Bρέθηκε το «Ζante Girl» που αναζητούσε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

H συγκινητική ιστορία -Την έψαχνε για 65 χρόνια

Βρέθηκε το «κορίτσι του Ζάντε», το οποίο αναζητούσε για δεκαετίες ολόκληρες ο James A. Baker, πρώην υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ.

Το «Zante Girl» είναι σήμερα 71 ετών και ονομάζεται Γιοβάνα Ξιφίτα-Βυθούλκα.

Η ΣΥΓΚΙΝΗΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ήταν Αύγουστος του 1953, όταν ένας νεαρός Αμερικανός πεζοναύτης βρέθηκε στη Ζάκυνθο κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής, προκειμένου να βοηθήσει τους χιλιάδες σεισμοπαθείς από το φονικό χτύπημα του σεισμού στο νησί.

Με μια κάμερα πάνω του, τράβηξε πολλές φωτογραφίες από το νησί. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζει μια φωτογραφία ενός μικρού κοριτσιού. Ο νεαρός πεζοναύτης, το είχε ονομάσει «The Zante Girl», δηλαδή «Το Κορίτσι του Ζάντε».


O James A.Baker/Φωτογραφία Associated Press

Τα χρόνια πέρασαν και ο Αμερικανός πεζοναύτης που δεν είναι άλλος από τον James A. Baker, έγινε μία εξέχουσα προσωπικότητα στην ιστορία των ΗΠΑ. Διετέλεσε υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης Ρέιγκαν και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στην πρώτη διακυβέρνηση Μπους. Δεν σταμάτησε ποτέ όμως να αναζητά το «Zante Girl». Η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη, αφού ο ίδιος δεν είχε κανένα στοιχείο εκείνου του κοριτσιού.


O James A.Baker/Φωτογραφία Associated Press

Την ιστορία αποκάλυψε η ελληνοαμερικανική ιστοσελίδα pappaspost.com, η οποία δημοσίευσε και την παιδική φωτογραφία του «κοριτσιού».

Στην αναζήτησή του αυτή, τον βοηθούσε μία οικογένεια Ελληνοαμερικανών, που διατηρούν εστιατόριο στο Χιούστον, του Τέξας, γενέτειρα του Baker.

Ο Αμερικανός πολιτικός, ο οποίος είναι σήμερα 88 ετών, γνωρίζει την οικογένεια εδώ και χρόνια και τρώει πολύ συχνά στο εστιατόριό τους.Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, οι τρεις αδερφές της οικογένειας είχαν κάνει προσωπική τους αποστολή να βοηθήσουν τον φίλο τους και να εντοπίσουν το «κορίτσι του Ζάντε».


O 88χρονος σήμερα πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και το 71χρονο «Zante Girl»

Η Ρούλα, η Μαρία και η Κάθι επισκέπτονται αρκετά συχνά τη Ζάκυνθο τα καλοκαίρια και ρωτούσανε σχετικά με το κορίτσι, δείχνοντάς τους τη φωτογραφία. 

Μάλιστα, ο James Baker δώρισε 30 μοναδικές έγχρωμες φωτογραφίες από τη συλλογή του από το σεισμό του 1953 στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ζακύνθου.


Ο 88χρονος σήμερα James A. Baker/Φωτογραφία Associated Press

ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ «ZANTE GIRL»

Αφότου η ιστορία έγινε viral, μια γυναίκα, η  Λουΐζα Μόρφη κατάφερε να εντοπίσει το 71χρονο σήμερα, «κορίτσι του Ζάντε», που ονομάζεται Γιοβάνα Ξιφίτα-Βυθούλκα.

Οι δυο τους έδωσαν συνέντευξη στο zantenewstime.gr. Όπως αφηγείται η Λουΐζα Μόρφη στο τοπικό μέσο: 

«Την Βρήκα! Όταν μου έστειλε μια φίλη μου το πόστ για να βάλω στις σελίδες μας στο Zakynthos Informer, κοιτούσα την φωτογραφία και μου έκανε εντύπωση πως η κοπέλα μέσα στην φωτογραφία έμοιαζε πάρα πολύ με μια γνωστή μου. Είχε τα ίδια χαρακτηριστικά με την κοπέλα στην φωτογραφία. 


Το 71χρονο σήμερα "Zante Girl", μίλησε στο zantenews.gr

Όπως κοιτούσα την φωτογραφία θυμήθηκα μια ιστορία που μου έλεγε τότε ο πεθερός μου, πως παίζανε τα παιδιά στο χωράφια στην περιοχή που έμοιαζε στη φωτογραφία και έτσι ξεκίνησα την προσπάθεια να την βρω το Ζante Girl.

Αμέσως έστειλα την φωτογραφία σε μια συγγενή της φίλης μου και ρώτησα αν ήταν η γιαγιά της, χωρίς να υπολογίζω τα χρόνια κλπ. Τελικά ήταν η θεία της. 

Πήρα μια φωτογραφία που είχα και την έδειξα στην αδελφή της που βεβαίωσε ότι όντως ήταν η αδελφή της…. σήμερα μιλήσαμε μαζί της».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top