Πετούν από τη βιτζότρατα τα ψάρια που απαγορεύεται να πουλήσουν

Υπερμεγέθη ψάρια, γόνοι και είδη σε αφανισμό  γίνονται βορά από το εργαλείο

Το βίντεο ντοκουμέντο για την ζημιά που κάνει το εργαλείο της Βιτζότρατας στις ελληνικές θάλασσες  κατέγραψε ο Λάμπρος Δεμερτζής και η κάμερα του Star. Δείτε τι συμβαίνει ανοιχτά της Σάμου.

Αυτή είναι μια από τις βιτζότρατες σύμφωνα με το αλιευτικό νηολόγιο που δραστηριοποιούνται στην Σάμο.

Εδώ ολοκληρώνεται το καταστροφικό έργο της Βιτζότρατας ξεψαρίζοντας αλιεύματα τα οποία δεν μπορεί να πουλήσει μέσα στο Πυθαγόρειο.

Τα πετά και γίνονται τροφή για τους γλάρους.

Οι αλιείς μόλις  έχουν σαρώσει το βυθό. Μικρά ψάρια αλλά και ψάρια που με βάση το νόμο απαγορεύεται να έχουν ψαρέψει λίγο πριν επιστρέψουν στη Σάμο, απλώς τα πετούν. Έτσι κάθε μέρα  καταστρέφουν το θαλάσσιο πλούτο.

Οι απλοί ψαράδες γνωρίζουν χρόνια τώρα αυτό που η τηλεοπτική κάμερα του σταρ για πρώτη φορά αποκάλυψε.  Κανείς όμως δεν τους ακούει.

Έτσι καταστρέφει τις ελληνικές θάλασσες η βιτζότρατα 

Υπερμεγέθη ψάρια, γόνοι και είδη σε αφανισμό  γίνονται βορά από το εργαλείο

Δείτε το σάκο της βιτζότρατας γεμάτο φύκια που ξήλωσε από την Ποσειδωνία, εκεί δηλαδή που αναπαράγονται τα ψάρια. Και όμως όταν τους ρωτάμε για αυτό απαντούν προκλητικά .

Εντελώς αντίθετη όμως είναι η άποψη του ειδικού ιχθυολόγου του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης, Έκορα Γιούργη:

«Είναι ψάρια που έχουν πολύ μικρό εμπορικό μέγεθος, όπως η μαίνουλα, η μαρίδα, ο γαύρο. Υπομεγέθη υπάρχουν που θα μπουν στο σάκο, κάποια φαγκρόπουλα, σκαθαράκι. Είναι κακό που βγαίνουν από το περιβάλλον».

Σημαντικό  επίσης ζήτημα είναι η απουσία ελέγχων από πλευρά λιμενικού για το αν οι βιοτζότρατες ψαρεύουν εντός των ορίων που τους έχουν τεθεί.

Ακριβώς για αυτό το ζήτημα διαμαρτυρήθηκε ο πρόεδρος των παράκτιων αλιέων στο Υπουργείο Ναυτιλίας.

Άραγε μετά τα όσα δείξαμε με την κάμερα τι άλλο περιμένει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να αναλάβει δράση; Το έγκλημα που συντελείται στις ελληνικές θάλασσες δεν μπορεί να εξακολουθήσει να αφήνει τους αρμόδιους να λειτουργούν ως απλοί παρατηρητές.
 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top