Καταπέλτης για τον πατέρα της μικρής Άννυ η εισαγγελική πρόταση

Τι λέει ο δικηγόρος της μητέρας στο star.gr

Να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση και περιύβριση νεκρού πρότεινε σε δικαστές και ενόρκους ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για τη δολοφονιά της μικρής Άννυ, που συγκλόνισε την Ελλάδα στις 8 Απριλίου 2015.

«Δε στέκει με τη λογική ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου ότι είδε το παιδί μελανιασμένο κι έκρινε σαν ιατροδικαστής ότι είναι νεκρό, γιατί το σκότωσε ο ίδιος με το ίδιο μαχαίρι που το τεμάχισε», είπε. 

Ο εισαγγελέας τόνισε επίσης ότι τα στοιχεία που βρέθηκαν στο διαμέρισμα της οδού Μιχαήλ Βόδα είναι αδιάσειστα.

«Οι τοίχοι και τα πατώματα είχαν αίματα. Εκεί έγινε η δολοφονία και ο τεμαχισμός της Άννυ. Ο ισχυρισμός περί αναρρόφησης είναι υπερασπιστικός. Αφού λοιπόν το σκότωσε, ήθελε να εξαφανίσει τα ίχνη του κι έκρινε ότι πρέπει να το τεμαχίσει και να το βάλει σε σακούλες. Υπήρχε λόγος να εξαφανίσει το πτώμα αν δεν ήταν υπαίτιος του θανάτου της; Δεν υπήρχε.» είπε  ο εισαγγελέας.

Απαλλαγή για τη μητέρα και τον συγκατηγορούμενο του πατέρα

Αντίθετα, για την μητέρα της άτυχης Άννυς, ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε την απαλλαγή της από την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, υποστηρίζοντας ότι δεν πίστευε ότι το παιδί της κινδύνευε, αφήνοντάς το με τον πατέρα του. 

Στο άκουσμα της πρότασης για το πρόσωπό της η μητέρα της Άννυς, βγήκε από την δικαστική αίθουσα, κλαίγοντας.

«Δεν  στοιχειοθετείται το αδίκημα της θανατηφόρου έκθεσης ανηλίκου σε κίνδυνο. Δεν προέκυψε ότι γνώριζε ότι έθετε το παιδί της σε κίνδυνο, αφήνοντάς το στον πατέρα

Καταλήγοντας, σε προσωπικό τόνο, ο εισαγγελέας είπε ότι και για τον ίδιο ήταν μια πρωτοφανής υπόθεση: 

«Στα 36 χρόνια που είμαι στην εισαγγελική έδρα και υπηρετώ τη Δικαιοσύνη , η παρούσα υπόθεση είναι πρωτοφανής….Πραγματικά μετά την πρώτη ανάγνωση της δικογραφίας, την έκλεισα, την άφησα και μετά από 15 μέρες την ξαναείδα. Δυσκολεύτηκα να πιστέψω ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τέτοιες πράξεις. Αφού πέρασα τη δοκιμασία του ανθρώπου και του πατέρα, είδα τα πράγματα όπως τα βλέπει ο εισαγγελικός λειτουργός».

Ο δικηγόρος της μητέρας της άτυχης Αννυ Νίκος Ιωάννου δήλωσε στο star.gr:

«Στη σημερινή δικάσιμο ο κ.κ. Εισαγγελέας της Έδρας, με νηφαλιότητα και αντικειμενικότητα, κατόπιν συνεκτίμησης όλων των αποδεικτικών στοιχείων που εισφέρθηκαν στο ακροατήριο του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, έκρινε ότι από κανένα στοιχείο δεν μπορεί να αποδοθεί η μομφή της έκθεσης ανηλίκου στην κατηγορουμένη μητέρα, και για το λόγο αυτό πρότεινε την αθώωσή της.

O δικηγόρος της μητέρας

Αυτό, ωστόσο, που πρέπει να υπογραμμισθεί, είναι η παραίνεση του ιδίου προς το Δικαστήριο και τους κ.κ. ενόρκους να μην επηρεαστούν από τις πληροφορίες ή κρίσεις που μπορεί να έχουν ακούσει από τα ΜΜΕ ή από τη βαρύτητα της πράξης, και να σχηματίσουν τη δικανική τους πεποίθηση μόνο από τα επ’ ακροατηρίω αποδεικτικά στοιχεία. Και μάλιστα, παρ’ όλο που αυτό είναι και το ηθικώς και δικονομικώς ορθό, δεν ακούγεται συχνά από εισαγγελικά χείλη. Και για το λόγο αυτό, με σεβασμό χαιρετίζουμε την εισαγγελική αυτή πρόταση».

 

Ρεπορτάζ: Τασούλα Παπανικολάου