Ζωντανοί νεκροί σε φυλακές κολαστήρια- Τι λέει πρώην κρατούμενος στο STAR

Όταν περνά κανείς τη βαριά σιδερένια πόρτα της φυλακής, όλα αλλάζουν...

Τον Ρομά που βίασε στη Ρόδο τη 19χρονη κοπέλα με τις ειδικές ανάγκες ξυλοκόπησαν μέσα στη φυλακή. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για άγριο ξυλοδαρμό κρατουμένου. Η  έρευνα του Γιάννη Σωτηρόπουλου και της Άννας Σταματιάδου για το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR είναι αποκαλυπτική. 

Μια δολοφονία, δύο περίεργοι θάνατοι, μια απόπειρα αυτοκτονίας, τρεις υποθέσεις ξυλοδαρμού.  Όλα μέσα σε λίγες ημέρες. Η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές ξεπερνά τις χολιγουντιανές υπερπαραγωγές.  

«Στον Κορυδαλλό όλος ο κόσμος πρέπει να ξέρει ότι υπάρχει μια άλλη κοινωνία. Μια κοινωνία ζούγκλας. Εκεί αυτός που είναι ο πιο δυνατός, ο κακοποιός που έχει τη δική του ομάδα,  αυτός θα επιβιώσει» λέει πρώην κρατούμενος στον Γιάννη Σωτηρόπουλο. 

Ο Σπύρος ήταν 8 χρόνια πίσω από τα κάγκελα για ληστείες. Είδε μπροστά του να γίνεται η οδοντόβουρτσα… μαχαίρι. 

Εκεί που είναι το σημείο της  βούρτσας το έχουν διπλώσει με ένα πανί που έχει τη δύναμη να τρυπήσει κάποιον. Τελάρα με μαχαίρια,  με λοστάρια με χατζάρες.  Πως βρίσκονται εκεί μέσα; Τα πιο πολλά είναι από κομμένα κρεβάτια. 

«Δεν υπάρχει αρκετή φύλαξη, αυτό το ξέρουν οι κρατούμενοι, ξέρουν ότι μπορούν να αποδράσουν» λέει ο πρώην κρατούμενος.

Όταν περνά κανείς τη βαριά σιδερένια πόρτα της φυλακής, όλα αλλάζουν. Ακόμη κι αν μπαίνει για καλό σκοπό. «Εύχομαι κανείς να μην περάσει το κατώφλι του κορυδαλλού, είναι πάρα πολύ σκληρή η κατάσταση, τα πρώτα 10 λεπτά που μπήκα είχα σοκαριστεί. Οι συνθήκες είναι πολύ άγριες» εξηγεί ο Παύλος Κοντογιαννίδης. 

«Με το που μπαίνεις εκεί που προαυλίζονται βλέπεις τα σπειρώματα, και τους θεόρατους τοίχους, σαν ταινία, αν δεν το ζήσεις δεν το καταλαβαίνεις. Τα σπειρώματα ήταν γεμάτα με ρούχα κρατουμένων, ήταν σαν να ήθελαν να φύγουν αλλά επειδή δεν μπορούσαν πέταγαν τα ρούχα τους και να καρφώθηκαν στα ξυράφια. Πραγματικά αγριευόσουν» λέει ο ηθοποιός Μάνος Ζαχαράκος.

«Όποιον αποφασίζουν να σκοτώσουν ανά πάσα στιγμή μπορούν να τον σκοτώσουν, είτε που θα πάει για μπάνιο, είτε μέσα στο κελί, ακόμη και μπροστά στους υπαλλήλους…» λέει ο πρώην κρατούμενος. 

Έκτακτη σύσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης με τους 34 διευθυντές των φυλακών της χώρας

Τα πολλαπλά κρούσματα βίας ανάγκασαν τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου να συγκαλέσει σήμερα έκτακτη σύσκεψη με τους 34 διευθυντές των φυλακών της χώρας. Όπως ενημέρωσε ο υπουργός, οι φυλακές θα ενισχυθούν με έμψυχο δυναμικό και συστήματα ασφαλείας. 

Γιάννης Στάνκογλου και Παύλος Κοντογιαννίδης κλείστηκαν για ώρες στα κελιά του Κορυδαλλού για τις ανάγκες της ταινίας "ο Θανατοποινίτης"

Γιάννης Στάνκογλου και Παύλος Κοντογιαννίδης κλείστηκαν για ώρες στα κελιά του Κορυδαλλού, μαζί με τους κρατουμένους, για τις ανάγκες της ταινίας "ο Θανατοποινίτης" του Αντώνη Κόκκινου.  

«Η ταινία είναι άκρως δραματική, τραγική θα έλεγα… ήταν τρομακτική εμπειρία, πρώτη φορά στη ζωή μου μετά από κάθε γύρισμα χειροκροτούσαν όλες οι πτέρυγες. Εύχομαι να συνεχιστεί γιατί μέσα από τη συμμετοχική συνεργασία ο άνθρωπος πλησιάζει τον συνάνθρωπο του και γίνεται πιο ανθρώπινος και βέβαια μέσα από τέτοιες διαδικασίες ανοίγει ο δρόμος επανένταξης» λέει ο Παύλος Κοντογιαννίδης.

Ανάλογες δράσεις γίνονται από τους "12 ένορκους" της σκηνοθέτιδας, Κωνσταντίνας Νικολαΐδου, το εθνικό θέατρο, αλλά και το τμήμα θεατρικών σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου.