Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του θείου δράματος

Η κατανυκτική Αποκαθήλωση στη Μονή Πεντέλης και ο Επιτάφιος στην Πάρο

Μεγάλη Παρασκευή και το Θείο Δράμα κορυφώνεται, καθώς σήμερα είναι η ημέρα της υπέρτατης θυσίας, της «άκρας ταπεινώσεως» του Κυρίου και ημέρα πένθους για τη Χριστιανοσύνη. Το πρωί σε όλες τις εκκλησίες της χώρας  έγινε  η Αποκαθήλωση του σώματος του Κυρίου

Μεγάλη Παρασκευή: Η Αποκαθήλωση

Στη Μονή Πεντέλης, αναβιώνει  η πορεία του Χριστού προς το Γολγοθά. Η πομπή ξεκινάει από το ναό, κι ανεβαίνει το λόφο, όπου βρίσκεται ο σταυρός του μαρτυρίου, με τη φιλαρμονική να αποδίδει πένθιμους ύμνους.

Ο ηγούμενος, ως άλλος Ιωσήφ από την Αριμαθαία, σύμφωνα με την παράδοση, κατεβάζει το σώμα του Ιησού από το σταυρό, και το τυλίγει σε λευκά σεντόνια.  Η πομπή τοποθετεί το σώμα του Χριστού στον τάφο, και το σφραγίζει με λίθο. 

H Αποκαθήκωση στην Ιερά Μονή Πεντέλης

Παναγιά  Εκατονταπυλιανή: Παριανές κέντησαν κομμάτι-κομμάτι τον Επιτάφιο

Στην Παναγιά την Εκατονταπυλιανή, στην Παροικιά της Πάρου, πλήθος πιστών, Παριανών αλλά και επισκεπτών, συνέρρευσε για να βιώσει την κατανυκτική εμπειρία της Ακολουθίας των Αγίων Παθών.

O επιτάφιος στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου

Αργά τη νύχτα, με ευωδιαστά λουλούδια της Ανοιξης, στολίστηκε ο Επιτάφιος. Γυναίκες του νησιού ξενυχτώντας, «κέντησαν» κομμάτι - κομμάτι τον επιτάφιο της Εκατονταπυλιανής, για να δεχτεί το άγιο σώμα, μετά την αποκαθήλωση, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής. 
 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε
τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top