Σεισμός στην Καρδίτσα: Άγνωστο το ρήγμα στη λίμνη Πλαστήρα

Αναμένονται μετασεισμοί τις επόμενες εβδομάδες 

Ο σεισμός των 5 ρίχτερ που σημειώθηκε στο πρωί στη λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα προκάλεσε Ρωγμές σε σπίτια, κατολισθήσεις  και πτώσεις.

Ο σεισμός προήλθε από ένα άγνωστο για τους σεισμολόγους ρήγμα, ενώ έγινε αισθητός στη μισή Ελλάδα.

Καρδίτσα, Λίμνη Πλαστήρα ώρα 10:12 το πρωί. Ο σεισμός 5 ρίχτερ κρατά 7 δευτερόλεπτα. Ανησυχία, φόβος σε όλη τη  Θεσσαλία. Οι κάτοικοι δεν είναι συνηθισμένοι σε μεγάλους σεισμούς. 

Ο εγκέλαδος χτυπά το χωριό Αργιθέα.  Η κυρία Άννα και ο κύριος Γιώργος   προλαβαίνουν  να βγουν από το σπίτι τους λίγο πριν γκρεμιστεί. 

Η ένταση του σεισμού ήταν τόσο μεγάλη και προκάλεσε ζημιές σε αρκετά σπίτια. 

Για τους σεισμολόγους στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σημερινός σεισμός προήλθε από άγνωστο ρήγμα. Το χαρακτηρίζουν μάλιστα «τυφλό».

Η Θεσσαλία έχει δυο ρήγματα που μπορούν να δώσουν σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Υπάρχει όμως πιθανότητα ο σημερινός να ενεργοποιήσει διπλανά ρήγματα ;

Όπως εξηγεί ο Αθανάσιος Γκάνας, Γεωλόγος – Σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας γιατί είναι μεσαίου μεγέθους και στα 5 – 10 χλμ δεν υπάρχει άλλο ρήγμα». 

Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλία έγινε το 1954 στους Σοφάδες Καρδίτσας .7 Ρίχτερ ισοπέδωσαν χωριά. 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Για τους σεισμολόγους η περιοχή  μετά και τον σημερινό  σεισμό παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον 

Αναμένονται μετασεισμοί τις επόμενες δύο εβδομάδες 

Οι σεισμολόγοι πιστεύουν ότι ο πρωινός σεισμός ήταν ο κύριος. Μετασεισμοί θα γίνονται όπως δηλώνουν για  τις επόμενες δυο εβδομάδες αλλά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.