H κλιμάκωση της έντασης στον πόλεμο της Συρίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Απαντήσεις από Καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Κω/νο Λάβδα

Mε το κλίμα πιο επικίνδυνο από ποτέ όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά και στο Αιγαίο, έχει ενδιαφέρον να δούμε με τη βοήθεια του Καθηγητή Ευρωπαϊκής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κυρίου Κωνσταντίνου Λάβδα, που οδηγείται η κατάσταση.

Είτε τη μεγαλύτερη εικόνα δει κανείς, δηλαδή την επικίνδυνη κλιμάκωση στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας πάνω από τη Συρία, είτε την εικόνα που μας ενδιαφέρει ακόμα πιο άμεσα, τις προκλητικές τουρκικές κινήσεις, το τοπίο είναι βαρύ και το μέλλον απρόβλεπτο.

Η Τουρκία είναι ήδη απομονωμένη σε μεγάλο βαθμό από τους δυτικούς συμμάχους της. Μπορεί να μεταφέρει υπό αυτές τις συνθήκες την κρίση στο Αιγαίο ή στην κυπριακή ΑΟΖ; 

Τις απαντήσεις δίνει ο κύριος Λάβδας.

Όπως εξηγεί, το κλίμα είναι πράγματι επικίνδυνο, ωστόσο όχι ανεξέλεγκτο. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία, με την υποστήριξη της Σ. Αραβίας και του Ισραήλ, θα χτυπήσουν τις χημικές, κυβερνητικές και στρατιωτικές,  εγκαταστάσεις της Συρίας. Παρ’ όλα αυτά, γενικότερη «ανάφλεξη» δεν θα υπάρξει.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το καθεστώς Άσαντ ξαναμπαίνει σε διακινδύνευση, κάτι που είχε αποφύγει τους τελευταίους μήνες. Έτσι, η κατάσταση ισορροπίας που είχε διαμορφωθεί μετά τις ρωσικοτουρκικές παρεμβάσεις τη Συρία (το 2013), έχει ανατραπεί μετά τη χημική επίθεση στην Ντούμα.

Επομένως, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία θα ανατρέψουν αυτή την ισορροπία.

Όσον αφορά την Τουρκία, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος να «πέσουν οι τόνοι» στο Αιγαίο. Στη φάση αυτή η Τουρκία διστάζει να συνταχθεί με τη Ρωσία και το Ιράν εναντίον της Δύσης. Δεν πρέπει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να είναι στο προσκήνιο, τουλάχιστον μέχρι τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία το επόμενο έτος.

Η ελληνική πλευρά πρέπει να «ρίξει τους τόνους» και να αφήσει την Τουρκία να έρθει αντιμέτωπη με τα διλήμματά της.

 

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top