Β. Ήπειρος: Σαν σήμερα η δολοφονία 4 ομογενών στο χωριό Αλύκο

Tελέστηκε το μνημόσυνο

Αποφράδα ημέρα η σημερινή για τον ελληνισμό της Αλβανίας. Συμπληρώνονται είκοσι οχτώ χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία τεσσάρων ομογενών στο χωριό Αλύκο. Μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στη Βόρειο Ήπειρο τελέστηκε σήμερα το μνημόσυνο. 

Ήταν ξημερώματα της 12ης Δεκεμβρίου του 1990. Τέσσερις νέοι από το χωριό Αλύκο, που απέχει λίγα χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, αποφάσισαν να διαφύγουν στην Ελλάδα. 

Προσπάθησαν να διασχίσουν τη θωρακισμένη με ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα και αυστηρά φρουρούμενη –εκείνη την εποχή-μεθόριο.

Όμως στα σύνορα είχαν ραντεβού με τους εκτελεστές τους. Τους Αλβανούς στρατιώτες. 

Η θλιβερή είδηση σκόρπισε στο χωρίο θρήνο και αγανάκτηση. 

Οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν τότε στην κεντρική πλατεία. Περίπου διακόσιοι από αυτούς ξεκίνησαν για τα σύνορα που απέχουν έξι ώρες με τα πόδια. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους μπλοκάρουν ώστε να μην φτάσουν στον τόπο της δολοφονίας.

Όταν οι σοροί μεταφέρθηκαν στο χωριό, συνέβη κάτι πρωτοφανές για τα δεδομένα της εποχής, που όλοι ζούσαν με το φόβο του καθεστώτος. 

Τρεις χιλιάδες ομογενείς συγκρότησαν πορεία προς την πόλη των Αγίων Σαράντα, κρατώντας τα φέρετρα των παιδιών και φωνάζοντας συνθήματα κατά του κομμουνιστή ηγέτη Ραμίζ Αλία.  

Ήταν η πρώτη μαζική διαδήλωση κατά του κομμουνιστικού καθεστώτος. Είναι η πρώτη φορά που η πτώση ενός δικτατορικού καθεστώτος ξεκινά από μια μειονότητα. 

Η εξέγερση του Αλύκου γράφτηκε στην ιστορία ως μια σημαντική μέρα όχι μόνο για τον βορειοηπειρωτικό ελληνισμό, αλλά για όλη την Αλβανία.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top