Η Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018

Με πρωτοβουλία της UNESCO η Αθήνα ξεκίνησε το ταξίδι της ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου

Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για το 2018 είναι η Αθήνα. Περισσότερες από 250 εκδηλώσεις  έχουν στόχο να εμπνεύσουν, να δημιουργήσουν, να δώσουν  κίνητρα για ανάγνωση σε πολίτες και τουρίστες.   

Με πρωτοβουλία της UNESCO η Αθήνα ξεκίνησε το ταξίδι της, ως  Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018. Τα  εγκαίνια της διοργάνωσης πραγματοποιήθηκαν , παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη.

 «Θέλω να διαβεβαιώσω την UNESCO ότι η επιλογή της αξίζει όχι μόνο με βάση την ιστορία της πόλης αλλά και για τις προοπτικές της. Με αυτό που μπορεί να συμβολίσει σήμερα, ως παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου Μέσα από το βιβλίο μπορούμε τους πολιτισμούς να τους κάνουμε να διαλέγονται, τους πολιτισμούς να τους κάνουμε να επικοινωνούν τους πολιτισμούς να τους κάνουμε να συμβολίζουν τη δημοκρατία και την ειρήνη», είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο θεσμός της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου ξεκίνησε το 2001 και η Αθήνα είναι η 18η πόλη που κατακτά τον τίτλο. Η επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφιοτήτων αποτελείται από εκπροσώπους της UNESCO, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εκδοτών και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών.

«Σήμερα στην Αθήνα και σε όλο τον κόσμο γιορτάζουμε τα βιβλία, γιορτάζουμε τη γραφή, την ανάγνωση, την έκδοση  και το μοίρασμα των βιβλίων», είπε ο  Ίαν Ντένισον, επικεφαλής Εκδόσεων της UNESCO.

Στην Αθήνα θα εξελίσσονται σειρά  εκδηλώσεων που στόχο έχουν την ενίσχυση της πρόσβασης όλων των κατοίκων της πόλης στο βιβλίο  Ο Δήμαρχος Αθηναίων παρέλαβε  το σύμβολο της UNESCO από τον εκπρόσωπο του Κονακρί, την πρωτεύουσα της Γουινέας, που κατείχε τον τίτλο   για το 2017.

«Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια πόλη που η αρχαία της κληρονομιά θεωρείται και είναι κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού και πνεύματος. Μια πόλη με μεγάλη ιστορία αλλά και με πολλές σύγχρονες ιστορίες, που ξεδιπλώνονται γύρω μας καθημερινά», ανέφερε ο Γιώργος Καμίνης Δήμαρχος Αθηναίων.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης,  η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, βουλευτές, η Ελληνίδα πρέσβυς καλής θελήσεως της UNESCO  κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO και διεθνούς φήμης γλύπτρια κυρία Hedva Ser, εκπρόσωποι της UNESCO καθώς και άλλων πολιτιστικών και επιστημονικών φορέων και ιδρυμάτων.  

Η Ελληνική πρωτεύουσα θα βρίσκεται για ένα χρόνο  στο επίκεντρο του παγκόσμιου πολιτιστικού ενδιαφέροντος με μήνυμα “βιβλία παντού”.  Mετά την τελετή έναρξης,  στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και δράσεις  αφιερωμένες στο βιβλίο και την ποίηση. 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top