμος που περιμένει να εξυπηρετηθεί φτάνει περίπου τα 300 άτομα καθημερινά. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται ουρές και οι ώρες αναμονής να ξεπερνούν τις τρεις. 

Το star.gr βρέθηκε στο φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ στην Αλεξάνδρας που είναι και το πλέον πολύπαθο, καταγράφοντας τις εικόνες που αποτελούν πια συνηθισμένο φαινόμενο.

Όπως θα δείτε στο video, η κυρία έρχεται κάθε μήνα σχεδόν από τον Πόρο για συγγενή της, ξοδεύοντας πάνω από 150 ευρώ τη φορά στις μετακινήσεις

Όπως θα δείτε και στο video, οι περισσότεροι περιμένουν για πολλές ώρες στην ουρά προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Αυτό το φαινόμενο επαναλαμβάνεται για τον καθένα κάθε μήνα και είναι αναγκαίο «κακό» καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα είναι τόσο ακριβά που αγγίζουν έως και τις 4.500 ευρώ.

Παρά τις αλλαγές και τις παρεμβάσεις που ανακοίνωσαν πρόσφατα η διοίκηση του Οργανισμού και το Υπουργείο Υγείας, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

Αδιάψευστος μάρτυρας και οι εικόνες ντροπής που έδωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) μέσω της σελίδας της στο facebook πριν από μερικές ημέρες, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, έχουν γραφεί πολλά, αλλά είναι πολύ διαφορετικό να τα ζεις μια φορά το μήνα, όταν ανανεώνεις τη συνταγή σου..

Οι ασθενείς με καρκίνο, πέραν των δυσκολιών που έχουν για να κλείσουν ραντεβού με το γιατρό τους, των πολύ μεγάλων αναμονών όταν εξασφαλίσουν το ραντεβού, έχουν άλλη μια δοκιμασία να υποστούν: αυτή της εκτέλεσης της συνταγής για τα φάρμακα τους.

Τα φάρμακα για τον καρκίνο όπως και πολλά άλλα ακριβά ή φάρμακα που απαιτούν ειδικό χειρισμό, διατίθενται μόνον από τα λίγα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Ένα από αυτά είναι το φαρμακείο απέναντι από το Κέντρο Ημερησίας Νοσηλείας Ν. Κουρκουλος που υπάγεται στο Νοσ. Άγιος Σάββας.Το φαρμακείο αυτό λόγω εγγύτητας εξυπηρετεί τους δεκάδες ασθενείς των δύο αυτών νοσοκομείων. Όμως ο χώρος είναι τελείως ακατάλληλος, πολύ μικρός για τον αριθμό των ασφαλισμένων που εξυπηρετεί, χωρίς επαρκή αριθμό καθισμάτων, χωρίς τουαλέτα (που υπάρχει όμως για το προσωπικό..) και συνήθως με ένα υπάλληλο στα δύο γκισέ εξυπηρέτησης».

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Λαγάνης