Επιλόχεια κατάθλιψη ή διαταραχή προσωπικότητας; - Τι οδήγησε την 19χρονη να σκοτώσει το μωρό της

Ο γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας περιγράφει με τη δική του «ματιά» τα αίτια πίσω από τη συμπεριφορά της

Ακούστε στο βίντεο απόσπασμα από την τηλεφωνική επικοινωνία του star.gr με τον Dr. Δημήτριο Σούρα

H υπόθεση του νεκρού βρέφους, που βρέθηκε σε κάδο της Πετρούπολης πριν από τρεις μήνες, συγκλόνισε όλη την Ελλάδα. Το κουβάρι της ασύλληπτης ιστορίας, πίσω από το μωρό -που πέθανε λίγα λεπτά μετά τη γέννησή του- ξετυλίγεται και όσο οι λεπτομέρειες έρχονται στο φως, τόσο προκαλούν την οργή της κοινής γνώμης. Μάνα του μια 19χρονη, η οποία κρύβει από το περιβάλλον της την εγκυμοσύνη, το γεννά και το πνίγει. Η μητέρα της, ηλικίας 54 ετών, το πετά νεκρό πια στον κάδο σκουπιδιών, λίγα μέτρα μακριά από το διαμέρισμά τους.  Μάνα και κόρη τελικά οδηγούνται στη φυλακή.

Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα, ακόμη και στην ηλικία των 19 ετών, που μεγαλώνει μέσα της ένα μωρό επί εννιά μήνες να οδηγηθεί τελικά… να το σκοτώσει;

Ο έμπειρος και γνωστός ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας περιγράφει στο star.gr με τη δική του «ματιά» τα αίτια πίσω από τη συμπεριφορά της 19χρονης κοπέλας.

Για τη 19χρονη

«Η επιλόχεια κατάθλιψη παρουσιάζεται κατά την περίοδο της λοχείας κι όχι αμέσως μετά τον τοκετό»

Ο Dr.Σούρας ξεκαθαρίζει ότι υπάρχουν όροι της ψυχιατρικής, που χρησιμοποιούνται χωρίς να ξέρουν αυτοί που τους χρησιμοποιούν, τι ακριβώς σημαίνουν. «Η επιλόχεια κατάθλιψη ή ψύχωση παρουσιάζονται κατά την περίοδο της λοχείας, δηλαδή σε διάστημα 40 ημερών. Πολλές φορές μάλιστα παρουσιάζονται τα συμπτώματα όχι αμέσως μετά τον τοκετό» εξηγεί ο κ. Σούρας.

Τονίζει δε, ότι όταν τα προβλήματα παρουσιάζονται κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης «δεν μπορούμε να μιλάμε για επιλόχεια κατάθλιψη» αλλά για «διαταραχές προσωπικότητας, για πιθανή ψυχική νόσο που προϋπήρχε, για ψυχική νόσο που λόγω των προβλημάτων της εγκυμοσύνης αναπτύχθηκε».

Ο ψυχίατρος υπογραμμίζει ότι πίσω από τη συμπεριφορά της 19χρονης τον σπουδαιότερο ρόλο διαδραματίζουν «το κοινωνικό, βιωματικό, πολιτισμικό, οικογενειακό και κυρίως το νοητικό περιβάλλον. Όμως και η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας της κοπέλας. Τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια -χωρίς να έχω το δικαίωμα να καταλήξω σε διάγνωση- με κάνουν σαν ψυχίατρο να στηριχτώ στα ανωτέρω που σας προανέφερα».

Για την 54χρονη μητέρα της

«Σε σοβαρές περιπτώσεις ψυχωτικής κατάθλιψης, ένα από τα συμπτώματα είναι η υποβολιμότητα»

Ο ψυχίατρος δε θέλησε να θίξει το “κομμάτι” της 54χρονης μητέρας της 19χρονης. «Από όσα ξέρω είναι μια καταβεβλημένη ψυχικά και ψυχιατρικά γυναίκα» σημειώνει.

Ερωτηθείς αν υπάρχει μορφή κατάθλιψης που να εξηγεί – δικαιολογεί την πράξη της μάνας της 19χρονης, δηλαδή το να πετάξει το βρέφος στον κάδο, ο κ. Σούρας εξηγεί: «Υπάρχουν διάφορα είδη κατάθλιψης. Άλλο η νευρωτική κατάθλιψη που κάποιος στεναχωριέται και βγάζει ψυχοσωματικά και άλλο η ψυχωτική κατάθλιψη, η οποία περιέχει φοβερά συμπτώματα με ψυχωτικό πυρήνα. Υπάρχει συνεπώς ειδοποιός διαφορά. Σε σοβαρές περιπτώσεις ψυχωτικής κατάθλιψης, ένα από τα συμπτώματα είναι η υποβολιμότητα».

«Αν μιλάμε για περίπτωση βαριάς κατάθλιψης με άτομο, το οποίο είναι υποβόλιμο ή φτάνει στα όρια της αβουλίας, τότε το άτομο αυτό λειτουργεί έτσι δηλαδή ότι του λες το κάνει».

Για τον αδελφό της 19χρονης

«Κάθε άνθρωπος έχει πνευματικό κόσμο, νοητικό κόσμο, “ΕQ” συναισθηματική νοημοσύνη»

Ο Dr. Σούρας, ερωτηθείς σχετικά με την υποστηρικτική συμπεριφορά του αδελφού της 19χρονης αλλά και το γεγονός ότι μπορεί παιδιά που μεγαλώνουν στο ίδιο οικογενειακό περιβάλλον να έχουν διαφορετικά βιώματα και συμπεριφορές, εξηγεί: «Δε μεγαλώνουν τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο. Εμείς ως γονείς νομίζουμε ότι μεγαλώνουμε τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο. Οι εκφάνσεις της ζωής είναι τόσες που κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται πάντα με τον ίδιο τρόπο κάθε στιγμή. Κάθε άνθρωπος έχει πνευματικό κόσμο, νοητικό κόσμο, “ΕQ” συναισθηματική νοημοσύνη».

Ο ψυχίατρος κατέληξε πως «υπάρχει ένα είδος μιμητισμού που ξεκινά από την Αμερική και θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όλοι σε τέτοια ζητήματα» και πως επεσήμανε πως «σαφή, ξεκάθαρη εικόνα για κάθε άτομο και για κάθε περίπτωση έχει μόνο ο ψυχίατρος – εμπειρογνώμων».

της Σοφίας Βάγκα

email: svagka@star.gr