Ο Γάλλος φιλόσοφος Bernard Henri Levy στο Star

«O Αλέξης Τσίπρας άλλαξε. Το δημοψήφισμα ήταν άσxημη απόφαση»

Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί σε κάθε κουβέντα, σε κάθε σχόλιο του Γάλλου φιλόσοφου και ακτιβιστή Bernard Henri Levy που μίλησε αποκλειστικά στο Star.


«Η Ελλάδα είναι ο θησαυρός της Ευρώπης, το λίκνο της. Είμαι ένας γάλλος στοχαστής που σκέφτομαι Ελληνικά, έτσι είναι το DNA μου. Ευρώπης χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει. Όνειρό μου είναι να δημιουργηθεί ένα νέο φιλελληνικό κίνημα για την σύγχρονη Ελλάδα».

Στην εποχή του δημοψηφίσματος, το 2015, ο Levy είχε χαρακτηρίσει τον Αλέξη Τσίπρα «πυρομανή», τέσσερα χρόνια μετά το αποκαλεί «ηγέτη»… Τι συνέβη; ποιος άλλαξε; ο Levy εξηγεί στο Star…

«Δεν άλλαξα εγώ, ο Τσίπρας άλλαξε. Είναι σαν τον Ορφέα που πέρασε τον Άδη, του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των μνημονίων και τώρα επιστρέφει στην  Ιθάκη. Το δημοψήφισμα ήταν μια άσκημη απόφαση, δεν ήταν μια γενναία κίνηση. Σήμερα ο «νέος -Τσίπρας» είναι το αντίθετο της Τερέζα Μει».

Αυτές τις ημέρες ο Levy βρίσκεται στη  χώρα μας, με αφορμή έναν μονόλογο που ανεβάζει, γράφει και πρωταγωνιστεί ο ίδιος με τίτλο «Ψάχνοντας την Ευρώπη». Το έργο είναι αφιερωμένο στην Ευρώπη που αλλάζει. Κάθε παράσταση, σε κάθε Ευρωπαϊκή πόλη που παίζεται διαμορφώνεται ανάλογα με την χώρα που παίζεται. Στην Ελλάδα «ενεργό» ρόλο στη σκηνή θα έχουν ο Τσίπρας και η Ελληνική πολιτική πραγματικότητα. Το έργο θα «ανέβει»  στο Παλλάς ανήμερα πρωταπριλιάς, ποιο όμως είναι το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ειπωθεί, σύμφωνα με τον Levy, για την Ελληνική κρίση; 

«Δυο ψέματα θυμάμαι έντονα: το πρώτο είναι ότι οι Έλληνες θέλουν να φύγουν από την Ευρώπη και από το Ευρω αυτή η σκέψη ήταν αποτέλεσμα δημαγωγών πολιτικών και το άλλο μεγάλο ψέμα, που δεν ξεχνάω και λεγόταν εντονα ήταν ότι «οι Έλληνες δεν ήθελαν να προσπαθήσουν ενώ στην πραγματικότητα οι Έλληνες ήθελαν να μοιραστούν τα βάρη με την Γερμανία, το ΔΝΤ, και τους πλούσιους»

Η άνοδος των ακραίων φωνών και του λαϊκισμού απλώνονται στην Ευρώπη και ο φιλο- Ευρωπαίος Γάλλος συγγραφέας επισημαίνει: 

«Eίναι θλιβερό αυτό που συμβαίνει με αυτή την τάση στην Ελλάδα και στον κόσμο αλλά δεν πιστεύω ότι τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής θα ανέβουν περισσότερο. Δεν μπορώ να επικοινωνήσω με τους ανθρώπους των Εξαρχείων και με την Χρυσή Αυγή, δεν έχουμε τίποτα κοινό» 

Το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με  τον Γάλλο διανοητή και βρήκαν κοινούς τόπους επικοινωνίας για την ενωμένη Ευρώπη και την Ελλάδα. Ο Bernard  Henri Levy είναι μια δυνατή φωνή με φιλο- ευρωπαϊκές θεάσεις που ακούγονται και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού και η παράσταση του με τίτλο  «Looking For Europe» που θα δοθεί στο Παλλας είναι όπως ο ίδιος λεει «ένα τραγούδι αγάπης στην Ελλάδα του χτες, του σήμερα αλλά και του αύριο».