«Έφυγε» η νεότερη Ελληνίδα αντάρτισσα

Η Τιτίκα Γκελντή πολέμησε από την εφηβεία της εναντίον των Γερμανών

Η γυναίκα- σύμβολο της εθνικής αντίστασης Τιτίκα Γκελντή που πολέμησε από την εφηβεία της εναντίον των Γερμανών πέθανε σε ηλικία 90 ετών, αφήνοντας πίσω μια βαριά παρακαταθήκη ασυγκράτητης τόλμης και πατριωτισμού. 

Ο φακός απαθανάτισε τη νεότερη λοχαγό της αντίστασης Τιτίκα Γκελντή ζωσμένη με το φυσεκλίκι και το όπλο σε ετοιμότητα. 

Η φωτογραφία αυτή έγινε συνώνυμο του ηρωισμού και της νίκης. Έγινε αφίσα, στόλισε αίθουσες συνεδριάσεων, δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες και περιοδικά, κυκλοφόρησε στην Κατεχόμενη Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και αργότερα τυπώθηκε σε γραμματόσημο. 

Ένα απόρρητο έγγραφο του γερμανικού στρατού, διαπίστωνε με έκπληξη ότι στον ΕΛΑΣ πολεμούσαν και γυναίκες.

Η Τιτίκα Γκελντή ήταν μια από αυτές. Οι Έλληνες συνεργάτες των Γερμανών είχαν κάψει το σπίτι της. Όταν άκουσε ότι ο ΕΛΑΣ έφτιαχνε διμοιρία γυναικών πήγε να καταταγεί. Ήταν όμως μόλις 16 ετών.

Η αείμνηστη Τιτίκα Γκελντή περίμενε μέχρι να αλλάξει η βάρδια των αξιωματικών και παρουσιάστηκε ξανά, κρύβοντας την πραγματική της ηλικία.

«Μάκρυνα το φόρεμα μου, τα καλτσάκια λίγο τα ανέβασα. Πόσο χρονών είσαι; Στα 18 συναγωνιστή. Με τέτοια έμφαση. Με τέτοιο θράσος που δεν μπορούσε παρά να με πιστέψει. Κι έτσι την άλλη μέρα ντύθηκα και ακολούθησα τη διμοιρία μου», έλεγε η ίδια σε συνέντευξή της στην εκπομπή  «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα», το 2016. 

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, σπούδασε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης και άσκησε τη δικηγορία πάνω από τριάντα χρόνια. Ζούσε στην Κατερίνη όπου και τελέστηκε η κηδεία της.

 

 Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top