Μεγάλη Παρασκευή: Η κορύφωση του θείου δράματος

Η κατανυκτική Αποκαθήλωση στη Μονή Πεντέλης και ο Επιτάφιος στην Πάρο

Μεγάλη Παρασκευή και το Θείο Δράμα κορυφώνεται, καθώς σήμερα είναι η ημέρα της υπέρτατης θυσίας, της «άκρας ταπεινώσεως» του Κυρίου και ημέρα πένθους για τη Χριστιανοσύνη. Το πρωί σε όλες τις εκκλησίες της χώρας  έγινε  η Αποκαθήλωση του σώματος του Κυρίου

Μεγάλη Παρασκευή: Η Αποκαθήλωση

Στη Μονή Πεντέλης, αναβιώνει  η πορεία του Χριστού προς το Γολγοθά. Η πομπή ξεκινάει από το ναό, κι ανεβαίνει το λόφο, όπου βρίσκεται ο σταυρός του μαρτυρίου, με τη φιλαρμονική να αποδίδει πένθιμους ύμνους.

Ο ηγούμενος, ως άλλος Ιωσήφ από την Αριμαθαία, σύμφωνα με την παράδοση, κατεβάζει το σώμα του Ιησού από το σταυρό, και το τυλίγει σε λευκά σεντόνια.  Η πομπή τοποθετεί το σώμα του Χριστού στον τάφο, και το σφραγίζει με λίθο. 

H Αποκαθήκωση στην Ιερά Μονή Πεντέλης

Παναγιά  Εκατονταπυλιανή: Παριανές κέντησαν κομμάτι-κομμάτι τον Επιτάφιο

Στην Παναγιά την Εκατονταπυλιανή, στην Παροικιά της Πάρου, πλήθος πιστών, Παριανών αλλά και επισκεπτών, συνέρρευσε για να βιώσει την κατανυκτική εμπειρία της Ακολουθίας των Αγίων Παθών.

O επιτάφιος στην Εκατονταπυλιανή της Πάρου

Αργά τη νύχτα, με ευωδιαστά λουλούδια της Ανοιξης, στολίστηκε ο Επιτάφιος. Γυναίκες του νησιού ξενυχτώντας, «κέντησαν» κομμάτι - κομμάτι τον επιτάφιο της Εκατονταπυλιανής, για να δεχτεί το άγιο σώμα, μετά την αποκαθήλωση, το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top