Μετρό Θεσσαλονίκης: 4 στάσεις θα οδηγούν στο αεροδρόμιο

Υπόθεση 40 λεπτών θα είναι με την επέκταση της γραμμής

Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να δημοπρατηθούν οι τοπογραφικές εργασίες για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία. 

Υπογραμμίζεται πως η επέκταση του Μετρό προς το αεροδρόμιο θα είναι υπέργεια, αφορά επέκταση 5,5 χιλιομέτρων από την γραμμή της Καλαμαριάς μέχρι το «Μακεδονία» και θα έχει τις εξής τέσσερις στάσεις – σταθμούς: Σχολή Πολέμου, ΙΚΕΑ, Πράσινα Φανάρια, Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Λόγω της υπέργειας γραμμής αποφεύγονται τα προβλήματα ενός υπόγειου έργου (ύπαρξη αρχαιολογικών, υπόγειων ρεμάτων, γεωλογικά ή άλλα θέματα) και οι απαλλοτριώσεις ενός επίγειου έργου. 

Με την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία της επέκτασης η διαδρομή Νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός- Αεροδρόμιο Μακεδονία θα είναι υπόθεση 35-40 λεπτών με τον συρμό να περνά από συνολικά 20 σταθμούς.

Η νέα γραμμή θα ενώσει δύο σημαντικές συγκοινωνιακές πύλες της πόλης (σιδ.σταθμός και αεροδρόμιο). Ένας επιβάτης για παράδειγμα από τη Λάρισα θα μπορεί σε λιγότερο από 2 ώρες να είναι στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, σε 90 λεπτά από την Κατερίνη, ενώ σε περίπου 1 ώρα υπολογίζεται η χρήση τρένου-Μετρό από το Πλατύ Ημαθίας.

Ευεργετημένη φυσικά θα είναι η ίδια η πόλη και το τουριστικό και εμπορικό κέντρο.

Για παράδειγμα, κάποιος από το Αεροδρόμιο θα μπορεί να φτάνει στη ΔΕΘ σε λιγότερο από 25-30 λεπτά και θα επιφέρει σημαντική μείωση χρήσης οχημάτων προς/από το αεροδρόμιο,  αποσυμφορίζοντας όλες τις κεντρικές αρτηρίες της Θεσσαλονίκης που οδηγούν προς το Μακεδονία συμπεριλαμβανομένης και της Περιφερειακής οδού της πόλης.