Eντυπωσιακά έθιμα σε όλη τη χώρα σηματοδότησαν το τέλος της μεγάλης γιορτής του Πάσχα

Δείτε εικόνες από Καλαμάτα, Τολό, Κάλυμνο και Ηράκλειο Κρήτης

Εντυπωσιακές εικόνες μας έρχονται από τα πασχαλινά έθιμα  που αναβίωσαν χθες το βράδυ, σε διάφορες περιοχές της χώρας, σηματοδοτώντας το τέλος της μεγάλης γιορτής του Χριστιανισμού. Ωστόσο, ούτε φέτος έλειψαν οι τραυματισμοί από βεγγαλικά.

Λίγο μετά τις 20.00 χθες το βράδυ το  σύνθημα δόθηκε, το φυτίλι των μπαρουτογεμισμένων κυλίνδρων άναψε και η Καλαμάτα πήρε.... φωτιά! 

125 σαϊτομάχοι πυροδότησαν περισσότερες από 1.000 σαΐτες, κατασκευασμένες αριστοτεχνικά με τα φασαριόζικα μίγματα μπαρουτιού, των οποίων τη μυστική συνταγή  γνώριζαν μόνο ο οι "καπετάνιοι"  των 9 μπουλουκιών.

Πριν οι σαϊτομάχοι πάρουν θέσεις βολής , πραγματοποίησαν την καθιερωμένη τους παρέλαση, συνοδεία  μουσικής και χορού. Περισσότεροι από 3.000 θεατές απόλαυσαν το παραδοσιακά εντυπωσιακό Καλαματιανό έθιμο, που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, χωρίς κανένα δυσάρεστο απρόοπτο.

Στη θάλασσα ο φλεγόμενος Ιούδας του Τολού

Με τρόπο που μόνο οι κάτοικοι της Αργολίδας  γνωρίζουν, τιμωρήθηκε ο φιλάργυρος Ιούδας, ύψους.... 4 μέτρων στο Τολό! Οι ψαράδες του γνωστού παραλιακού θερέτρου έβαλαν μπρος τις βάρκες τους, χάραξαν... ρότα προς τη σχεδία όπου βρισκόταν ο στόχος τους και τον πυρπόλησαν με βεγγαλικά.

Το μαγευτικό θέαμα του φλεγόμενου προδότη, καταμεσής της θάλασσας παρακολούθησαν εκατοντάδες ντόπιοι, επισκέπτες και ξένοι τουρίστες, που είχαν κατακλύσει την παραλία του Τολού  και επισκέπτες, συγκεντρώθηκαν στην παραλία του χωριού.

Σείστηκαν τα υψώματα της Καλύμνου

Λίγο μετά τις 19.00 χθες το απόγευμα τα υψώματα της Υπαπαντής στην Κάλυμνο σείστηκαν!  Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, κάτοικοι του νησιού και  επισκέπτες κατέκλυσαν την κεντρική πλατεία του νησιού και τον παραλιακό δρόμο, για να ακούσουν τη γη να τρέμει από τους δυναμίτες.

Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό, αν και για πρώτη φορά - λόγω οικονομικής κρίσης  σίγησαν τα υψώματα του Αγίου Σάββα.   Οι παραδοσιακοί δυναμιτιστές αντιμετώπισαν οικονομικά προβλήματα, αφού δεν υπήρξαν χορηγίες για την προμήθεια των απαραίτητων υλικών.

Με επέμβαση της πυροσβεστικής το κάψιμο του Ιούδα στο Ηράκλειο Κρήτης

Τη βραδιά της Ανάστασης, το πατροπαράδοτο κάψιμο του Ιούδα στον Κατσαμπά της Κρήτης, σήκωσε όλο το Ηράκλειο στο πόδι.

Ο Ιούδας καιγόταν , κοντά στον ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, στη μέση της λεωφόρου, μια ανάσα από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.  Κάποια στιγμή η φλόγα πήρε μεγάλη έκταση, η κατάσταση ξέφυγε και λίγο έλειψε να λαμπαδιάσουν αυτοκίνητα. Ευτυχώς χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top