Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας: Παρουσίαση πρακτικών Ελληνιστικού Συνεδρίου
10 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών
Mε την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ακαδημία Αθηνών έγινε η παρουσίαση της έκδοσης των πρακτικών του διεθνούς συνεδρίου «Η Ελληνιστική Αλεξάνδρεια: Εορτάζοντας 24 Αιώνες».
Το τριήμερο συνέδριο, είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και σκοπός του, ήταν η ανάδειξη των επιτευγμάτων της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας και η επίδραση τους στον πολιτισμό.
«Το αειθαλές Αρχαίο Ελληνικό Πνεύμα, μέσα από την αδιάσπαστη διαχρονία του, ήταν, είναι και θα είναι η κοιτίδα και το λίκνο του πολιτισμού της Ευρώπης και της Δύσης, με επίκεντρο τον Άνθρωπο, την Ελευθερία και την Δημοκρατία», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Στην εκδήλωση το «παρών» έδωσαν η κυρία Σίσυ Παυλοπούλου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητής Αντώνιος Κουνάδης, ακαδημαϊκοί και εκπροσώποι του πνευματικού, πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου.
Αφορμή ήταν η συμπλήρωση 10 ετών από τη λειτουργία του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, το οποίο δημιούργησε το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
«Ως Ελληνίδα, αλλά και ως πολίτης τού κόσμου, νοιώθω υπερήφανη για την Ελληνιστική Αλεξάνδρεια! Για τη σφραγίδα που έβαλε στον σύγχρονο κόσμο. Και με γεμίζει χαρά αλλά και μεγάλο αίσθημα ευθύνης προς τον πολιτισμό της χώρας μου το γεγονός ότι η οικογένειά μου, μέσα από το «Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών», μπορέσαμε να συμβάλουμε, ώστε να μπορούν νέοι άνθρωποι από όλον τον κόσμο να μελετήσουν, να κατανοήσουν και να εμπνευστούν από τα επιτεύγματα τής Ελληνιστικής Αλεξάνδρειας», είπε η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.
«Χάρη στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, η Ελληνιστική περίοδος της Αλεξάνδρειας ήταν μια περίοδος προόδου, ευημερίας, εφευρέσεων και καινοτομίας σε όλους τους τομείς της γνώσης και της επιστήμης», δήλωσε με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, κύριος Αshraf Farrag.
Τα πρακτικά του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν από τους ακαδημαϊκούς Χρήστο Ζερεφό και Μιλτιάδη Χατζόπουλο και από τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρη Παντερμαλή.