Εισαγγελική παρέμβαση για την επίθεση με μολότοφ στα ΜΑΤ

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, δείχνει τους άνδρες των ΜΑΤ τη στιγμή που βγαίνουν από τη φλεγόμενη κλούβα

Πρώτη δημοσίευση 14:25

Προκαταρκτική εξέταση για την επίθεση με μολότοφ εναντίον κλούβας των ΜΑΤ διέταξε ο προϊστάμενος της τοπικής Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Λάμπρος Τσόγκας.

Αστυνομικοί Θεσσαλονίκης: Δολοφονική η χθεσινή επίθεση στα ΜΑΤ με 30 μολότοφ

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της  Ένωσης Αστυνομικών δήλωσε στη δημοσιογράφο του STAR στη Θεσσαλονίκη, Λευκή Γεωργάκη, ότι θα καταθέσει αύριο στον εισαγγελέα, υλικό από τουλάχιστον 17 επιθέσεις που δέχτηκαν οι αστυνομικοί από το 2010 μέχρι σήμερα.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, δείχνει τους άνδρες των ΜΑΤ τη στιγμή που βγαίνουν από την φλεγόμενη κλούβα, δευτερόλεπτα μετά τη «βροχή» μολότοφ που εκτοξεύθηκαν εναντίον τους.

Το ΑΠΘ καταδικάζει απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση 

Το ΑΠΘ καταδικάζει απερίφραστα τη δολοφονική επίθεση κατά του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, που σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, έξω από την κεντρική πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ, και η οποία ευτυχώς δεν είχε θύματα.

Το δυσάρεστο περιστατικό του Σαββάτου συνιστά έγκλημα κατά της ζωής και σύμφωνα με το ν. 4485/2017 (άρθρο 3 § 2) «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων, καθώς και εγκλημάτων κατά της ζωής». 

Το ΑΠΘ έχει δηλώσει και ενημερώσει επανειλημμένα την κοινωνία ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας για την επίλυση των προβλημάτων παραβατικότητας, διότι εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του. Το Πανεπιστήμιο δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να αποτρέψει ούτε να αντιμετωπίσει τέτοιες εγκληματικές ενέργειες και ζητά πάντα τη συνδρομή των Οργάνων της Πολιτείας. Επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση μας ότι ο Νόμος πρέπει να εφαρμόζεται στα Πανεπιστήμια, όπως εφαρμόζεται σε όλη την ελληνική επικράτεια.

 

Παράσταση διαμαρτυρία των αστυνομικών την Τρίτη έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης

 

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης αναφέρει:

«Μετά τη δολοφονική επίθεση στο λεωφορείο της ΔΑΕΘ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως για να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειες και τις μορφές της αντίδρασής του.

Ομόφωνα αποφασίστηκε η πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας, αύριο, Τρίτη 5 Ιουνίου και ώρα 10:30 έξωθεν του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν, το Διοικητικό Συμβούλιο θα μεταβεί στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης όπου θα καταθέσει φάκελο με όλα τα περιστατικά επιθέσεων κατά Αστυνομικών, στα οποία δεν έχουν ταυτοποιηθεί οι δράστες και ενδεχομένως δεν έχουν εξεταστεί σε βάθος, ζητώντας την παρέμβαση του Εισαγγελέα για την προστασία των συναδέλφων μας.

Τέλος, θα επιδοθεί σε όλα τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, υπόμνημα διαμαρτυρίας με τις θέσεις και τα αιτήματα της Ένωσης.

Παρακαλούνται όλοι οι συνάδελφοι να παραστούν στη διαμαρτυρία, ώστε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα αντίδρασης στην διαρκή απαξίωση του Έλληνα Αστυνομικού. Δώστε λύση πριν να είναι αργά!»