Αυτοψία STAR στη Λευκάδα - Οι "πληγωμένες" παραλίες μετά τον σεισμό του '15

Οι κάτοικοι στο Ιόνιο έχουν μάθει να ζουν με τα Ρίχτερ-Τι λέει ο Ευθ.Λέκκας

Νέος σεισμός 4,5 Ρίχτερ ταρακούνησε τη Ζάκυνθο. Όσο το Ιόνιο «χορεύει», οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους.  Όπως βλέπετε στην αυτοψία της Άννας Σταματιάδου για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR, ακόμη και παραλίες-διαμάντια κινδυνεύουν.

Οι σεισμογράφοι καταγράφουν συνεχείς δονήσεις τις τελευταίες ώρες… Οι κάτοικοι στο Ιόνιο έχουν μάθει να ζουν με τα Ρίχτερ. Η φύση όμως είναι ακόμη λαβωμένη. Ταξιδέψαμε στους Εγκρεμνούς της Λευκάδας που χτυπήθηκαν από 6 Ρίχτερ τον Νοέμβριο του 2015.

Μια ανάσα πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου η πρόσβαση σε μια από τις ωραιότερες παραλίες του κόσμου είναι αδύνατη. Εδώ και 3,5 χρόνια γίνονται έργα και όποιος θέλει να δει τους Εγκρεμνούς, μπορεί να το κάνει μόνο μέσω θαλάσσης…

«Τα έργα, δεν πατάς ένα κουμπί και γίνονται. Πρέπει να μελετηθούν να γίνουν διαγωνισμοί και μετά κατασκευή, θα κατασκευαστεί καινούργια σκάλα μεταλλική» λέει ο δήμαρχος της Λευκάδας, Δρακονταειδής Κωνσταντίνος.

«Θα κάνουμε οριοθέτηση της παραλίας σε δύο κομμάτια σε δύο περιοχές στην ασφαλή περιοχή που θα μπορούν να την επισκέπτονται και στην απαγορευμένη περιοχή, μέχρι το καλοκαίρι θα το έχουμε κάνει και θα κάνουμε την οριοθέτηση των παραλιών. Δε θα κάνουμε μεγάλα τεχνικά έργα, θα κάνουμε έξυπνα τεχνικά έργα» εξηγεί ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. 

Τόνοι χώματος και βράχων είχαν θάψει το 2015 και το μαγευτικό  Πόρτο Κατσίκι. Η φύση αποκατέστησε τη ζημιά, παραμένουν όμως κάποια προβλήματα.

Η σκάλα που περνούσε απέναντι στη μύτη τους παραθεριστές καταστράφηκε στον σεισμό του 2015 και δε φτιάχτηκε ποτέ…  

«Αυτή έχει αποκλειστεί για το κοινό. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, ακόμη και αν γινόταν αυτή η γέφυρα, θα εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους. Το κομμάτι θα είναι αποκλεισμένο» προσθέτει ο δήμαρχος. 

«Είναι πολύ όμορφες παραλίες, είναι απαράμιλλου φυσικού κάλους αλλά βέβαια  αυτές οι περιοχές πήραν αυτή τη μορφή μέσα από τις έντονες διεργασίες, τις οποίες ούτε μπορούμε να εμποδίσουμε ούτε μπορούμε να αποκρύψουμε» υπογραμμίζει ο κ.Λέκκας. 

«Η πανέμορφη Λευκάδα είναι το στεριανό νησί της Ελλάδας. Κανάλια του εξωτερικού που έρχονται και ασχολούνται με τη Λευκάδα λένε ότι η γαλαζοπράσινη θάλασσα της δεν υπάρχει σε κανένα άλλο μέρος της Ελλάδας» σημειώνει δημοσιογράφος και κάτοικος του νησιού.

Πάνω από 3.000.000 ευρώ θα κοστίσουν τα έργα ώστε η ηλιοθεραπεία σε αυτά τα μαγικά νερά να γίνεται με ασφάλεια. 

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top