Ήπειρος: Η φύση παίρνει πίσω τα πέτρινα γεφύρια της

16 πέτρινα γεφύρια των Ιωαννίνων εκπέμπουν SOS

Μετά την κατάρρευση του εντυπωσιακού Θεογέφυρου της Ζίτσας, πριν από λίγο καιρό, άλλα δύο ιστορικά πέτρινα γεφύρια των Ιωανννίνων "λαβώθηκαν" από τις έντονες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα και απειλούνται με κατάρρευση

Τα περισσότερα από αυτά τα μοναδικά μνημεία λαϊκής αρχιτεκτονικής έχουν συμπληρώσει πάνω από δύο αιώνες ζωής! Κάποια έχουν μείνει.... λησμονημένα και εγκαταλελειμμένα στα στοιχεία της φύσης. Ωστόσο καταφέρνουν να αντιστέκονται στο χρόνο, αποτελώντας πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Ηπείρου.  

«Τα πέτρινα γεφύρια είναι μια ξεχασμένη πηγή πολιτισμού, η οποία χάνεται και καταρρέει , λόγω των στοιχείων της φύσης και της μη ανθρώπινης παρέμβασης στο ζήτημα της αναστήλωσης. Αυτός είναι ο λόγος που με ώθησε να τα καταγράψω. Δυστυχώς, με το πέρασμα του χρόνου όλο και περισσότερα γεφύρια κινδυνεύουν να καταρρεύσουν», λέει ο Λάζαρος Τσάτσος από το Epirustravel.  

Δύο πέτρινα γεφύρια στο Τσεπέλοβο παλεύουν να μείνουν όρθια

Τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης για δύο ακόμη  πέτρινα γεφύρια στο Τσεπέλοβο,  αναδεικνύει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού , με επιστολή του σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Μετά από αυτοψία στην περιοχή , διαπίστωσε πως τα γεφύρια της Κοβάτσαινας και  του Χάτσιου, χρειάζονται άμεση παρέμβαση, προκειμένου να μείνουν όρθια.

16 πέτρινα γεφύρια των Ιωαννίνων εκπέμπουν SOS

Μόνο στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων... 16 πέτρινα γεφύρια που φτιάχτηκαν με τη σοφία και την τέχνη των παλιών παραδοσιακών μαστόρων, έχουν ήδη  παραδοθεί σιωπηλά στην καταστροφή.

 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top