Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Kάρολος και Καμίλα - Τα δώρα που αντάλλαξαν

Τι συμβολίζουν οι παπαρούνες στο στεφάνι που κατέθεσαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη

Πρώτη δημοσίευση στις 15:20

 

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρέθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρίγκιπας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης.

Μετά την προσγείωσή τους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, Κάρολος και Καμίλα πήγαν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τους υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος με την σύζυγό του Σίσσυ Παυλοπούλου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: «ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΑΣ ΡΙΖΕΣ»

 

«Καλωσήρθατε στην Ελλάδα» ήταν η πρώτη κουβέντα του Προκόπη Παυλόπουλου, που συνέχισε λέγοντας:

«Σας καλωσορίζω στην Αθήνα στο πλαίσιο μιας επίσκεψης που είναι ιστορικής γιατί είναι η πρώτη φορά που επσικέτεται την Ελλάδα επίσημα ο διάδοχος του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή η επίσκεψή σας προσθέτει έναν πολύ σημαντικό κρίκο σε αυτή την αλυσίδα φιλίας» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι αυτό που μένει σε όλους τους Ελληνες είναι «οι κοινοί αγωνες που δώσαμε σε δυο παγκόσμιους πολέμους. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτούς τους αγώνες».

«Ο καιρός στην Αθήνα δείχνει πως είστε πάντα ευπρόσδεκτός» σημείωσε και τόνισε πως «δεν ξεχνάμε τις ελληνικές σας ρίζες».

ΚΑΡΟΛΟΣ: «ΕΙΜΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΓΝΩΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΟΥ»

 

«Κύριε Πρόεδρε είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για την επίσκεψή μου και για την εξαιρετικά ευγενική χειρονομία και την υποδοχή σας εδώ. Έχω μόνο θερμά λόγια να πω για τις σχέσεις των δυο χωρών. Ήρθα πρόσφατα σε επαφή με πολλούς Έλληνες στην Αυστραλία και είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ ιδιωτικά την Ελλάδα πολλές φορές. Θυμάμαι ότι συναντηθήκαμε πριν από πολλά χρόνια στην Ιερουσαλήμ», είπε από την πλευρά του ο πρίγκιπας Κάρολος στη σύντομη αντιφώνησή του.

ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΠΑΠΑΡΟΥΝΕΣ ΣΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Ο ΚΑΡΟΛΟΣ

 

Ένα στεφάνι με κόκκινες παπαρούνες και μία μεγάλη λευκή κορώνα στην κορυφή κατέθεσαν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, στο Σύνταγμα, ο πρίγκιπας Κάρολος και η δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα. 

Το συγκεκριμένο λουλούδι έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό στη Βρετανία, καθώς βασιλείς και πληβείοι φοράνε παπαρούνες, κυρίως στο πέτο, στα καπέλα ή στις τσάντες, καθώς αποτελεί σύμβολο των πεσόντων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 

 

TA ΔΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΚΑΡΟΛΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

Έξι πιάτα από πορσελάνη από το εργαστήρι της βασιλικής αυλής δώρισε ο Κάρολος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος με τη σειρά του, του έκανε δώρο έναν επιχρυσωμένο αμφορέα, αντίγραφο της μινωικής τέχνης.

Η Προεδρία, έκανε δώρο στον Κάρολο ένα αντίγραφο ανακοίνωσης του δημάρχου Κερκυραίων για τη βάφτιση του πατέρα του Καρόλου, Πρίγκιπα Φιλίππου τον Οκτώβριο του 1921, αλλά και την πρόσκληση που είχε απευθύνει τότε ο Δήμος, όπως επίσης και το μενού δεξίωσης της βάφτισης.

 

TO XΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ

 

Το βρετανικό βασιλικό αεροσκάφος με τον πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγό του Καμίλα, έφτασε αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 15:00 το μεσημέρι της Τετάρτης.

Ο Κάρολος είπε "όχι" στην Ακρόπολη

Ξεχώρισε δε η στιγμή που ο πιλότος του βασιλικού αεροσκάφους, με το που αυτό προσγειώθηκε στο ελληνικό εδάφος, κυμάτισε μια ελληνική σημαία έξω από το παράθυρο του πιλοτηρίου.

Τον πρίγκιπα της Ουαλίας και τη Δούκισσα της Κορνουάλης υποδέχτηκαν η πρέσβης της Αγγλίας στην Ελλάδα, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Γιώργος Γεννηματάς και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Κάρολου, ο οποίος έχει δηλώσει λάτρης της χώρας μας και του λαού μας.

Με τα παράσημά του ο Κάρολος – Με λευκό φόρεμα η Καμίλα

Ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου φορώντας γκρι κοστούμι και όλα τα παράσημα του στο πέτο κατέβηκε τη σκάλα του αεροπλάνου, φανερά πιο μπροστά από τη σύζυγό του. Σύμφωνα με το βασιλικό πρωτόκολλο, πρέπει να περπατά ένα βήμα πιο μπροστά από εκείνη.

Κομψότατη ήταν και η Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα με λευκό φόρεμα, συνδυασμένα με εκρού τσάντα και παπούτσια.

Πάντως και οι δύο ήταν χαμογελαστοί και ιδιαίτερα ευδιάθετοι κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας

Σημειώνεται πως δεν είναι σε συναγερμό το κέντρο της Αθήνας, από θέμα μέτρων ασφαλείας και αστυνόμευσης. Η ΕΛ.ΑΣ είναι σε επιφυλακή αλλά δεν έχουν οριστεί συγκεκριμένοι περιορισμοί από την Τροχαία.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν μόνο για να φτάσουν πιο γρήγορα στον προορισμό τους, στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη που είναι και ο πρώτος σταθμός κατά την τριήμερη επίσκεψή τους στην Ελλάδα.