Τι συνέβη και συνετρίβη το Mirage ανοιχτά της Σκύρου - Γιατί δεν υπήρξε μηχανική βλάβη

Προκλητικό βίντεο με τη συντριβή του από την Τουρκία

Φως  στα αίτια της συντριβής του μιράζ 2000 αναμένεται να ρίξει η επιτροπή διερεύνησης  αεροπορικών ατυχημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας. Ειδικοί εξηγούν στο Star τα πιθανότερα σενάρια  της  τραγωδίας που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο του Σμηναγού Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Έχει βάση το σενάριο της κατάρριψης από πύραυλο που προέρχεται μάλιστα από τουρκικό υποβρύχιο;

«Αν πάντως είχε συμβεί η οποιαδήποτε στόχευση από πύραυλο, από υποβρύχιο είτε αεροσκάφος, θα είχε καταγραφεί. Ο ηθικός αυτουργός των δεινών παραμένει η τουρκική επιθετικότητα», εξηγεί ο Παναγιλώτης Θεοδωρακίδης, Ταξίαρχος Ε.Α.Π εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

Γιατί δεν υπήρξε μηχανική βλάβη

Κατά τη διαδικασία επιστροφής από επιχείρηση αναχαίτισης που τελικά δεν έγινε γιατί τα τουρκικά f16 είχαν αποχωρήσει από το FIR Αθηνών.  Ο 2ος πιλότος  έχασε  την οπτική επαφή με το Mirage 2000  5 του Γιώργου Μπαλταδώρου, χωρίς να έχει κάποια ενημέρωση ή συναγερμό  ότι  υπήρξε μηχανική βλάβη στο αεροσκάφος του.

«Φαίνεται ότι δεν υπήρξε μηχανική βλάβη στο αεροσκάφος που έπεσε στην θάλασσα. Συνήθως όταν ένα αεροσκάφος αντιμετωπίζει βλάβη, ο κυβερνήτης του ενημερώνει είτε το μέλος του σχηματισμού που έχει μαζί,  και βεβαίως ένα σταθμό εδάφους για το που βρίσκεται και τι αντιμετωπίζει ενώ ταυτόχρονα κάνει ενέργειες για να αντιμετωπίσει την βλάβη», εξηγεί ο Ευάγγελος Γεωργούσης, Πτέραρχος Ε.Α .

Τι συμβαίνει στον χειριστή όταν πάθει vertigo

Η παραίσθηση είναι μια από τις πιθανότερες αιτίες που εκτιμάται πως οδήγησαν στη συντριβή του μοιραίου Mirage 2000-5, 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου. Τι αισθάνεται ο χειριστής όταν βρεθεί σε αυτή την κατάσταση;

«Η αίσθηση που έχεις  είναι τόσο δυνατή και νομίζεις ότι είσαι κανονικά νομίζεις ότι έχεις κλίση είτε αριστερά είτε δεξιά και πας να διορθώσεις με αποτέλεσμα το σκάφος να πέσει σε βύθιση και αν ξεπεράσει την παραίσθηση και πάει σε vertigo.  Κάποια στιγμή όταν καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά,  σε πιάνει κρύος ιδρώτας αλλά εμπιστεύεσαι περισσότερο την αίσθηση και εκεί πιθανώς ο ήρωας Μπαλταδώρος να κάρφωσε στην θάλασσα», εξηγεί ο Κώστας Ιατρίδης, Πτέραρχος Ε.Α.

Ένας ψαράς έδωσε το στίγμα της συντριβής του αεροσκάφους

Συγκλονίζει η μαρτυρία του ψαρά που βρισκόταν στην θαλάσσια περιοχή όπου κατέπεσε το μιράζ.

«Το άκουσα που ερχόταν και κάποια στιγμή σταμάτησε τελείως. Τους κάλεσα στο vhf  για να ρωτήσω αν ψάχνουν κάποιο αεροπλάνο και μου είπαν ναι και τους είπα ότι δεν είναι εκεί που ψάχνετε είναι πιο βαθιά, τους έδωσα κάποιο στίγμα και βρήκαν το παιδί».

Ψεύτικο το βίντεο που δείχνει την πρόσκρουση του Mirage

Η Προκλητικότητα των τούρκων δεν έχει όρια, αφού λίγε ώρες μετά την συντριβή του αεροσκάφους, κυκλοφορεί βίντεο που δείχνει ένα αεροσκάφος να καρφώνεται στην θάλασσα

Ψεύτικο βίντεο κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας με την πτώση του αεροσκάφους, πολύ σύντομα το χρησιμοποίησαν και εφημερίδες ανεβάζοντας στους ιστότοπούς τους. H φιλοκυβερνητική Σαμπάχ γράφει ότι το αεροσκάφος φαίνεται να έχει πέσει με ταχύτητα στην θάλασσα.

Και ενώ ο Γιλντιρίμ τηλεφώνησε για συλληπητήρια, ο   Γιγκίτ Μπουλούτ,  σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν,  δεν σεβάστηκε   το τριήμερο εθνικό πένθος, εκτοξεύοντας  νέες απειλές κατά της Ελλάδας.

«Θέλω να πάρω εκδίκηση για τον παππού μου, ο οποίος σκοτώθηκε από τους Έλληνες πριν από έναν αιώνα. Η Τουρκία θα ποδοπατήσει την Ελλάδα και κανείς ούτε η ΕΕ ούτε οι ΗΠΑ, δεν θα μπορούν να τη σταματήσουν, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί».

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top