Φωτιά στο πλοίο Ελ.Βενιζέλος: "Αναπνέαμε τον καπνό. Όλοι ούρλιαζαν..."

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των επιβατών

Τον απόλυτο τρόμο έζησαν οι πάνω από χίλιοι επιβαίνοντες του επιβατηγού πλοίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», χθες το βράδυ, στα ανοιχτά της Ύδρας. Ένα ολονύκτιο θρίλερ άρχισε να εκτυλίσσεται λίγο πριν τα μεσάνυχτα, όταν στο γκαράζ του πλοίου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά. Οι μαρτυρίες των επιβατών συγκλονίζουν.

«Τη στιγμή που είπε βάλτε όλοι σωσίβια, πανικοβλήθηκε ο κόσμος».

«Προσπαθούσαμε με κάποιο τρόπο όσο μπορούμε να αναπνεύσουμε από ένα σημείο και μετά, γιατί είχε πολύ κάπνα». 

Ήταν λίγο πριν τα μεσάνυχτα όταν οι 875 επιβάτες του "Ελευθέριος Βενιζέλος" έγιναν πρωταγωνιστές του "Τιτανικού". Η έντονη μυρωδιά του καμένου απλώθηκε παντού, όταν ξέσπασε πυρκαγιά στο τρίτο γκαράζ του πλοίου. Μιάμιση ώρα αργότερα το πλήρωμα τους μοίραζε  σωσίβια 

«Είχαμε ξαπλώσει να κοιμηθούμε κι ακούσαμε δύο δυνατούς κρότους , μετά μας φωνάξανε από το μεγάφωνο ότι πρέπει να βγούμε ότι πρέπει να πάμε στην καφετέρια επάνω , πήγαμε καπνούς πολλούς , φωνές, άλλοι κλαίγανε άλλοι φωνάζανε».

«Μας ανέβασαν στο κατάστρωμα , μας δώσανε και σωσίβια και μετά ο απόλυτος χαμός. Αναπνέαμε τον καπνό . Όλοι ουρλιάζανε... Απίστευτα πράγματα να μην το ζήσει κανένας». 

Σκηνές τρόμου και πανικού εκτυλίχθηκαν όταν αντιλήφθηκαν πως πρέπει να είναι έτοιμοι αν χρειαστεί να εγκαταλείψουν το πλοίο. Οι εικόνες σοκάρουν.

«Ξαφνικά είδαμε καπνό. Ειδοποίηση μετά, πανικοβληθήκαμε όλοι όπως είναι λογικό, αλλά προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ψυχραιμία Φορέσαμε σωσίβια προληπτικά και μας είπαν μπορεί να ρίξουμε τις βάρκες προληπτικά».

«Ήταν ένα χάος... αν πνιγόμαστε από τους καπνούς, αν μας βάζανε τα σωσίβια..., εάν έπρεπε  να κατέβουμε με τις βάρκες. Δεν ξέραμε τι γινόταν κάποια στιγμή». 

Περίπου στις δυόμιση τη νύχτα, όταν η πυρκαγιά ετέθη υπό μερικό έλεγχο, το πλοίο άλλαξε κατεύθυνση και άρχισε να πλέει προς τον Πειραιά. Το πλήρωμα είπε στον κόσμο να βγάλει τα σωσίβια.  Στο κατάστρωμα,  μητέρες σκέπαζαν με κουβέρτες τα παιδιά τους. Ηλικιωμένοι προσπαθούσαν με μαντήλια στη μύτη να αναπνεύσουν.   

Η εκκένωση του τρόμου

Κινούμενο με ταχύτητα,  που έφτασε και τους 16 κόμβους, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατέπλευσε στο λιμάνι  γύρω στις 4.00 τα ξημερώματα. Η αγωνία δεν τελείωσε εκεί . Με τη βοήθεια ειδικής σιδερένιας σκάλας, ο κόσμος έπρεπε να κατέβει από πλαϊνό τμήμα του πλοίου,  σε ομάδες των 10 ατόμων. 

«Έφερε η πυροσβεστική μία σκάλα μεγάλη και ανά δέκα άτομα κατεβαίναμε και κατεβαίναμε από τον 11ο. Ήταν πολύ δύσκολα γιατί όλα τα άτομα ήτανε χίλια και υπήρχε κι εκεί πολλή φασαρία, χαμός».

Οι  επιβάτες  πάτησαν στεριά.  Γονείς με τα παιδάκια τους στην αγκαλιά  περίμεναν το τέλος της νύχτας του τρόμου.  
Πούλμαν του ΟΛΠ, ξεκινούσαν από την πύλη Ε12 όπου έδεσε το πλοίο , για την πύλη Ε3. Από κει, όσοι ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τα Χανιά, θα μπορούσαν επιβιβαστούν σε πλοίο που είχε μισθώσει η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Η ανακοίνωση της ΑΝΕΚ 

«Οι μηχανισμοί πυρόσβεσης του πλοίου λειτούργησαν άμεσα και η φωτιά ετέθη υπό έλεγχο από το πλήρωμα. Το πλοίο επέστρεψε στον Πειραιά με ίδια μέσα».

Όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν ασφαλώς και η εταιρία μεριμνά για την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών τους και την συνέχεια του ταξιδιού τους.

Η μάχη των πυροσβεστών  τώρα είναι να σωθεί το πλοίο, που λόγω της κατάσβεσης έχει πάρει κλίση.

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top