Πρόσκληση σε γεύμα: Μετέτρεψαν την κουζίνα του σπιτιού τους σε εστιατόριο!
Ο Ανδρέας και η Σίσσυ ρίσκαραν και άλλαξαν ριζικά τη ζωή τους
Δύο σεφ, ένα σπίτι, μια ιδέα, τόλμη και πολύ αγάπη για την κουζίνα. Αυτά ήταν τα συστατικά της συνταγής του Ανδρέα και της Σίσσυ, που εδώ και περίπου ένα χρόνο υποδέχονται στο σπίτι τους παρέες με ένα και μοναδικό σκοπό: να ζήσουν την απόλυτη γαστριμαργική εμπειρία, σαν να πηγαίνουν καλεσμένοι σε φίλους.
Πώς το κατάφεραν αυτό; Μετέτρεψαν το σαλόνι και την κουζίνα του σπιτιού τους στη Θέρμη, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, σε ένα “prive” εστιατόριο. Οι δύο chef μίλησαν στο star.gr για την καινοτόμα αυτή ιδέα, για τις δυσκολίες αλλά και τις χαρές, αλλά και για τα μελλοντικά τους σχέδια.
«Είχαμε ανάγκη να κάνουμε κάτι δικό μας, κάτι διαφορετικό, που δεν υπήρχε έως τώρα στην Ελλάδα, υπάρχει κάτι παρόμοιο στο εξωτερικό και από εκεί κατεβάσαμε την ιδέα», λέει ο Ανδρέας Κλαυδιανός, που «μετρά» ήδη 22 χρόνια καριέρας στην εστίαση.
«Η Uma έχει την εικόνα μια κατοικίας με το σαλόνι του, την τραπεζαρία και την κουζίνα, που είναι ανοιχτή, έτσι οι πελάτες μπορούν να βλέπουν πώς ετοιμάζονται τα φαγητά. Εμείς σας φιλοξενούμε σε μια κατοικία, αυτό θέλουμε να προσφέρουμε, τη φιλοξενία. Θεωρώ ότι έχουμε χάσει το νόημα της φιλοξενίας σαν άνθρωποι και εμείς θέλουμε να επαναφέρουμε αυτό το αίσθημα της επικοινωνίας, της ζεστασιάς. Και γιατί όλο αυτό να έχει το φόντο ενός μαγαζιού και όχι ενός σπιτιού;»
‘Όπως λέει, ο κόσμος αρχικά ένοιωθε λίγο αμήχανα όταν ερχόταν στο σπίτι:
«Ο κόσμος αρχικά αισθανόταν μια αμηχανία, ότι μπαίνει στο σπίτι κάποιου. Κάποιοι ας πούμε μας έφερναν δώρα, πχ ένα μπουκάλι ουίσκι, ή μια κυρία ρώτησε αν πρέπει να βγάλει τα παπούτσια της. Αλλά σιγά σιγά, όσο άρχισε να μαθαίνεται το κόνσεπτ από στόμα σε στόμα, ο κόσμος χαλαρώνει και αφήνεται».
«Έρχεται και κόσμος από το εξωτερικό, πιο πολύ το καλοκαίρι. Για παράδειγμα, μας στέλνουν μηνύματα ευχαριστίας, κάποιοι μάλιστα μας έστελναν και την Πρωτοχρονιά ευχές. Αποκτάς σχέσεις με τους πελάτες και δημιουργείς δεσμούς με αυτόν τον τρόπο. Θυμάμαι έναν Ολλανδό που είχε έρθει και όταν έφυγε στο τέλος μας αγκάλιαζε και μας έλεγε σας ευχαριστώ, δεν έχω ξανανοιώσει τόσο όμορφα!», λέει.
Με τη Σίσσυ έχουν δύο παιδιά. Όπως λέει, τα παιδιά τους προσαρμόστηκαν πολύ εύκολα στις αλλαγές της ζωής τους.
«Τα παιδιά είναι πολύ προσαρμόσιμα, πιο εύκολα από εμάς τους μεγάλους! Φυσικά έχουν τους χώρους τους, τα δωμάτιά τους κλπ. Έχουμε τις ώρες μας σαν οικογένεια, πέρα από τις ώρες που λειτουργεί το εστιατόριο», εξηγεί ο Ανδρέας.
«Δεν ήταν εύκολο, αλλά το πιστεύουμε»
«Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο, δεν σας κρύβω! Αλλά η κρίση σε κάνει να σκέφτεσαι δημιουργικά. Το φαγητό είναι η ζωή μου. Μαγειρεύω από παιδί, δεν μπορώ να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο. Πέρασαν μήνες με ελάχιστη δουλειά, αλλά κρατηθήκαμε γιατί το πιστεύαμε και το αγαπάμε. Σκεφτήκαμε, αν εμείς το αγαπάμε τόσο πολύ, γιατί να μην το αγαπήσει και κάποιος άλλος;»
Όλες τις δυσκολίες όμως τις προσπέρασαν. Το μυστικό είναι η αγάπη, λέει η Σίσσυ Καρακολίδου.
«Είναι πολύ απαιτητικό το εγχείρημα, ειδικά για μένα που είμαι και μητέρα και σύζυγος και επαγγελματίας στον ίδιο χώρο. Ωστόσο όταν αγαπάς κάτι και βλέπεις ότι και ο κόσμος αρχίζει να το αγαπάει μέσα από σένα, αυτό σε κάνει να συνεχίζεις. Με τον Ανδρέα δουλεύαμε μαζί πριν κάνουμε την Uma, οπότε είχαμε τσεκάρει ότι συνεργαζόμαστε πολύ αρμονικά ήδη!», εξηγεί.
Όσο για το μέλλον, σχεδιάζουν να αναπτύξουν την ιδέα τους με γνώμονα την ανθρώπινη επικοινωνία και επαφή.
«Έχουμε πολλές ιδέες για το μέλλον. Έχουμε σκεφτεί να φέρνουμε σε επαφή παρέες και ανθρώπους άγνωστους μεταξύ τους στον χώρο, για παράδειγμα, άλλωστε το φαγητό φέρνει τους ανθρώπους κοντά, ειδικά εμάς τους Έλληνες. Έχουν γίνει άλλωστε πολλές συζητήσεις και έχουν αναπτυχθεί δεσμοί πάνω από ένα τραπέζι!»
Tης Σοφίας Γαλάνη
email: s.galani@star.gr